'Shock Waves' (1977)

odabrao: Arminio


Vrlo dobro!

DVD ovitak
DVD ovitak

"Služimo narodu!" prema PS-u (pravilu službe vojske JNA) morao je odgovoriti vojnik nekadašnje jugoslavenske narodne armije na gore mu upućeno...

U ovom filmu vojnici ne govore. I nisu pripadnici JNA već posebne SS jedinice sastavljene od ubojica, sadista i sličnog šljama s dna "društvene ljestvice" koje su tajni eksperimenti Hitlerovih ludih znanstvenika pretvorili u besmrtne ubilačke strojeve sposobne da, kako kaže njihov tvorac (bezimeni SS-ovac u interpretaciji legende Petera Cushinga) bez problema prežive hladnoću ruskih zima i vrućinu afričkih pustinja i pri tome se još i efikasno obračunaju sa neprijateljskom živom silom. Tokom drugog svjetskog rata Hitler je oformio nekoliko takvih jedinica... Je li sve mit ili istina, saznat će mala grupa čiji brodić se, nakon sudara sa misterioznom olupinom, nasuče u plićak pustog otoka. Ali otok nije pust, olupina nije prazna a "zomboidni" arijevci (OK, OK, morao sam prišiti neki epitet a taj se obično kači svakom filmu u kojem netko tumara sa maskom poluraspadnutog leša pa tako i ovom - iako ovo nema nikakve veze sa zombijima) nakon nekoliko desetljeća podvodnog sna bude se sa jasnom namjerom: pobrinuti se da brodolomcima ne bude dosadno... :)

Zi SS komander...
Zi SS komander...
...i njegov picigin tim
...i njegov picigin tim

Iznenađujuće zanimljiv niskobudžetni hororac iz 1977 koji, unatoč sporovoznom tempu, nevjerojatno efektnim kadrovima i fenomenalnim a tako jednostavnim scoreom ubija u pojam!

Ovo je pravi primjer što znači "malo je puno"! Nema tu gorea, nema montažnih egzibicija, nema (osobito) groznih maski... ali kad krenu sinkrona izranjanja plavokosih vojnika sa bizarnim ronilačkim i/ili sunčanim naočalama iz svih mogućih vodenih površina (povremeno efektnije čak i od pojavljivanja Fulcijevih zombija i Agraminih mumija) i podvodna šuljanja (maestralno snimljeno!) boli vas briga za sve propuste jer ono što vam se nudi i više je nego dosta...

Vrlo, vrlo, vrlo dobro!

Ćao!
Ćao!
'Preko vode do slobodeee!'
'Preko vode do slobodeee!'

Pa kad dodamo uglavnom solidnu glumu, spomenutog legendarnog Petera Cushinga i (u uglavnom malom bikiniju :)) Brooke Adams, te zažmirimo na činjenicu da je cijeli film svojevrsni flashback što u startu otkriva kraj i donekle ubija "suspens" (jedina pošteno negativna točka) a što više reći nego apsolutna preporuka za ovaj mali zaboravljeni biser 70- ih čiji je negativ davno izgubljen pa je jedino DVD izdanje (Blue Underground) relativno loš i ne baš nešto restauriran transfer sa kopije izvučene iz redateljeva podruma. Šteta.

Image


Facebook komentari
Komentari (2)add comment

Marko said:

...
Ovo sam gledao u kućnom maratonu kad sam prošli put bio bolestan, ne očekivao ništa, a sveukupno sam se vrlo ugodno iznenadio! ƒš¬†vabe sa naočalama za švasanje su mi predobri!
25.02.2008. u 14:43 h

Arminio said:

...
Ma to su neke plivacke naocale iz 2. svjetskog... al' bas super izgleda! ;D
25.02.2008. u 15:05 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije 2 tjedana
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 3 tjedana
Prije 4 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl