'The Red Shoes' (2005.)

odabrao: Velimir
ImageKako, dakle, danas stoji azijski horor? Japanci su odavno digli ruke od onoga što ih je vratilo na svjetsku mapu (najjači ionako snimaju za Amere...), a Koreja je u međuvremenu naštancala puno toga. Bilo bi vrijeme, rekao sam sebi odlučivši se pogledati ovaj naslov, malo provjeriti kako stoje stvari u posustalom žanru. Idu li na bolje? Ima li nade da se 'klasični' azijski horor iskobelja iz prežvakavanja klišeja i predvidivih formula?

Nakon telefona, televizora, mobitela, ogledala i bogtepitačegasvene, na red su došle i cipele. Crvene, kako kaže naslov, iako zbog klasično korejskog stilskog peglanja vizuala izgledaju ružičasto-ljubičaste... Ideja o 'ubojitim cipelama' sama po sebi baš i ne zvuči briljantno, a iako nakon prve zanimljive scene, koja se dogodi nakon nekih pet minuta filma, sve dobije krnji smisao (barem za ljubitelje suptilnog gorea; vidi sliku: cipele 'odgrizu' stopala i ponosna vlasnica završi vrišteći nad batrljcima i lokvom krvi), stvari se pomalo rasplinu od dizajnerskog overdosea i apsolutne pobjede stila nad sadržajem – 'The Red Shoes' izgleda kao reklama za mobilne operatere, s napadnim CGI-jem i previše truda da nas šarmira svojim afterefects 'coolom'.

Zanimljivo je da postoje dvije verzije ovog filma – jedna je kino verzija, a druga je 18+ verzija, navodno drugačija, strašnija i daleko bolja. Iskreno, ne znam koju sam gledao, ali nadam se lošiju (obzirom da 18+ nije preveden, najvjerojatnije je tako), jer konačna presuda može biti samo – gledljivo, ali samo ako stvarno nemate ništa drugo za gledati. Ili ste si dali za zadatak odgledati svu azijsku horor ponudu koja postoji.

ImageImage

Komentiraj na Facebooku
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Morate biti prijavljeni da biste mogli poslati komentar. Molimo vas da se registrirate ukoliko nemate već otvoren korisnički račun.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije 3 dana
Marko je dodao/la novi video Burke and Hare Trailer (2010) 07:02 PM
Marko je dodao/la novi video Burke and Hare Trailer (2010) 07:02 PM
Prije jedan tjedan
Marko je dodao/la novi komentar na video Rammbock Trailer Ruj 27
Marko je dodao/la novi video Rammbock Trailer Ruj 27
Radgost je postavio/la novi avatar. Ruj 26
 
zutititl