'Storm Warning' (2007)

odabrao: Velimir


Hrana za pse
Hrana za pse
Moderni goretastični rape & revenge, s australskim rednecima.

Jedan od vizualno najzanimljivijih indie triler-horora koje sam gledao u dugo vremena. Predivni, a opet isprani kadrovi prirode i duge, smirujuće, a opet pomalo jezovite scene plovidbe stvar su koja će vas prikovati odmah na početku. Iako, moj prvi interes za ovaj film bio je kada sam pročitao intervju s redateljem Jamiem Blanksom (trenutno snima remake 'Long Weekend', čiji je scenarist još prije 25 godina napisao scenarij i za ovaj film!), poznatom po teen-horor hitovima 'Urban Legend' i Valentine', a koji je predstavljao ovaj naslov kao svoj upliv u vode retro eksploatacije, prije svega survivalist i revenge horor.

Inverzija home invason formule – recept 'pronalazim utočište kod lude obitelji manijaka' prežvakan je milijun plus puta u horor povijesti, ali nikada ne stari i uvijek ga se da cijediti do besvijesti, posebno ako imaš nešto novih, živahnih ideja i znaš kako ih snimiti. Ovog puta, par bogataša (lik koji izgleda i govori kao David Hasselhoff i njegova francuska djeva, Nadia Fares iz 'The Crimson Rivers') bježi brodićem od oluje pa zaluta kod luđaka (oca i dva sina dilera), koji ih zatoče i maltretiraju. Kad ženi dopizdi maltretiranje, pretvori se u Ramba pa ih pokolje na i više nego pristojno krvave načine.

Jako dobra, krvlju natopljena australska niskobudžetna zabava.

Kad selo poludiv
Kad selo poludi
Dobar gore
Dobar gore

ImageFacebook komentari
Komentari (1)add comment

Davor said:

...
Iako me noviji horori uglavnom razočaraju, moram priznati da me ovaj oduševio.

Osim što imaju jedinstvenu kinematografiju, kroz koju na vrlo zanimljiv način eksploatiraju čari svoje misteriozne zemlje, Australcima vidim odlično leži i imitiranje Amerikanaca (za razliku od meni mrskih Francuza).
'Storm Warning' je pravo osvježenje jer, nakon mora 'survivalist' horora sa kanibalima, mesarima i mutantima (ponekad sve troje u jednom filmu), bio je pravi užitak gledati film sa običnim hilbilijima željnim malo zabave.
Druga stvar zbog koje je film gledljiviji od većine novih hororaca je to što nema glupih tinejdžera sa svojim podivljalim hormonima, već su glavni protagonisti dvoje odraslih, ozbiljnih ljudi koji problem prvo pokušavaju riješiti na civiliziran način, da bi se na kraju filma pretvorili u životinje sa probuđenim iskonskim nagonom za preživljavanjem.
Treći plus je odlična usklađenost suspensea i gorea; prvo imamo sporo građenje napetosti u maniri 'Straw Dogs' i ' Death Weekend', a onda u zadnjih 10 minuta impresivni bloodbath koji će zadovoljiti i najkrvoločnije gledatelje.

čiji je scenarist još prije 25 godina napisao scenarij i za ovaj film


De Roche je napisao scenarij za 90% australskih horora. Obožavam ga.
09.06.2008. u 00:48 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
zutititl