Advertisement

Možda najbolje u 2009.

odabrao: Marko
07. 01. 2010.
Možda najbolji film 2009.
Možda najbolji film 2009.
Bez ikakvog logičkog slijeda ili poretka.

'Up in The Air' - Jel zbilja apsolutna sloboda bolji izbor od tradicionalnog skrašavanja i obiteljskog života, pogotovo ako ti je posao dijeljenje otkaza uzduž Amerike?

'Star Trek' - najtreki film za ne-trekije.

'The Box' - najodluka godine - ako unutar 24 sata pritisneš gumb na kutiji, dobiješ neoporezivu milju dolara, ali netko koga ne znaš umre.

'The Hurt Locker' - doslovno najbomba od filma. Zajeban je posao biti Mungos u Iraku.

'The Hangover' - konačno drugačija momačka večer u Las Vegasu.

'I love You Man' - nevjerovatno teško je prodati kuću Nevjerovatnog Hulka, a još je teže naći pravog prijatelja i kuma za svadbu.

'District 9' - E, sirotinjo i bogu si teška. Pogotovo ako si vanzemaljac s kršom od svemirskog broda iznad Johannesburga. Bravo za Jacksona jer je mladom Blompkampu širom otvorio vrata filmskog biznisa.

'Moon' - nije lako biti sam sa sobom na Mjesecu. Bravo, bravo i bravo za Sama Rockwella, Duncana Jonesa i Clinta Mansella.

'Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans' - odličan je Keitel i Ferrara, ali drugačije odličan je i Herzog i kamere iz reptilske perspektive!

'In The Loop' - najrealniji film godine.

'Antikrist' - a ono,... tako se rade filmovi.

'Mammoth' - Only some vague escapist dreams are left for the disillusioned workers at both ends of the working class. Modyssonov produženi period svjesne misli o globalizaciji.

'Nymph' - jednostavno volim Pen-eka i svaki njegov film je praznik mojoj duši.

'Shrink' - psihijatar koji bi zbog obiteljske tragedije trebao kod psihijatra, a radije odabire lančane džointe. Ono što je pred koju godinu bio 'Wackness'.

'Harry Brown' - britanski 'Death Wish III'

'Crank: High Voltage' - i opet se ti jebi, Cheliose!

'Ingloriuos Basterds' - Tarantina ili voliš ili ne. Ovo je film s najboljom negativnom kritikom prošle godine - Film je loš jer nije zasnovan na povijesnim činjenicama! Izvanredan Christoph Waltz kao Hans Landa.

'Pandorum' - citiram kuma Joška "Ovo je 'Event Horizon' trebao biti!"

'Paranormal Activity'- Jednostavno, jeftino i funkcionira.

'Bronson' - najbolji brkovi 2009. Uz Sam Elliotove sijede iz 'Up In The Air'.

Pocahontas u svemiru
Pocahontas u svemiru

naj kino doživljaj godine: 'Avatar' (poznatiji i kao 'Pocahontas u svemiru').

naj propust godine: 'Love Exposure' u kinu u Udinama - pitajte Velimira, ali ne na mob jer će razgovor biti preskup pa ga radije pozovite na kavu. Dvodnevnu. Trebat će mu da prepriča sve utiske i dojmove. Projekcija u Udinama je ipak jedan drugačiji doživljaj, a ovo je ludilo koje bi to svakako bilo.

najbolja uvodna špica godine: 'Zombieland'.

najbolji prvi kadar godine: 'Nymph'.

najbolja odjavna špica godine: 'The Hangover'.

najadaptacija stripa godine: 'The Watchmen'.

razočaranje godine 'Where the Wild Things Are'. Kaže korisnik -Dok- na imdb-u da je svatko tko ne voli ovaj film nemaštovit i neinteligentan. Korisnik -InFaDeLiTy- kaže da je film užasan jer se cijelih dva sata kuka i plače i deprimira. Ja kažem: Infadelity, kaj ćeš popit?

najsoundtrack: Clint Mansell, 'Moon'.

standuper godine: Tommy Tiernan. Raspižđeni Irac i Guinessov rekorder koji polako, ali sigurno osvaja Ameriku.

naj TV iznenađenje godine: 'Walk on The Wild Side' - britanci sinhroniziraju životinjsko carstvo. Tko je volio Kumanovićev strip 'Priroda i društvo', voljet će i ovo. Čimpanza kod psihijatra, Le Marmot, Jazavci DJ-evi,... jednostavno i predobro.

Najbizarniji poslovni potez godine: Disney kupio Marvel. Šiljo je postao brat Silver Surfera, a Proka će valjda Spidermanu iskemijati novo odijelo.

DVD šoping godine: 'Shunji Iwai boxset'.

Blu-Ray šoping godine: 'District 9' - Futureshop Exclusive Blu-ray SteelBook.

PS3 igra godine: 'Flower'. Igraš vjetar, skupljaš latice i pozelenjuješ industrijom uništenu prirodu. Masterpis.

WII igra godine: 'Wii Sports Resort'. Ping-pong je odličan, ali pravi dragulj je streličarstvo.

Jedina novogodišnja odluka: Da se natjeram više pisati na Žutom titlu. Nisam mali od pisanja pa mi je svako slovo kao Sizifu jedan kamen. Ili Edipu jedna majka. Image
 Komentari (9)

"najbolji prvi kadar godine: 'Nymph'"

o, da! :)
07.01.2010. u 14:58 h

mammoth??? alialiali zasto?
07.01.2010. u 18:04 h

bas mi je drago za Moon
07.01.2010. u 18:28 h

mammoth??? alialiali zasto?

zato jer je to Modysson...
07.01.2010. u 19:27 h

Baš bi mi bilo draže da umjesto alialiali zasto? napišeš recimo - Kako grozno i pretenciozno smeće prejednodimenzionalne glume, preplitko raslojene karakterizacije, razvučenih kadrova u neuspjelom pokušaju babelovštine. Nije ni čudo da su mu u Berlinu fućkali i negodovali na kraju. Najviše bi volio čuti suprotan ili drugačiji pogled na iste stvari jer pluralizam nas sve samo i jedino obogaćuje.
08.01.2010. u 02:11 h

@Marko
nije mi se pisalo nista detaljno, jednostavno sam bila zbunjena kada sam videla to ime na spisku kod vas. Meni nije pretenciozan koliko je jednostavno - ljigav. (mozda i smece). Priznajem da nisam docekala kraj. Prica o nekoj kao otudjenosti svetskih razmera, jel? Meni vise deluje kao da je procenio koliko su takve price moderne pa resio da umoci kasiku u med tom ispeglanom a stereotipno-povrsnom slikom.
Citiram drugaricu:
>>>Otac odlazi na službeni put na kom, u roku od nedelju dana oseti zjapeću prazninu svog prebukiranog života, a majka shvati da je zapustila svoje dete i da ne ume da kuva, a dete shvati da je jedina osoba s kojom je blisko dadilja s Tajlanda, dadilja shvati da nije trebalo da napušta svoju decu da bi u Americi, čuvajući tuđu zaradila pare da podiže svoju. Generalno, tokom celog filma svi nešto shvataju.
I sve što shvataju je ok i dobro je za njih da se trgnu, ali iako izgleda da je reditelj, pričajući ovakvu priču, došao do neke zaista duboke životne istine, on je zapravo pristao na društveno priznatu i kompromisnu ulogu umetnika – onaj status umetnika koji se, iako je ta vrsta govornika celom polisu odavno pala u komu, zarad nekih ćefova i dalje održava u životu. Jer, eto, treba imati i takav jedan film koji je zabrinut nad generalijama i kome su emigranti tek metafore za otuđenost, a depresija tek paleta za sivu boju na posteru za film, a ne konkretno stanje konkretnog čoveka (kako je to divno prigrljeno u filmu Kuća peska i magle).
08.01.2010. u 10:17 h

(nije mi stala cela poruka)
Inace volim neke starije filmove ovog rezisera, ne znaci da sam odmah otpisala coveka. :)
08.01.2010. u 10:18 h

Flower - zanimljiv (i dobar, pravo dobar) izbor :) Nigdje ti ne upratih utiske o novom Unchartedu, a ni na blogu ne pises o igrama dovoljno (iliti onoliko koliko bih ja to volio :P).

Enivejz, Pocahontas u svemiru je super opis, District 9 blu-ray mi je mokri san, dobar dio filmova sa liste moram tek pogledati, ali sve u svemu odlicna lista :)
08.01.2010. u 20:08 h

@this mortal coil
Duboki naklon. To je upravo razlog zbog kojeg i postoje komentari. Mi smo platforma, a vi ste najbitnija karika. Bez svih vas petstotinjak koliko nam je dnevna posjećenost sve ovo ne bi imalo smisla. Moraš nam poslati prvu recenziju za Žuti titl. I to je otvoreni poziv ostalima. Nemamo neke novce da vas nagradimo, ali uvijek će se naći neka knjiga, strip, DVD ili igra za najaktivnije i najfanove. Ajmo ove godine još malo očvrsnuti temelje i početi zidati prvi kat naše virtualne filmske institucije.

@Dzenan
Prošlu godinu sam se prenaradio, koliko to god zvuči seksi, ali biti orbtnik u RH je sve samo ne lako i preporučljivo, pogotovo u ovo deficitarno vrijeme. Odlučio sam malo smanjiti pa ću ovu godinu biti više prisutan po svuda.
09.01.2010. u 00:01 h

Napišite komentar
Morate biti prijavljeni da biste mogli poslati komentar. Molimo vas da se registrirate ukoliko nemate već otvoren korisnički račun.
busy
 

Nasumično odabrani

p-q-r-s-t'Perfect Blue' (1997.)

25.07.2005 | Velimir

article thumbnailInače imam problema s crtićima – na kratkometražne mi se ne da trošiti vrijeme, a uz dugometražne redovno zaspem. Još sam izbirljiviji kada su anime u pitanju – mogu...
više »

f-g-h-i-j'Goodbye Dragon Inn' (2003.)

14.12.2004 | Velimir

article thumbnailPrekrasan tajvanski film o gledanju filma u kinu! I to gotovo pa bez dijaloga i glazbe (što mu daje čarobnu auru kakvu je imao i 'Tokyo sora'). Na platnu se vrti King Huov...
više »

a-b-c-d-e'Erotic Nightmare' (1999)

16.03.2007 | Velimir

article thumbnail 'Strava u Ulici brijestova' iz Hong Konga, s legendarnim Anthony Wongom i neizbježnim seksom. Prije nego se zapadnjački mainstream s njim upoznao preko...
više »

p-q-r-s-t'Planet Terror' (2007)

03.10.2007 | Velimir

article thumbnail Jedan od najboljih filmova ikad. Ni sam ne znam zašto smo toliko odugovlačili s pisanjem o 'Grindhouseu' – nekako mi se činilo da ga treba čuvati za...
više »

a-b-c-d-e'Eye Of The Tiger' (1986)

12.06.2007 | Velimir

article thumbnail Gary Busey protiv bande motorista na kroserima! I to uz temu čuvenog hita još čuvenijih Survivor, po kojem je i dobio svoje ime! Koji je ovo zagubljeni 80's...
više »

p-q-r-s-t'Princess Aurora' (2005)

16.04.2006 | Velimir

article thumbnailSerijska osveta iz Koreje! Aha, još jedna. Uspjeh revenge trilogije Park Chan-wooka, posebno trećeg nastavka 'Sympathy For Lady Vengeance', nije mogao proći bez...
više »

k-l-m-n-o'Kichiku' (1997.)

10.12.2004 | Velimir

article thumbnailPolitički gore! Dakle, nešto poput 'Spašavanja vojnika Ryana' i 'Pasije', samo, hm, bolje. Projekt s jako malo love, nekoliko digitalki,...
više »

f-g-h-i-j'Ikinai' (1998.)

18.12.2004 | Velimir

article thumbnailJoš jedan japanski film o samoubojstvu – no, ovog puta posve drugačiji, crna-komedija kao redateljski prvijenac Hirosija Shimizua, čovjeka koji je radio kao asistent režije...
više »

a-b-c-d-e'Canoa' (1975.)

27.12.2005 | Arminio

article thumbnailMeksiko 1968 - godina studentskih nemira, godina olimpijskih igara, godina tragedije koja je stajala života četvoro nedužnih mladića. Snimljen po istinitom...
više »

k-l-m-n-o'Lone Wolf McQuade' (1983)

01.07.2006 | Velimir

article thumbnailChuck Norris vs David Carradine! I jedan zli patuljak u invalidskim kolicima! S ogromnim zlatnim pištoljem! I imenom Falcon! Koji klasik! Dej dont mejk em eni mor,...
više »

p-q-r-s-t'The 'burbs' (1989.)

07.02.2006 | Velimir

article thumbnailDobar stari Joe Dante! Ovo sam prvi put gledao negdje baš krajem '89, otprilike odmah kada je i snimljen (zlatno doba piratskog VHS-a...), nakon čega mi se usjekao u...
više »

p-q-r-s-t'Red Sun' (1971.)

15.08.2005 | Marko

article thumbnailViski po bušidu Charles Bronson predvodi čopor desperadosa u velikoj pljački vlaka. Uslijed pljačke spoznaju da vlak prevozi i japanskog ambasadora kojemu Bronsonov...
više »

Žuti titl YouTube kanal

Klupsko igranje

           
SpecijalKupovina DVD-a u Bangkoku

05.06.2005 | Velimir

Zlatno pravilo kupovine u Tajlandu – cjenkanje je svetinja! Ako ne pokušate smanjiti cijenu barem trostruko (a uglavnom ćete uspjeti), uvrijedit ćete trgovca. Divni su...
više

Specijal HOLLYWOOD I REAGANOVA POLITIKA, 4. dio

02.03.2007 | Velimir

Posljedice hladnog rata doslovno su zatrpale kino-ponudu, a daleko od toga da se sve zadržalo samo na Cannonu i Carolcu: ‘Top Gun’ (1986.) bio je strašno...
više

intervjuTakashi Miike interview, Torino 2006

04.02.2006 | Marko

Interjvu sa Takashi Miikeom snimljen 2006. godine u Torinu, u produkciji Žutog titla i Jadran filma. Do sada prikazan samo na promocijama Zutog titla i Povratka Zutog...
više

intervjuEkskluzivni intervju: Christopher Doyle

21.11.2006 | Marko

Christopher Doyle nije 'samo' jedna od najznačajnijih osoba u povijesti suvremenog filma (bez pretjerivanja), već prije svega, što je važnije od ičega, prava...
više

FestivaliGrossmann 2007. - video uspomene

13.09.2007 | Velimir

Govor pred svečanu premijeru 'Poultrygeist - Night Of The Chicken Dead' i Q&A seansa nakon prikazivanja filma, dodjela nagrade Lloydu Kaufmanu, poruka narodu i ples na...
više

FestivaliLLOYD KAUFMAN DOLAZI NA FESTIVAL GROSSMANN!

04.06.2007 | Velimir

Lloyd Kaufman, ikona nezavisnog filma i čelnik najstarijeg i jedinog istinski nezavisnog filmskog studija na svijetu (Troma), dolazi na filmski festival u Sloveniju, gdje...
više


Žuti titl - promo // Bunika produkcija
Žuti titl