'Turski Talični Tom' (1974)

odabrao: Marko

Još malo turskog stripovskog bizarluka!

Šarmer Tom osvaja napaljeno djevojče
Šarmer Tom osvaja napaljeno djevojče
Braća Dalton u prigodnoj odjeći
Braća Dalton u prigodnoj odjeći


Opet Turci i opet po stripu. Ovog puta je na red došao legendarni kauboj francuske devete umjetnosti koji puca brže od vlastite sjene - Lucky Luke ili starijima poznatiji kao Talični Tom. Ma koliko god le fransez zdrobili para na 'Les Daltons' (2004) i koliko god Til Schweiger bio kul, a Ramzi i Said perjanice nove francuske komedije, Turci su pred trideset godina s puno puno manje para i s puno više muda, bezobrazluka i ludila uspjeli snimiti ekranizaciju kakvu Talični zaslužuje, odnosno barem su se najviše približili zajebantskom duhu stripa, što 'Les Daltons' može samo sanjati. Atmosfera je na momente nadrealna, Daltonovi ni u stripu nisu ovoliko nevjerovatni (sve osim Averela, naravno, tumače pravi patuljci), govor Jolly Jumpera odradio je pravi mačo Turčin, a Talični je pravi štemer & zavodnik, uvijek s cigaretom u ustima i uvijek na nivou zadatka. Glumice su prezgodne polugole Turkinje, a scene s njima opasno graniče s mekom pornografijom.

Tom i Joe Dalton na rubu incidenta. Najozbiljnije!
Tom i Joe Dalton na rubu incidenta. Najozbiljnije!
Ne baš tako usamljeni kauboj je on!
Ne baš tako usamljeni kauboj je on!


Kao što je to već nepisano pravilo, glazba je "posuđena" iz (špageti) westerna, a čini mi se da je glavna tema maznuta iz "Bilo jednom na divljem zapadu". Rezovi su naravno tipično turski, ko da si ih rezao giljotinom i to tupom i zahrđalom, ali šarm takve montaže jedna je od stvari zbog koje i volimo tursku filmsku opskuriju. Prijevoda naravno nema, iako baš poput ostalih turskih bizarluka i nije pretjerano potreban jer svatko tko je ikad čitao Taličnog Toma zna kad su Daltoni u pitanju radnja je obično - Daltoni bježe iz zatvora, popljačkaju sve što se može. međusobno se posvađaju, Talični ih na poslijetku ulovi i vraća u zatvor. Na netu je dostupan koliko-toliko gledljivi VHS rip pod nazivom 'Atini Seven Kovboy' pa potroši koji megabajt i potraži ovaj zbilja začudan komad filmske opskurije.

Image


Facebook komentari
Komentari (2)add comment

Ivona said:

...
Phahahahaha.. LOL :P
05.07.2008. u 19:44 h

Arminio said:

...
:) Turci su zakon! Obradili smo nekoliko njihovih klasika... proseci malo siteom ili potrazi trazilicom... Ma, Turci su zakon! ;D
05.07.2008. u 20:08 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije 3 tjedana
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 1 mjesec
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
Prije 2 mjeseci
 
zutititl