'The Walking Dead' pilot (2010)

odabrao: Marko

Zombi curica za otvaranjeStripovski zombiji ugrizli televiziju.

Puno se pričalo i puno očekivalo kroz proteklu godinu od televizijske ekranizacije dugovječnog zombi strip-serijala 'The Walking Dead', a sinoć, desetak dana prije premijere, na net je procurio screener.
AMC svojom produkcijom postaje opasan igrač na televizijskoj sceni, a nakon punjenja polica Emmyjima za megatonsko rasturanje etera najboljom serijom ikad - 'Breaking Bad' i šamaranjem djetelinom s četiri lista u zavjerom obavijenom 'Rubiconu', ova programski mlada TV kuća aperkatom nokautirava skeptičnu teoriju "kako zombiji nisu interesantni za prime-time televiziju". I bravo za AMC kad "znalci" u NBC-u ne znaju prepoznati pravu stvar jer nakon odgledanog pilota, valja priznati - ovo će biti izvanredna serija i opravdana ekranizacijska ekstenzija, a nikako lešinarenje na kultu stripa.

Šerifov zamjenik završi ranjen u bolnici uslijed vatrenog obračuna nakon presretanja sumnjivog auta. Uspješno operiran iz narkoze se budi u napuštenoj bolnici krcatoj leševima te postepeno saznaje da je grad opustošen zombi-epidemijom, a preživjelih gotovo da i nema. Povratkom kući otkriva da su mu žena i klinac uspjeli pobjeći gladnim zombijima. Šokirani čuvar reda i mira uzjaši napuštenog konja te odluči tražiti svoje najmilije kroz opasnu divljinu krcatu živim mrtvacima.

Ja se konja ne bojimNapucaj ga sad!

Frank Darabont se, kao veliki obožavatelj izvornika, opasno angažirao oko ovog projekta pa ni ne čudi da ga je realizirao upravo kako treba - krvavo i čvrsto žanrovski - bez cenzura, rezova i sakrivačkih trikova. Vrlo grafički i otvoreno prikazana je svaka pucačina; računalno generirani elementi (muhe, krv, auti, duplicirani objekti) se izvrsno nadograđuju na vanjske lokacije; solidan izbor glumačke postave je uvjerljiv i u skladu sa stripovskim karakterima, a glazbene orekstracije, teme i pasaži kompletiraju dojam krvave tragedije i šokantne drame.

Ubiti ili ne bivšeg kolegu?Nisu mravi, već živi mrtvaci.

Televizijski konglomerat Fox International otkupio je prava na prikazivanje 1. sezone (6 epizoda od po sat vremena uz nešto duži pilot) pa će hodajuće mrtvace u prime-timeu moći gledati fanovi u preko 120 zemalja čime zombiji opet postaju glavna babaroga industrije zabave. Barem na televiziji jer još mora svanuti sumraka po danu nakon sutona bonace dok se ne isiše i posljednji mikron moguće kapitalizacije "vampirske sage" da se i na velikom platnu stvari promjene. Ali.., neka nama bude zombija na teveu. I nek traju sto sezona. Barem. A ako koja sezona umre, nek ponovno oživi, opasnija nego ikad.

Image Vidi trailerFacebook komentari
 
zutititl