'The Wayward Cloud' (2005.)

odabrao: Velimir

ImageI am not interested in dialogue or telling a story. I’m not trying to put over a clear message. My films are a dialogue with myself. At the moment my feeling is, that I want to discuss the body. Body language, bodily needs, bodily functions – what the body is trying to say, that we cannot articulate verbally. It is not important, what the film is trying to tell you – but what you feel about it. Think about, what you feel.

-- Tsai Ming-liang


Je li 'The Wayward Cloud' najbolji film Tsai Ming-lianga? Težak, zapravo nemoguć odgovor, jer kako gledate njegove filmove jedan za drugim, svaki vam je najbolji. Ono, ikad. A da bi u potpunosti razumjeli ovaj, definitivno bi morali odgledati i puno prethodnih, prije svega 'What Time Is It There?' i 'Skywalk Is Gone', čiji je ovo 'logički' podužetak. Kao i biti jako, jako budni i paziti na silne prekrasne detalje koje jednako prekrasno Ming-liang rasipa po svojim filmovima.

Ako ništa drugo, znam da je ovo njegov najsuši film: Tsaijev trademark - stalno curenje vode, kiša i kupanje - zamjenjuju dani opake tajvanske suše te seks s lubenicama i bocama za vodu, kao jedinim konaktom s 'vlažnim'.

A seks je druga priča – osim što je najsuši, 'Wayward Cloud' je i njegov seksualno najeksplicitniji film, zbog čega je prilično uzdrmao cenzore kod kuće, ali unatoč kontroverzama razvalio berlinski filmski festival, gdje je osvojio tri nagrade, uključujući i Srebrnog medvjeda.

Sve što bih vam još rekao samo bi pokvarilo gledanje, a pogledati ga morate (po mogućnosti sjajno tajvansko DVD izdanje na 2 DVD-a, ako ga već ne možete uloviti negdje u kinu...), jer ne želite valjda propustiti jedan od najboljih filmova... Ono, ikad.

ImageImage


Facebook komentari
Komentari (1)add comment

Makotoichi said:

m
...svaki put kad negdje vidim lubenicu sjetim se ovog filma...
26.05.2009. u 18:23 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije 2 tjedana
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 3 tjedana
Prije 4 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl