'The Deadly Spawn' (1981-1983)

odabrao: Arminio

Ipak, 'Bad taste' je još uvijek najbolji film sniman u ovakvim uvjetima...

DVD Definitivno. Ali isto tako, definitivno je točno da je i ovo 80 minuta odlične zabave! Film sniman tijekom 3 godine (1981-1983), praktično bez konkretnog scenarija, vikendima, malom 16mm Bolex kamerom koja je mogla kontinuirano snimiti samo 22 sekunde (nema dužeg kadra), u kući izvršnog producenta i sa njegovim sinom, 11 godišnjim klincem u glavnoj ulozi (koji je tokom snimanja ostario 3 godine i mutirao tako da u nekim kadrovima izgleda kao 11 godišnjak, a u nekima je vidno stariji :) ), sa radnjom koja je čisti hommage 'monster movies' naslovima 50-ih (posebno filmovima s temom invazije iz svemira).

Dakle, čista klasika: iz svemira pada meteorit koji na sebi donese neobične krvožedne crvolike kreature sa bezbroj zubi kojima je cilj samo jedno - dobro se obžderati 'ljudetine'. Dogmižu tako do prve kuće, nastane se u podrumu na finom vlažnom mjestu (jer od vode rastu) i počnu papati svakog koga stignu, sve dok im na put ne stane klinac odlučan da spasi svijet od najezde gladnih monstruma!

Ludilo!

Unatoč spomenutim uvjetima višegodišnjeg besplatnog vikend-snimanja što u obiteljskoj kući, što u podrumu majstora FX-a te uz budget od oko 30 000 USD utrošenog uglavnom na filmsku vrpcu i materijal za efekte, zabava je zajamčena - jer ovo je film rađen ne sa ciljem da se zaradi već da se napravi zabavan 'fan movie' - film kakav se sviđa prvenstveno onima koji su ga snimali i kakav bi oni sami gledali - a 'koga briga za publiku' :). 'WOW! Meteorit!' A sve navedeno uopće mu nije nedostatak. Jer gluma je solidna (iako se većinom radi o amaterima), dobra doza ludosti i humora je tu, sve vrvi dosta eksplicitnim i fenomenalno izvedenim 'gore' scenama (efekti su definitivno majstorski odrađeni, vanzemaljci su, iako relativno neozbiljnog izgleda, impresivni, neka korištena rješenja, 'podebljana' režijom, iznimno uspjela...) a, iako predvidiv, klasični pesimistički kraj iznenađuje jer je originalno izveden.

Posebno DVD izdanje (izašlo povodom 20 godina filma) krcato je nevjerojatnim dodacima - od stripa koji pretstavlja svojevrsni prequel, behind-the-scene snimaka sa seta koji su snimali sami članovi ekipe, VHS snimke obilaska podruma-lokacije i izradi lutki, snimke s audicije, fotografije s premijere... i dva iznimno zabavna i jako informativna audio komentara redatelja, glavnog gumca (sada 30 godišnjaka :) ), FX majstora, producenta i dr. gdje možete čuti nevjerojatne detalje i anegdote sa snimanja te saznati gdje i kako su pojedine scene realizirane te, ako to niste uočili prilikom gledanja filma, koje su najveće pogreške u kontinuitetu radnje ili postavu scene i nelogičnosti u događanjima na ekranu. Jako, jako zabavno!

'Koji k...''Mljac!'

Jedini je problem što je zvuk na samom filmu očajno loš! Neviđeno je teško pratiti dijaloge. Jasno je da je sve snimano na neki šugavi kazetofon - ali da se moglo bolje obraditi, moglo se.

Iako je, kao što rekoh, 'Bad Taste' i dalje prvi, na tronu liste svih filmova nastalih u ovakvim uvjetima, 'The Deadly Spawn' definitivno zaslužuje svoje mjesto u prvih 5.

'Malo smo ostavili za grickanje uz TV...' :)'Požderi ovo!'Facebook komentari
Komentari (2)add comment

Truba said:

...
joooj ovo sam nedavno nabavio i pogledao
prava zabava ;D osjeća se problem u vezi sa scenarijem i zvukom ali je to zanemarljivo u odnosu na uvjete rada
slažem se da bad taste ostaje na tronu
efekti su solidni ponavljam za te uvjete
ima visokobudžetnih filmovima sa lošijim efektima ;)
18.07.2007. u 09:41 h

arminio said:

...
Da. FX je impresivan! I sve kao cjelina odlicno funkcionira ali, kao sto rekoh, nikako ne moze nadici famozni Bad Taste... Jos nitko nije... :)
18.07.2007. u 10:07 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije 2 tjedana
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 3 tjedana
Prije 4 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl