'Planet Terror' (2007)

odabrao: Velimir


Akcijaaaa!
Akcijaaaa!
Jedan od najboljih filmova ikad.

Ni sam ne znam zašto smo toliko odugovlačili s pisanjem o 'Grindhouseu' – nekako mi se činilo da ga treba čuvati za godišnje top liste, da ne trebamo i mi, što i jest poanta postojanja Žutog titla, pisati o onome što možete čitati posvuda... Dovraga, većina vas već zna sve o filmu, zapravo o filmovima; upoznati ste s konceptualnom stranom priče i kritikom koja vas je uvjeravala da je sve skupa očajno, loše, solidno, dobro, genijalno. Votever.

No opet, izbjegavati bi bilo nepravedno, posebno ako imamo na umu da taj novi holivudski alter-Rat Pack, na liniji Tarantino-Rodriguez-Roth (aka fanovi koji snimaju što žele i super se zabavljaju), danas rade ono što bismo vjerojatno radili mi da smo na njihovoj poziciji, zapravo, ono što smo već napravili s 'Povratkom Žutog titla', samo u drugom mediju.

A ako volite 'Povratak Žutog titla' i ako ste voljeli 'Žuti titl' prije njega – onda jednostavno morate voljeti 'Grindhouse'.

WTF?!?! Upravo tako!
WTF?!?! Upravo tako!
Nešto me ugrizlo
Nešto me ugrizlo


Za 'Planet Terror' su svi govorili kako je 'bolji od Tarantina', što u neku ruku jest istina – vjerojatno zato što je Rodriguez svemu pristupio s više komedije, izabravši za igru daleko zabavnije podžanrove eksploatacijskog filma (ili bolje rečeno – sve koji postoje!). Kolega mu je ostao u domeni sporih 70's slashera, gdje je koljač dirigent, a svo vrijeme između klanja popunjeno ženama u uskim majicama i kratkim hlačicama. Koje ovdje puno, puno pričaju. 

I da, istina je da mu previše dijaloga zvuči kao 'wannabe Taratino', a ne kao master osobno, ali 'Death Proof' svim tim manama unatoč ima briljantnu ideju, fantastičnu režiju auto pornjave i jednog od najboljih koljača ikada, über-karizmatičnog Kurta Russella kao kilera koji ne koristi sjekiru ili nož, već vlastiti automobil za egzekuciju istih tih žena u uskim majicama i kratkim hlačicama. Što je dovoljno da bude jako dobar.

U 'Planet Terror', koji nije jako dobar već bezgriješno genijalan, Russellovu ulogu preuzima jednako karizmatični (isti intenzitet, ali na drugu foru) Josh Brolin, dobri stari skejter našeg djetinjstva, a on je tek kap u moru ovog savršenog hommagea apsolutno svemu što je zadužilo filmsku povijest svojim ludilom, hommagea koji je odrađen s toliko talenta, ljubavi i neukroćenog veselja da mi je jasno zašto je jedan moj dobri prijatelj opisujući 'Grindhouse' nakon gledanja svoje oduševljenje mogao objasniti samo jednom rečenicom: 'Ako znaš išta o filmu kao takvom, ne možeš ga ne voljeti.'

Strava u ulici...
Strava u ulici...
Savini kao puzzla
Savini kao puzzla

ImageFacebook komentari
Komentari (31)add comment

arminio said:

...
Ovo sam iskopao na jednom forumu:
"Apparently 'Grindhouse' is being split and cleaned (all the dirt an stuff taken off the print, but they are putting in the 'missing' lap dance scene!!!) for the European release..." a prica se da nema ni fake trailera na DVD izdanjima?!
*bes lapdance! 'Ocu verziju sa svim ostecenjima, smecem po slici i fake trailerima! >:( >:( >:(
03.10.2007. u 08:03 h

Dragonrage said:

...
ƒšÀùestica film...Rodriguez kojeg ne znam zašto uvijek pljuju je još jedno dokazao koliko ima talenta i ljubavi prema filmu. Jedva čekam da vidim "Machete" kojeg će navodno snimiti :)
03.10.2007. u 08:03 h

Truba said:

...
ja cekam praaaaavi DVD
03.10.2007. u 10:07 h

arminio said:

...
I ja. Ovaj koji sad izlazi to nije... :(
03.10.2007. u 10:37 h

dr mladjo said:

...
http://rapidshare.com/files/59696645/Machete.rar
link za machete

najbolja mi je scena kad el wray vozi onaj maleni motor...
03.10.2007. u 10:53 h

arminio said:

...
To je novi trailer ili fake iz Grindhousea? Naime, ne mogu skidati sa rapidsharea...
03.10.2007. u 11:17 h

Dragonrage said:

...
ja cekam praaaaavi DVD

I ja. Ovaj koji sad izlazi to nije...

Kaj mislite na ovo..??

LINK
03.10.2007. u 11:51 h

Dragonrage said:

...
To je novi trailer ili fake iz Grindhousea? Naime, ne mogu skidati sa rapidsharea...

Evo ja pogledao...to je onaj trailer koji se vrtio prije filma u kinu...3 min. traje
03.10.2007. u 11:55 h

arminio said:

...
>Kaj mislite na ovo..??
>LINK

To je verzija bez fake trailera, navodno i bez "ostecenja" filma, prosirena i duza... dakle, ne ono sto je igralo u kinima :(
03.10.2007. u 12:09 h

velimir said:

...
ne znam o čemu govoriš, ali Planet Terror koji sam ja gledao ima konstantno smeće i oštećenja po slici, plus genijalno pozicioniran missing reel. Death Proof ima namjerno dio koji izgleda ofucano, dio koji je crno bijeli i dio koji je ispeglan. ne znam što više od toga može biti 'prljavo'.

"najbolja mi je scena kad el wray vozi onaj maleni motor"

hehe, da, to je vrh... :)
03.10.2007. u 12:09 h

arminio said:

...
Ovo DVD izdanje jos nije izaslo pa vjerojatno imas bootleg kino verzije. Ali, ne kazem da DVD nece mozda i nece biti takav vec kazem da svuda u najavama pise da je to izdanje verzija koja nema "missing reel" ni ostecenja slike dodane su neke scene koje su izbacene da bi kino verzija bila kraca radi trajanja prikazivanja u paketu sa Tarantinom. I naravno, na DVDu nema fake trailera sto me posebno nervira!!! >:(
03.10.2007. u 12:13 h

velimir said:

...
ovo što ja imam ima i fejk trejler. :)
03.10.2007. u 12:16 h

Dragonrage said:

...
Ma brijem da će taj Grindhouse (mislim na oba filma) izdati po nekoliko verzija...neke će sigurno biti i iznimno rijetke za nabaviti... :-
03.10.2007. u 12:19 h

velimir said:

...
mozda izadje i double layer izvorna verzija sa spojenim svime u jednu cjelinu... kao japanski kill bill, npr....
03.10.2007. u 12:26 h

arminio said:

...
Sigurno ce izdati... Weinstein to dila a znamo da njih zanimaju samo zelembaci i boli ih k* za autorski pristup... tako da bi mogli docekati bar 5-6 verzija (mozda dosegne i rekord kao Evil Dead koji Anchor Bay izdaje u nekoj specijal/posebna/ludilobrale" verziju bar jednom-dvaput godisnje ;) ;) ;)
03.10.2007. u 12:39 h

dr mladjo said:

...
ovaj dvd rip koji sam skinuo ima ovaj trailer prije filma te lošu sliku i missing reel..
03.10.2007. u 12:50 h

marko said:

...
ja sam toliko tog imao za reći o Grindhouse da sam morao napisati vjerovatno najdulji post na http://www.fulahfolder.bloger.hr blogu! Tek sinoć gledao oba u paketu i već se jaaaaaako dugo, predugo dugo nisam ovako dobro zabavio kao sinoć. Masterpis epskih proprocija.
03.10.2007. u 12:58 h

mladjo said:

...
evo jedan mali offtopic..tko je odgovoran za odobravanje avatara? pa da odobri moj..pliiiiz
05.10.2007. u 07:22 h

Arminio said:

...
Dodaj si avatara na forumu - taj se prikazuje ovdje...
05.10.2007. u 08:07 h

Marko said:

...
mladjo, samo dodaj sliku ponovno pod svojim profilom (kolko vidim voliš IT Crowd, a ko ga ne bi volio). Nova slika ce se ukljuciti automatski.
05.10.2007. u 10:50 h

Marko said:

...
evo, traženi avatari odobreni, a novi neće tražiti odobrenje već se odmah objaviti!
05.10.2007. u 11:16 h

Johnny said:

...
Genijalan film !

Kako vam se čine Jeff Fahey i Michael Biehn u filmu ? Ja se kao prvo zahvaljujem Rodriguezu sto ih je izvukao iz zaborava i omogucio Faheyu nakon niza B i C filmova da odigra ulogu karijere a ni Biehn nije nista manje genijalan. ;)
06.10.2007. u 22:26 h

Velimir said:

...
obzirom da nisam htio previše čitati prije gledanja, nisam imao pojma da su unutra pa sam se oduševio kad sam ih vidio!
06.10.2007. u 22:54 h

Johnny said:

...
Zapazih da se i Rodriguez pojavljuje uncredit u filmu zna li netko u kojoj sceni jel meni je očito promaknuo ?
07.10.2007. u 09:58 h

dekard said:

...
Svi znamo da je "Planet Terror" posveta svemu i svačemu, ali da li je film osnovni koncept preuzeo od filmova "Night Shadows" iz 1984. i njegovog remakea "Nightmare at Noon" iz 1988. ?
Usporedite sadržaj "Planeta" i "Nightmarea":

Planet Terror

After an experimental bio-nerve gas is accidentally released at a remote U.S. military base in Texas, those exposed to the gas turn into flesh-eating, mutating zombies out to kill.

Nightmare at Noon

Scientists poison the water supply of a small town, turning the residents into homicidal maniacs who kill each other and anybody who passes through.

Vrijedi spomenuti da su u oba filma među grupom ljudi koja se bori protiv mutanata lokalni šerif i djevojka po imenu Cherry, a u "Night Shadows" radnja se odvija u malom teksaškom gradu (kao u "Planet").
05.02.2008. u 13:55 h

Arminio said:

...
A Romerov The Crazies sa slicnom fabulom? Pa Nightmare City npr.? Itd. itd. itd. ... ;D
05.02.2008. u 14:40 h

dekard said:

...
E, to me zanimalo.
Znao sam da ovako nepoznati filmovi nisu mogli biti prvi s takvom temom.
Tenks!
05.02.2008. u 15:18 h

Arminio said:

...
Ma ima toga koliko hoces! Posebno talijanskih zombi "klasika"... obradili smo par i tu (potrazi ZOMBIE i sl. )... uglavnom, oprakticno svaki zombi/outbreak film iz 70-ih i 80-ih bazira se na tim principima - evo, sjetih se i "Hell of the living dead"... opet slicno... ;D
05.02.2008. u 15:28 h

dekard said:

...
Znam za "Zombie", a ima i direktna referenca u filmu (slomljeni kolac u oku).
Nego, zanima me i mitraljez umjesto noge.
Jel moguće da je Rodriguez gledao "Pink Force Commando", kojeg ste vi ovdje obradili (na imdb-u ima pišljivih 11 glasova), ili mu je inspiracija ipak bila motorka umjesto ruke iz "Evil Dead 2"?
Ko zna, možda mu je to sugerirao Tarantino (pošto piše knjigu o filipinskom filmu, ne bih se iznenadio da je upoznat i s tajvanskom kinematografijom).
05.02.2008. u 16:37 h

Velimir said:

...
sumnjam, pa ipak ima na stotine filmova s takvom fabulom - otrovni plin, zombiji kanibali, lokalni šerif... pa to je osnovni recept žanra, kao šećer u kolačima. :)
05.02.2008. u 18:51 h

Velimir said:

...
Tarantino zna puno i o tajvanskom filmu, bez sumnje :) ne bih se čudio da su zajedno u Tarantinovom kućnom kinu gledali Pink Force Commando (ipak je to grindhouse klasik njegove generacije), kao ni to da postoji još starih filmova u kojima muškarci i žene imaju oružje umjesto udova, samo ih još nismo iskopali i pogledali :)
05.02.2008. u 18:53 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije 2 tjedana
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 3 tjedana
Prije 4 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl