‘Survive Style 5+’ (2004.)

odabrao: Velimir

ImageŠta sam ja to upravo pogledao? Nisam siguran da to mogu racionalno artikulirati, ali sam još manje siguran da je to uopće nužno – 'Survive Style 5+' još je jedno nevjerojatno i predivno ludilo iz Japana, koje emocionalno puca na toliko puno razina da je pravo čudo kako su urnebesna komedija, apsurd i drama, zajedno s do sada neviđenim vizualnim stilom i nevjerojatnim soundtrackom, uspjeli tako dobro sjesti u jednu cjelinu.

Redatelj Gen Sakiguchi je genije – ne samo da je u jedan film uspio potrpati sve od navedenog, već je uspio uvaljati i Tadanobu Asana, Sonnyja Chibu i Vinnieja Jonesa u zajedničku minutažu, prikazavši nam pet relativno povezanih i apsolutno suludih priča o pet sudbina različitih likova. Gen je, usto, najpoznatiji i nagrađivani redatelj reklama u Japanu pa je očito zašto je toliko frustracija ispucao kroz lik kopirajterice, kao i zašto jer film režiran tako kako je režiran.

ImageImage

Asano se bori protiv mrtve supruge koju je sam smaknuo, dok ona ispucava svoje ruke poput raketa i bljuje vatru na njega. Biznismen i otac obitelji umisli da je ptica/kokoš, nakon seanse kod pred kamerama ubijenog TV hipnotizera. Mladi provalnici otkrivaju svoje gay sklonosti. Plaćene ubojice imaju tvrtku i fotografije žrtava po zidovima...

Film koji se hrabro bori protiv svih konvencija snimanja znanih konzumentima ispraznog smeća u našim (i okolnim) kinima, a pri tome dobija i bitku i rat. Prava, moderna, urnebesna, bolno zabavna pop filmčina iz Japana. Masterpis. A koja je vaša svrha življenja...?

ImageImage


Facebook komentari
Komentari (1)add comment

Zeljko said:

...
cinjenica je da ne može mnogo filmova biti ovako dobro :)
jednostavno nakon 5 minuta shvatiš da gledaš posebni film :D usput shvatiš da nije samo riječ o japanskom ludilu nego filmu koji je za sva vremena i koji će ti dugo vremena ostati u sjećanju

:) imal smisla tražiti smisao ;D ;D ;D ;D
10.06.2008. u 14:53 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije jedan tjedan
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 3 tjedana
Prije 4 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl