'Tsuburo no Gara' (2004)

odabrao: Velimir


Buđenje!
Buđenje!
Moderni japanski cyberpunk!

Sada kada se čak i Tsukamoto vraća svojim počecima pa snima 'Tetsuo: The Bullet Man', vrijedi se podsjetiti ne tako starog indie cyberpunka u režiji Masafumi Yamade, priče o muškarcu i djevojci koji se bude u bolničkoj sobi. Ona je medicinska sestra, a on pacijent kojem iz leđa izvire golema žičana naprava. Dok ona pokušava pronaći izlaz iz sobe u kojoj su zatočeni, on ostaje zarobljen u svojim košmarnim vizijama, koje vrlo rado dijeli s nama, gledateljima.

Yamada u svom, manje od 70 minuta dugom doprinosu žanru, uspijeva iskombinirati fascinantne vizuale, sjajnu glazbu, nenadjebivu komornu, tjeskobnu atmosferu (što, nije valjda da čujem kako netko spominje 'Saw' zbog prve scene...?) te oznojenu ljudsku i čeličnu mašineriju koja je tako dobro snimljena da vam neće smetati to što sve skupa gledate bez titla; naime, engleski prijevod i danas ostaje nenabavljiv – navodno ni sam film nikada nije dobio službenog distributera i dostupan je samo na festivalskom DVD-u!

Nema veze, jer dok znate osnovu radnje (a pronaći ćete ju u festivalskim sažecima), možete pristojno uživati u zvuku i slikama kakve nismo imali prilike gledati još od sredine devedesetih i djela autora kao što su Tsukamoto, Sogo Ishii i Shozin Fukui. A ako netko prevede, vrlo rado ću ga pogledati ponovo...

Traume, oh te traume...
Traume, oh te traume...
Klaustrofobija i ostale fobije
Klaustrofobija i ostale fobije

ImageFacebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije jedan tjedan
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 3 tjedana
Prije 4 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl