Možda najbolje u 2009.

odabrao: Marko

Kako sam ja proživio filmsku (i ne samo filmsku) zabavu u kriznoj dveidevetoj godini?
Možda najbolji film 2009.
Možda najbolji film 2009.
Bez ikakvog logičkog slijeda ili poretka.

'Up in The Air' - Jel zbilja apsolutna sloboda bolji izbor od tradicionalnog skrašavanja i obiteljskog života, pogotovo ako ti je posao dijeljenje otkaza uzduž Amerike?

'Star Trek' - najtreki film za ne-trekije.

'The Box' - najodluka godine - ako unutar 24 sata pritisneš gumb na kutiji, dobiješ neoporezivu milju dolara, ali netko koga ne znaš umre.

'The Hurt Locker' - doslovno najbomba od filma. Zajeban je posao biti Mungos u Iraku.

'The Hangover' - konačno drugačija momačka večer u Las Vegasu.

'I love You Man' - nevjerovatno teško je prodati kuću Nevjerovatnog Hulka, a još je teže naći pravog prijatelja i kuma za svadbu.

'District 9' - E, sirotinjo i bogu si teška. Pogotovo ako si vanzemaljac s kršom od svemirskog broda iznad Johannesburga. Bravo za Jacksona jer je mladom Blompkampu širom otvorio vrata filmskog biznisa.

'Moon' - nije lako biti sam sa sobom na Mjesecu. Bravo, bravo i bravo za Sama Rockwella, Duncana Jonesa i Clinta Mansella.

'Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans' - odličan je Keitel i Ferrara, ali drugačije odličan je i Herzog i kamere iz reptilske perspektive!

'In The Loop' - najrealniji film godine.

'Antikrist' - a ono,... tako se rade filmovi.

'Mammoth' - Only some vague escapist dreams are left for the disillusioned workers at both ends of the working class. Modyssonov produženi period svjesne misli o globalizaciji.

'Nymph' - jednostavno volim Pen-eka i svaki njegov film je praznik mojoj duši.

'Shrink' - psihijatar koji bi zbog obiteljske tragedije trebao kod psihijatra, a radije odabire lančane džointe. Ono što je pred koju godinu bio 'Wackness'.

'Harry Brown' - britanski 'Death Wish III'

'Crank: High Voltage' - i opet se ti jebi, Cheliose!

'Ingloriuos Basterds' - Tarantina ili voliš ili ne. Ovo je film s najboljom negativnom kritikom prošle godine - Film je loš jer nije zasnovan na povijesnim činjenicama! Izvanredan Christoph Waltz kao Hans Landa.

'Pandorum' - citiram kuma Joška "Ovo je 'Event Horizon' trebao biti!"

'Paranormal Activity'- Jednostavno, jeftino i funkcionira.

'Bronson' - najbolji brkovi 2009. Uz Sam Elliotove sijede iz 'Up In The Air'.

Pocahontas u svemiru
Pocahontas u svemiru

naj kino doživljaj godine: 'Avatar' (poznatiji i kao 'Pocahontas u svemiru').

naj propust godine: 'Love Exposure' u kinu u Udinama - pitajte Velimira, ali ne na mob jer će razgovor biti preskup pa ga radije pozovite na kavu. Dvodnevnu. Trebat će mu da prepriča sve utiske i dojmove. Projekcija u Udinama je ipak jedan drugačiji doživljaj, a ovo je ludilo koje bi to svakako bilo.

najbolja uvodna špica godine: 'Zombieland'.

najbolji prvi kadar godine: 'Nymph'.

najbolja odjavna špica godine: 'The Hangover'.

najadaptacija stripa godine: 'The Watchmen'.

razočaranje godine 'Where the Wild Things Are'. Kaže korisnik -Dok- na imdb-u da je svatko tko ne voli ovaj film nemaštovit i neinteligentan. Korisnik -InFaDeLiTy- kaže da je film užasan jer se cijelih dva sata kuka i plače i deprimira. Ja kažem: Infadelity, kaj ćeš popit?

najsoundtrack: Clint Mansell, 'Moon'.

standuper godine: Tommy Tiernan. Raspižđeni Irac i Guinessov rekorder koji polako, ali sigurno osvaja Ameriku.

naj TV iznenađenje godine: 'Walk on The Wild Side' - britanci sinhroniziraju životinjsko carstvo. Tko je volio Kumanovićev strip 'Priroda i društvo', voljet će i ovo. Čimpanza kod psihijatra, Le Marmot, Jazavci DJ-evi,... jednostavno i predobro.

Najbizarniji poslovni potez godine: Disney kupio Marvel. Šiljo je postao brat Silver Surfera, a Proka će valjda Spidermanu iskemijati novo odijelo.

DVD šoping godine: 'Shunji Iwai boxset'.

Blu-Ray šoping godine: 'District 9' - Futureshop Exclusive Blu-ray SteelBook.

PS3 igra godine: 'Flower'. Igraš vjetar, skupljaš latice i pozelenjuješ industrijom uništenu prirodu. Masterpis.

WII igra godine: 'Wii Sports Resort'. Ping-pong je odličan, ali pravi dragulj je streličarstvo.

Jedina novogodišnja odluka: Da se natjeram više pisati na Žutom titlu. Nisam mali od pisanja pa mi je svako slovo kao Sizifu jedan kamen. Ili Edipu jedna majka. Image


Facebook komentari
Komentari (9)add comment

Velimir said:

...
"najbolji prvi kadar godine: 'Nymph'"

o, da! :)
07.01.2010. u 13:58 h

this mortal coil said:

...
mammoth??? alialiali zasto?
07.01.2010. u 17:04 h

Zeljko said:

...
bas mi je drago za Moon
07.01.2010. u 17:28 h

se7en said:

...
mammoth??? alialiali zasto?

zato jer je to Modysson...
07.01.2010. u 18:27 h

Marko said:

...
Baš bi mi bilo draže da umjesto alialiali zasto? napišeš recimo - Kako grozno i pretenciozno smeće prejednodimenzionalne glume, preplitko raslojene karakterizacije, razvučenih kadrova u neuspjelom pokušaju babelovštine. Nije ni čudo da su mu u Berlinu fućkali i negodovali na kraju. Najviše bi volio čuti suprotan ili drugačiji pogled na iste stvari jer pluralizam nas sve samo i jedino obogaćuje.
08.01.2010. u 01:11 h

this mortal coil said:

...
@Marko
nije mi se pisalo nista detaljno, jednostavno sam bila zbunjena kada sam videla to ime na spisku kod vas. Meni nije pretenciozan koliko je jednostavno - ljigav. (mozda i smece). Priznajem da nisam docekala kraj. Prica o nekoj kao otudjenosti svetskih razmera, jel? Meni vise deluje kao da je procenio koliko su takve price moderne pa resio da umoci kasiku u med tom ispeglanom a stereotipno-povrsnom slikom.
Citiram drugaricu:
>>>Otac odlazi na službeni put na kom, u roku od nedelju dana oseti zjapeću prazninu svog prebukiranog života, a majka shvati da je zapustila svoje dete i da ne ume da kuva, a dete shvati da je jedina osoba s kojom je blisko dadilja s Tajlanda, dadilja shvati da nije trebalo da napušta svoju decu da bi u Americi, čuvajući tuđu zaradila pare da podiže svoju. Generalno, tokom celog filma svi nešto shvataju.
I sve što shvataju je ok i dobro je za njih da se trgnu, ali iako izgleda da je reditelj, pričajući ovakvu priču, došao do neke zaista duboke životne istine, on je zapravo pristao na društveno priznatu i kompromisnu ulogu umetnika - onaj status umetnika koji se, iako je ta vrsta govornika celom polisu odavno pala u komu, zarad nekih ćefova i dalje održava u životu. Jer, eto, treba imati i takav jedan film koji je zabrinut nad generalijama i kome su emigranti tek metafore za otuđenost, a depresija tek paleta za sivu boju na posteru za film, a ne konkretno stanje konkretnog čoveka (kako je to divno prigrljeno u filmu Kuća peska i magle).
08.01.2010. u 09:17 h

this mortal coil said:

...
(nije mi stala cela poruka)
Inace volim neke starije filmove ovog rezisera, ne znaci da sam odmah otpisala coveka. :)
08.01.2010. u 09:18 h

Dzenan said:

...
Flower - zanimljiv (i dobar, pravo dobar) izbor :) Nigdje ti ne upratih utiske o novom Unchartedu, a ni na blogu ne pises o igrama dovoljno (iliti onoliko koliko bih ja to volio :P).

Enivejz, Pocahontas u svemiru je super opis, District 9 blu-ray mi je mokri san, dobar dio filmova sa liste moram tek pogledati, ali sve u svemu odlicna lista :)
08.01.2010. u 19:08 h

Marko said:

...
@this mortal coil
Duboki naklon. To je upravo razlog zbog kojeg i postoje komentari. Mi smo platforma, a vi ste najbitnija karika. Bez svih vas petstotinjak koliko nam je dnevna posjećenost sve ovo ne bi imalo smisla. Moraš nam poslati prvu recenziju za ƒšÀùuti titl. I to je otvoreni poziv ostalima. Nemamo neke novce da vas nagradimo, ali uvijek će se naći neka knjiga, strip, DVD ili igra za najaktivnije i najfanove. Ajmo ove godine još malo očvrsnuti temelje i početi zidati prvi kat naše virtualne filmske institucije.

@Dzenan
Prošlu godinu sam se prenaradio, koliko to god zvuči seksi, ali biti orbtnik u RH je sve samo ne lako i preporučljivo, pogotovo u ovo deficitarno vrijeme. Odlučio sam malo smanjiti pa ću ovu godinu biti više prisutan po svuda.
08.01.2010. u 23:01 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije 1 mjesec
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
Prije 2 mjeseci
 
zutititl