'The Punishment Park' (1971)

odabrao: Velimir


Kazneni park
Kazneni park
Šezdesetosmaški lažni dokumentarac.

Puno smo puta gledali raznorazne distopijske spektakle u kojima biznismeni i političari otvaraju svojevrsne zoo vrtove za ljude. Ovaj se služi sličnim elementima, ali ih razvija na posve drugačiji način – 'zoo vrt' je ovdje kamp za obuku američke policije i vojske, a zarobljenici su mladi studenti i aktivisti protiv vijetnamskog rata, kojima sude lokalni desničari, redom stariji od 30 i s otprilike jednakim IQ-om.

Redatelj Peter Watkins (snimio 'The Gladiators' još 1969., film o borbama na smrt koje prenosi televizija – još jedna pionirska vizija realityja s političkom porukom, a potpisao je i 'The War Games', također docudramu, o ruskom atomskom napadu na Britaniju) bio je Britanac koji je kopao po prljavom američkom vešu, zbog čega je u SAD-u bio pljuvan i zabranjivan od strane establišmenta. Danas mu filmu izlazi na etiketi 'Masters Of Cinema'.

Osim toga, danas, kada je Bush u stvarnosti dijelom napravio ono što ovaj film 1970. predviđa Nixonu – oživio zakon kojim (doduše federalna) vlada bez da odgovara ikome može hapsiti, zatvarati i maltretirati koga kod hoće – 'The Punishment Park' djeluje proročanski, koliko i zastarjelo.

U svakom pogledu, ovo je zanimljiv cinema verite pamflet/lažni dokumentarac, glasni politički proglas i još jedan šezdesetosmaški film koji zadržava velik dio svoje snage i u 2009.

Suđenje nepoćudnim elementima
Suđenje nepoćudnim elementima
Pig
Pig

ImageFacebook komentari
Komentari (1)add comment

Dečko koji obečava said:

...
...i još jedan dokaz da droge stvarno otvaraju vrata percepcije!:-)
16.04.2009. u 19:28 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije jedan tjedan
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 3 tjedana
Prije 4 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl