'The Taking of Pelham One Two Three' (1974)

odabrao: Arminio


Remek-fuckin'-djelo!

DVD ovitakWOW! Uopće ne znam što napisati osim - impresioniram sam do kosti! Kakva gluma! Kakva režija! Kakav suspens a istovremeno šamaranje sarkastičnim humorom! Kakav score! A Walter Mattahu je za ovo zaslužio Oscara! Naravno, nije ga dobio. Al' 'ko **** Akademiju. Ovakav film i ovakav cast (Matthau, Robert Shaw, Martin Balsam, Stiller senior ljudi moji!) ionako nije za uštogljene glasače već za publiku željnu sjedenja na rubu stolca!

Fascinantna ekranizacija istoimenog romana Johna Godeya u 104 minute trajanja uspijeva banalni kliše-zaplet prikazati nevjerojatno interesantno: četvorica naoružanih tipova koji se međusobno oslovljavaju sa gospodin zeleni, sivi, smeđi i plavi (hm... da Tarantino nije tada u osnovnoj školi trčkarao za curicama, pomislio bih da su ovo maznuli iz njegovih 'Reservoir Dogsa'... ;))) ) zauzmu vagon podzemne željeznice na ruti Pelham i držeći na nišanu 17 putnika traže milijun dolara za njihovo puštanje (OK - film je iz 1974. kad je milijun nešto značio :) ). Rok za dostavu novca je, naravno, nerazumno mali - sat vremena. A nakon toga, naravno, svaka minuta = jedan taoc manje. Pa počinje utrka s vremenom u samoj podzemnoj a i na ulicama zagušenog New Yorka, natezanje sa gripoznim gradonačelnikom koji neprestano kiše, šmrca i razbacuje papirnate maramice uokolo, međusobno natezanje kontrolora prometa podzemne, nervoznih policajaca, još nervoznijih otmičara i taoca, natezanje živaca gledatelja, međusobno prepucavanje komičnim replikama u ozbiljnim situacijama i neozbiljnim situacijama smiksanim sa ozbiljnim scenama i tako redom do finala koje je čisti WOW (da ne spominjem zadnji kadar koji se ne zaboravlja)!

Walter The Legenda Matthau

Kaos ispod...

Ovo je triler za prste polizati! I nemoj da mi netko spomene TV film iz 1998. ili možda prošlogodišnji remake (ili novu ekranizaciju istog romana - štogod da je, boli me briga)... Ovo se ne može nadmašiti ničim a posebno ne ocvalim Travoltom... Ma nema do 70-ih!

Kaos iznad...Mr. Blue

I da - jedan kuriozitet: film je na HTV-u bio prije par dana a vjerojatno ste ga propustili (ja više od polovice) jer "pametnjaković" koji ga je prevodio nazvao ga je, pazite sad: 'Gusari iz metroa' (!?)! Srećom da su DVD izdanja danas i više nego jeftina jer ovo se isplati svakog novčića (UK DVD samo 40-tak Kn!)Facebook komentari
Komentari (1)add comment

Makotoichi said:

...
ja sam ga uspio ne propustit.. jako dobar film.. istina, nema do 70-ih, barem što se amerikanaca tiče..
hrt ima svojih bisera, ali još uvijek znaju svako malo iščupat nešto itekako vrijedno gledanja.. i imaju dovoljno respekta prema filmu da ga odvrte od početka do kraja, ne prekidaju reklamama i ne uvaljuju svoj prijevod naslova na špici..
11.12.2010. u 13:14 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije 2 tjedana
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 3 tjedana
Prije 1 mjesec
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl