'Travels by Tricycle' (2004)

odabrao: Arminio

"...Ovo je priča o volji, o tradiciji i privrženosti, o potrazi i otkriću, o iščekivanjima i nepokolebljivim odlukama, o poštovanju i časti. Ovo je priča o Kini."

Fascinantna posvećenost jednoj želji u jednako fascinantom dokumentarcu o 74 godišnjaku Wang Yiminu koji svojoj 98 godišnjoj majci Wu Huizhen ispunjava njenu žarku želju da proputuje Kinu. Smjestivši je u prikolicu malog tricikla u kojoj je konstruirao nevjerojatnu improviziranu kamp-kućicu (jer za bolje nije imao novca), vozi je kroz Kinu, kroz planine, cestama i prtenim putevima, putovanjem dugim više od godinu dana omogućivši majci da vidi sve što u svom dugom, teškom i siromašnom životu nije mogla zbog bolesti koja ju je godinama držala u krevetu.

......

Nevjerojatno vitalan za čovjeka koji je prevalio 70-tu, ne posustaje ni po kiši ni vrućini pa čak ni kad mu noge počinju otkazivati. Skrivajući bolove i zdravstvene probleme kako se majka ne bi brinula, uz pomoć dobrih ljudi, skromno se hraneći, spavajući uglavnom uz cestu, na putu prelaze i po 20 kilometara dnevno. On vozeći, gurajući ili vukući tricikl, ona razgledajući. Za majku mu ništa nije teško jer, kaže, i kad je bila nepokretna brinula se za njega i njegovog brata i ovo je najmanje sa čim joj se može odužiti.

......

Stara kineska mudrost kaže: "Bez obzira na godine, na dobra i teška vremena, bez obzira što si u životu prošao, majka i obitelj dat će ti sreću i toplinu". U korijenima azijske kulture usađena je potreba pomoći i predanosti roditeljima u danima kad im je to najpotrebnije, u starosti. Ovaj film dirljivo i fascinanto prikazuje nešto što nam je možda teško shvatiti. Ekstremna posvećenost, ludost i riskiranje života ili dirljiva briga i poštovanje, primjer nepobjedivosti ljudske volje i snage - odlučite sami. Jer nama zapadnjacima koji se većinom pokušavamo na sve načine riješiti svojih očeva i majki šaljući ih u domove kad ih starost sustigne, smatrajući ih samo još jednom dodatnom brigom, ovako nešto je strano, nevjerojatno, možda čak bizarno. No, što god mi mislili, Wang Yimin će nevjerojatnim pothvatom i uloženim naporom, sretan ispuniti majci životnu želju i ona će konačno vidjeti svoju Kinu. I na putu doživjeti i 99 rođendan. Sretna kao i njen sin.

Remek-djelo.
Image


Facebook komentari
Komentari (6)add comment

Truba said:

...
eh uspjeli ste me rasplakati :-[
08.12.2006. u 14:56 h

arminio said:

...
Ja sam zamalo pustio suzu dok sam gledao... :'(
08.12.2006. u 15:14 h

Trubica said:

...
stvarno nevjerovatno :( :'( :-[
08.12.2006. u 16:13 h

dr mladjo said:

...
ne mogu ga nači na imdb..koji je drugi naziv za film?
08.12.2006. u 18:16 h

Truba said:

...
i ja sam trazio i nisam mogao naĆi
08.12.2006. u 18:39 h

arminio said:

...
Ne znam kako je originalni kineski jer na spici pise samo taj engleski. Na IMDBu nema nista ni o filmu ni autoru ali google pronalazi svasta - npr. http://www.yukonfilmfest.com/Films.aspx?modId=20 ...
11.01.2007. u 08:02 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije 2 tjedana
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 3 tjedana
Prije 4 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl