'The Dead Are Alive' (1972.)

odabrao: Arminio

Mrtvi su živi... A ja kažem - bolje da nisu... U ovom filmu sigurno ne.

DVD Talijansko-njemačko-jugoslavenski (kod nas distribuiran pod nazivom 'Ubica dolazi iz groba') giallo iz 1972. sa pričom smještenom u mali gradić blizu etrurske grobnice - senzacionalne arheološke iskopine u kojoj su nađeni iznimni artefakti iz doba nestale etrurske civilizacije. Iskapanje predvodi Jason - macho profesor, liječeni alkoholičar nagle naravi koji biva uvučen u zamršeni i misteriozni niz ubojstava počinjenih na lokalitetu i oko njega. Ono što čini situaciju kompliciranom jest činjenica da su ubojstva vjerna imitacija ubojstava prikazanih na slikama pronađenima u grobnici - zlokobnih prizora etrurskog demona Tuchulke koji svirepo ubija svoje žrtve. Zbog toga, sva je sumnja svaljena na Jasona koji se igrom slučaja uvijek nađe u blizini poprišta ubojstva i koji, kao glavni osumljičeni, a kako bi uklonio sumnju, i sam pokušava otkriti tko je ubojica - čovjek, pozombljeni Etrušćanin, nadnaravna sila, možda sam Tuchulka a možda stvarno Jason... Ili možda sve zajedno?

Zvuči super - ali nije tako! Na žalost, ovo je vrlo mlak giallo sa osnovom u relativno traljavoj ljubavnoj priči između Jasona i njegove ljubavnice, inače životne suputnice starog nervoznog dirigenta Nikosa na koju se nadograđuju kompleksni i postupno sve apsurdniji odnosi ostalih aktera priče. Ni traga od hrpetine horrora, užasa, jeze i ostalog čime se film reklamirao a i danas reklamira u DVD distribuciji.

Tko je tamo?Očima demona se ne može pobjeći...

Iako finale nije za baciti (unatoč činjenici da je sve, recimo, blago-besmisleno i nedovoljno razjašnjeno, a ipak nedovoljno suludo da se opravda pridjev 'giallo'), a ponešto scena prilično je jezovito koncipirano (snimano na lokaciji stvarne iskopine u Italiji uz slike demona Tuchulke reproducirane sa autentičnih etrurskih freski), uz posljednju minutu raspleta koja je čak impresivna, ostatak je... ono... 'pih'! Stvar ne spašava ni pristojan score legende Riza Ortolania ('Cannibal Holocaust') jer sve preteže mlakost i pretjerana razvučenost sa premalo jeze, nelagode i misterije što bi se očekivalo od naslova i teme koju obrađuje.

Nesretni ljubavniciGrobnica

Što se tiče DVD izdanja, ne bacajte novce! Transfer sa djelomično zgužvane video trake na koju je prethodno prebačena tko zna koliko puta odvrćena, izlizana, ispucana, jednom rječju ofucana kopija i to još u krivom formatu slike (simptom sličan Vipcovom izdanju 'Shogun Assassina' - widescreen previše stisnut po vertikali) prepun izbačenih sličica koje su ispuštene jer su vjerojatno bile preuništene za transfer (kopija je stvarno očajna) ili su jednostavno preskočene zbog nemarne promjene rola pri transferu na video traku (telekino operatera treba upucati...), zvuk prepun šuma i vrhunac debilizma pri izradi (authoringu ) DVD-a - neki playeri, nakon zadnjeg poglavlja filma, vratit će vas na glavni meni umjesto na odjavnu špicu do koje onda možete doći jedino preko izbora poglavlja!?

Iako je film srednja žalost, ipak nije zaslužio takav tretman.

Pogledati ako nemate što drugo. Ali ne očekujte previše.


Facebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije 2 tjedana
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 3 tjedana
Prije 4 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl