'Riding Giants' (2004.)

odabrao: Marko

Posljednji pozdrav preminulom kolegi
Posljednji pozdrav preminulom kolegi
O surferima sve najbolje.

Surfere se izjednačuje sa skejterima i nerijetko opisuje kao pijane i nadrogirane debile koji jedino što su sposobni jest ponavljati dude između houellebecqovskih misaonih pauzi. Razlog prvenstveno treba tražiti u holivudskoj eksploataciji surf-hypea s kraja 50-ih nakon kojeg su trendsetteri stvari odveli u krajnosti. Naravno da je svatko tko se cijeli dan sunča i hoda s nekakvom daskom po valovima, umjesto da odrađuje svoju noćnu šihtu na traci, kriminalac, nesposobni debil ili džanki koji neće još dugo.

'Riding Giants' je izvanredan dokumentarac koji prodire u srž surferske subkulture, prokazujući besmisao korporacijske sposobnosti da uništi svaki fanatizmom stvoreni potencijal i degradira adrenalinom i avanturizmom pogonjenu ideju, pretvarajući je u poligon za milijunsku zaradu na tjednoj bazi.

Sve je počelo još pedestih godina prošlog stoljeća. Amerika je gradila novu utopijsku sliku američke obitelji u kojoj je svaka obitelj prikazivana u kućici iz snova u mirnom predgrađu. Žene su mahom bile uzorne i marljive domaćice dok su mužjaci zadovoljno radili monoton tvornički posao, a djeca su bila vesela, zaigrana i nasmijana.Vodeni zidovi su vječni izazov
Vodeni zidovi su vječni izazov
L. Hamilton izvodi najopasnije surfanje u povijesti
L. Hamilton izvodi najopasnije surfanje u povijesti
Trojici mladića u ranoj punoljetnosti bilo je dosta zatupljivanja, svakodnevne monotonije i televizijskog diktata te su, željni avanture, otišli na Havaje, vidjevši fotografije fenomenalnih valova. Život im se pretvorio u cjelodnevnu zajebanciju uz surfanje, ronjenje i pecanje. Nisu imali novaca, niti briga. Jedini cilj je postao zajahati što je moguće opasniji val. Ubrzo su postali uzor mladima, gladnim ubijanja dosade kojih se sve veći broj pojavio u novoj surferskoj meki - Havajima, točnije North Shoreu. Pošto je Hollywood shvatio što mlade interesira, krenuo je sa žešćom eksploatacijom surferskih ideala, stvarajući stereotipe i klišeje te ih pretvorio u stupidnu masu mladih ljenčina i neradnika. Surf je postao ogromni hype. Kontinentalci su se pojavljivali na obalama noseći daske i havajske košulje. Sve ostalo postaje bitnije od tehnike i stila jahanja valova. Uslijedile su prve nesreće u kojima su nepripremljeni klinci željeli previše te se utopili. Kritike naravno nisu bile upućene holivudu već pionirima ovog sporta. I tako je po tko zna koji put bila upropaštena potraga za američkim snom.

'Riding Giants' o tome progovara na najbolji mogući način - rezultatima i ispovijedima pionira i stvarnih radikalnih revolucionara ovog sporta. Nakrcan izvornim te odlično filtriranim i naknadno obojenim snimkama, odlično opisuje stvaranje jednog mita o slobodi, idealima i svom mjestu pod suncem. Drugi dio je posvećen mlađim nasljednicima koji surfanje uz nove tehnike i tehnologije uvode u 21. stoljeće.
Image Vidi trailer


Facebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije jedan tjedan
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 3 tjedana
Prije 4 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl