'Stone Cold' (1991)

odabrao: Davor

Junak poslije bitke
Junak poslije bitke
Ovakve više ne prave.

Joe Huff je suspendirani policajac koji i pod suspenzijom čini hrabra djela za dobrobit zajednice, kao što je npr. sprječavanje pljačke svladavanjem trojice naoružanih lopova.
Jednog dana idilu prekidaju momci iz FBI-a koji Joeu predlože (tj. natjeraju ga ucjenom) da se, pod imenom John Stone, infiltrira u opasnu neonacističko-sotonističku bandu motociklista koji se bave dilanjem droge, a u slobodno vrijeme ubijaju svećenike, pripadnike vojske, suce i državne odvjetnike...

1991. je bila godina u kojoj su nastali neki od najboljih akcijskih filmova svih vremena; The Last Boy Scout, Showdown in Little Tokyo, Harley Davidson and the Marlboro Man, Out for Justice, Double Impact, a svoje mjesto među njima našao je i 'Stone Cold', tipični predstavnik akcića popularnih u drugoj polovici osamdesetih.
Kućni ljubimac
Kućni ljubimac
Razbibriga
Razbibriga

Film je zapravo i više od tipičnog predstavnika, jer sadrži toliko klišeja (jedan pedantni policajac koji igra po pravilima i jedan cinični 'I'll do it my way' kuler, psihopatski negativac kojeg se boje i njegovi suradnici, jedan dobroćudni u bandi koji, naravno, nastrada, premlaćivanje glavnog negativca na kraju umjesto da ga se jednostavno rokne, policija uvijek stiže nakon što je sve gotovo...), one linera i homoerotskih izjava, te nekoliko besramnih rip-offova (najočitiji su rip-off početka 'Cobre' i kraja 'Lethal Weapona'), da se komotno može smatrati i svojevrsnom homage-kompilacijom, pa čak i oproštajnim 'old school' akcićem, budući da je '91., osim što je bila jedna od najboljih, ujedno i zadnja godina s takvim tipom filmova.
No, pored tih klasičnih, film sadrži i nekoliko neuobičajenih, prilično bizarnih trenutaka; kućni ljubimac glavnog junaka je komodo zmaj koji se glasa poput svinje, a hrani se smjesom od sirovih jaja (s ljuskama), čipsa, banane, snickers čokoladice, narančinog soka i tabasco umaka, zatim imamo vilhelmtelovski (uspjeli) pokušaj skidanja limenke s ramena mitraljezom, vikinški pogreb poginulog člana bande, ljude koji, nakon što su pogođeni sačmaricom, lete nekoliko metara kroz zrak, a nadrealnoj atmosferi pridonosi i gluma Lancea Henriksena i Williama Forsythea, koji tumače dvojicu poremećenih motorista.
Specijalitet dana
Specijalitet dana
Napad letećih motora
Napad letećih motora
Glavni lik, John Stone, jedan je od najkičastijih akcijskih junaka u povijesti; glavu mu krase predivna 'tvor' fudbalerka (gore jedna boja, ispod druga) i naušnica s privjeskom, 90% filma je gol do pasa (dok u onih 10% nosi ili majicu bez rukava ili samo kožnjak), a ispod fura uglavnom isprane razderane traperice.
Utjelovio ga je u svom debitantskom nastupu Brian 'The Boz' Bosworth, propali igrač američkog nogometa, kojeg je slična sudbina zadesila i na velikom ekranu, budući da je u nadolazećim godinama dominacije hiper-akcijskih trilera s milijun ultra kinetičnih kamera i obilnim CGI-em, bio, kao i većina zvijezda osamdesetih, prisiljen za kruh zarađivati glumeći u trećerazrednim straight-to-video akcićima.
Nakratko je još zabljesnuo 2005. u remakeu 'The Longest Yard' gdje je glumio sa, pazite slučajnosti, kečerom Stone Coldom Steveom Austinom.

Redatelj filma je bivši kaskader Craig R. Baxley koji je sa 'Stone Coldom' zaključio kratki, ali eksplozivni period u kojem je snimio još dva akcijska klasika; 'Action Jackson' sa Carlom Weathersom i 'Dark Angel' sa Dolphom Lundgrenom.

This text will be replaced

Image


Facebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 

Na mreži

Prije 3 tjedana
Kepi je postavio/la novi avatar. Lis 15
Prije 1 mjesec
Marko je dodao/la novi video Burke and Hare Trailer (2010) Lis 05
Marko je dodao/la novi video Burke and Hare Trailer (2010) Lis 05
Marko je dodao/la novi komentar na video Rammbock Trailer Ruj 27
 
zutititl