'The Machinist' (2004.)

odabrao: Marko

Nekoliko noći slabog spavanja, obično uzrokovane stresom ili uzbuđenjem, uobičajena je i česta pojava i ne ostavlja trajnih posljedica na čovjeka. Dugotrajna nesanica je obično odraz psihijatrijskih ili dugotrajnih zdravstvenih poremećaja i ima znatne štetne posljedice u obliku nemogućnosti obavljanja dnevnih obveza, poremećaja raspoloženja, poremećaja odnosa u obitelji i povećanja rizika od dnevnih ozljeda uzrokovanih smanjenom pozornošću i oprezom zbog pospanosti. Trevor Reznik nije spavao punih 365 dana.

Što se to sa mnom događa?
Što se to sa mnom događa?
Nisam ti privlačan?
Nisam ti privlačan?


Trevor Reznik je strojar u velikoj američkoj tvornici, koji iz nekog razloga svakodnevno gubi na tjelesnoj težini, ima kroničnih problema sa spavanjem i život mu se postepeno raspada. Jedino zadovoljstvo su mu povremene ševe s prostitutkom, duuugi razgovori s konobaricom u udaljenijoj zračnoj luci i čitanje Dostojevskog u podstanarskom stančiću vojničke urednosti. Otkad se u tvornici pojavi novi zaposlenik, ćelava mrcina Ivan koji umjesto prstiju lijeve šake ima našiven nožni palac, Trevorov život postaje apsolutna noćna mora. I s ono malo zdravog razuma i posljednjim džulima energije, Trevor počinje odmatati pazlovito klupko kako bi konačno saznao zašto nije oka sklopio punih godinu dana.

Heja kolega, ja sam Ivan!
Heja kolega, ja sam Ivan!
Ti si jedina osoba s kojom volim provoditi vrijeme!
Ti si jedina osoba s kojom volim provoditi vrijeme!


Christian Bale je savršeno prezentirao lik Trevora Reznika i stravično smršavio (ko da je participirao u dijetnom programu u Manjači u vrijeme rata na ovim prostorima). Desaturiranost slike (ono za što amerikanci na imdbu kažu da im je loše jer im fali malo jakosti boja) je odličan potez. Brad Anderson (autor nepravedno zanemarenog ‘Session 9’, kojeg je, naravno, Arminio iskopao sa kvalitetnim dodacima i kojeg najtoplije preporučam) ponovno zaranja duboko u psihu i od jednostavne i već mnogo puta ispričane nesanične priče stvorio intrigantan i inteligentan film savršeno pogođene atmosfere, fotografije i uvjerljive glume. I šećer na kraju – povratak Michaela Ironsidea iz zone loših TV produkcija, kojeg tek kad vidiš na ekranu u ovakvom izdanju, skužiš koliko ti je nedostajao.

Legenda ponovno jaše!
Legenda ponovno jaše!
kad ću se konačno naspavati?
Kad ću se konačno naspavati?
Image Vidi trailer


Facebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije 2 tjedana
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 3 tjedana
Prije 4 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl