'The Secret Invasion' (1964)

odabrao: Arminio


3 godine prije "The Dirty Dozen" (1967),
14 godina prije "The Inglorious Bastards" (1978),
23 godine prije "Eastern Condors" (1987)...

DVD ovitak
DVD ovitak
Vjerojatno toga ima još - a mislim na filmove "potrošna roba" (aka robijaši i sličan "problem društva") vs "zle sile" (nacisti, fašisti, vietkong...), ali jedan od prvih (ako ne i prvi) bijaše baš Cormanova "Tajna invazija".

Roger Corman "at it best"! Iznimno solidna ratna priča smještena u 1943. o grupi zatvorenika bačenih u samoubilačku akciju oslobađanja/ otmice talijanskog generala iz dubrovačke komande njemačke vojske. Snimljen prije puno poznatijih naslova slične premise i nepravedno zapostavljen a očito korišten bar kao inspiracija za poznatije "iste" filmove, ovaj odskače prvenstveno činjenicom da je odrađen za, u hollywoodskim mjerilima, sitniš (600.000$ - za Cormanove kriterije pravo bogatstvo! :) ) a odrađen je sasvim solidno. I to sa legendarnom glumačkom postavom koju čine Stewart Granger, Raf Vallone, Mickey Rooney, Edd Byrnes i nitko drugi do Henry Silva - legenda koja u ovom filmu čak i - zasuzi!

Snimljen većinom na autentičnim dubrovačkim lokacijama sa ponešto domaćih glumaca, solidno režiran (iako i dalje cormanovski štedljivo :) ) i raskošno snimljen u "širokom" Panavisionu (no povremeno prilično lošeg rada kamere) sa dosta masovki, pucnjave i klasičnog štiha 60-ih (iako lišen pretjerane ozbiljnosti i sa dosta preglumljavanja), donosi i interesantan, pa recimo obrat na kraju i zanimljiv, pa (opet) recimo, atipičan rasplet.

Prije...
Prije...
...i poslije
...i poslije

90 minuta jednog od boljih Cormanovih ne-gotičkih-ne-Edgar-Alan-Poe filmova i sasvim korektna ratna akcijada-drama koju, ako već ne volite ratne akcijske drame ili Cormana, jednostavno morate pogledati bar radi kratke scene Henrya Silve u suzama! :)))

Dubrovnik
Dubrovnik
Klasični Henry
Klasični Henry

A za one koji nisu vidjeli, evo kratke i zanimljive pričice koju nam je Corman ispričao na prošlogodišnjem Grossmannu 08 o svojim iskustvima sa našom filmskom industrijom 60-ih :)

Image


Facebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije jedan tjedan
Velimir je dodao/la novi video Zombie Walk Ljutomer,Slovenia 2009 Sij 02
Prije 1 mjesec
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 2 mjeseci
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl