'Slugs' (1987.)

odabrao: Arminio

Ne znam odakle da počnem jer još nisam došao k sebi... a teško je i doći poslije filma u kojem mutirani puževi ubojice tamane stanovništvo malog američkog gradića... O da - PUŽEVI!

DVD Poslije 'It Happened At Lakewood Manor' i invazije mrava te famoznog 'Squirma' i velikih gnjusnih crvi ubojica, mislio sam da ne može biti luđe ideje - kad nabasah na ovaj, pa mogu reći klasik trash horror bizarluka iz 1987., adaptaciju romana Shauna Hutsona o puževima ljudožderima (s kojom, navodno, u konačnici nema baš previše veze)!

Zagonetne smrti i do kosti oglodani leševi počinju se pojavljivati u do tada mirnom gradiću. Policija misli da se radi o napadima nekakvih divljih životinja, teenageri da harači neki legendarni divljak kanibal, ali pametni sanitarni inspektor nanjuši o čemu se radi posumnjavši na puževe, kad ga jedan od njih ugrize u vlastitom vrtu. On, kolega komunalac i prijatelj kemičar (koji naginje profilu 'ludog znanstvenika') posumnjaju da sa cijelim slučajem ima neke veze otrovni otpad koji se taložio u blizini. Sumnja se potvrđuje kad shvate da cijeli užas stvarno izazivaju puževi - i to ne obični već mutirani! Milijuni dolaze iz kanalizacije ulazeći u kuće kroz odvode, pojavljuju se iznenada, nestaju brzo, znaju gmizati i brzo i sporo (po potrebi - ovisno o tome što pojedina scena zahtjeva :))) ) a i odvući svoju žrtvu u mrak (?!). Doslovno cure iz slavina, proždiru ljude izvana, ali i iznutra, ako vam u tijelo uspiju ubaciti jajašca... Tročlana ekipa pokušava uvjeriti lokalne vlasti o čemu se radi no nitko ih ne shvaća ozbiljnio pa se sami odlučno bace na posao tamanjenja a u predahu zaigraju i ragbi sa svojom djecom te izbace par besmrtnih rečenica tipa:'U vodovodu su mutirani puževi ubojice' ili 'Sad moram ići ubijati mutirane puževe. Kad se vratim, mogli bi se skinuti goli i malo ludirati?'

Prsti k'o ćevapi! Njam!Osjećam se nekako... lagano.

Ako ste pomislili da se radi o parodiji ili horror komediji - varate se. Film je savršeno ozbiljan, povremeno vrlo odvratan u vizualnom (iznimno) i zvučnom (posebno) prikazu puževa te eksplicitan u scenama napada puževa na nestretnike - efekti, maske i realizacija ključnih sekvenci stvarno su impresivni, a neki od prizora među najodvratnijim i najefektnijim su koje sam ikad gledao (tu je ultraodvratno prskanje očnih jabučica iz kojih lete mini-puževi, polupojedene žrtve koje, urlajući, zadnjim snagama pokušavaju otrgnuti ljigava stvorenja koja se migolje viseći sa tijela grickajući ih uz fontane krvi i slično... a da ne spominjem kraj i finalni obračun u kanalizaciji - zbilja gnjusno)!

Ono što je (nenamjerno) smiješno (a i očekivano za ovakav tip filma) je očajna i drvena gluma, glupi dijalozi, stupidni postupci likova (uključujući i puževe :) ), upotreba svih mogućih klišea (svojeglavi policajac, pohlepni gradonačelnik, sanitarni inspektor superheroj, nitko nikom ne vjeruje, happyend uz prostor za nastavak...), a i sama ideja o životinjama koje se kreću 10 cm na sat (a ipak im ne možete pobjeći) je, najblaže rečeno, malkice bizarna. No dobro - brojčano su nadmoćniji, a očigledno i mutirani pa još k tome i ubojice - pa kad pomislim, kud ćeš gore! |-)

Grljljjjjbljjrlj...Trio fantastikus razrađuje plan...

Snimljen u američko-španjolskoj koprodukciji (jedan od producenata je čak i De Laurentiisova kćer!) sa mješanom glumačkom ekipom i španjolskim dijelom tehničke i FX ekipe (kao što sam već spomenuo - iznenađujuće kvalitetne), iznimno je efektan, zabavan, gnjusan i grozomoran. Nema šanse da se ne zgrozite bar jednom, ali i ne nasmijete od srca na očigledno nenamjerno blesave scene.

Za one jačeg želuca sa velikom tolerancijom na nebulozno - garantirana zabava!


Facebook komentari
Komentari (1)add comment

sandi mance said:

...
aaaaaaaaaaaaahahahaha!!!pa genijalno!zombi pilići,demoni hrčci,ovce ubojice...pa puževi...woc nekst?
11.01.2009. u 22:12 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije jedan tjedan
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 3 tjedana
Prije 4 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl