'Vertige' (2009)

odabrao: Marko


Ruka ruku mije
Ruka ruku mije
Hrvati kolju francuske turiste na Risnjaku!

Ou da! Sve ono što inače rade američki filmski redneci dok ne sviraju bendžo ili se međusobno križaju, ovaj put radimo mi Hrvati i to francuskim free-climberima! Pa kakvi smo mi to ljudi? Pecamo zamkama za medvjede, strijeljamo srednjevjekovnim samostrijelima; kopamo rupe od sto metara, a u njih zabijamo našiljene kolce koji su preveliki čak i za mamuta, zabijamo čavle lisicama umjesto zubi i crtamo scene lova po zidovima. Također, ako niste znali, na zagrebačkom kolodvoru možete onako usput ubost jako dobru gandžu. I najbolje od svega, mi Hrvati jako dobro znamo i razumijemo Francuski. N'est ce pas?

Prva polovina sasvim dobro funkcionira - predivni helikopterski pejzaži odmaraju oko, a fina muzika podiže očekivanja. Napetost solidno raste kako petero avanturista prelazi opasne stjenovite prepreke dok se mladi redatelj Abel Ferry fino igra sa živcima, školski potencirajući hrđave sajle, visinu i oštre stijene, a usput, kad stigne, postepeno nam otkrije i pokoji odnos među protagonistima. Dolaskom sumraka, planina prestaje biti strašna pa je zato potrebno uvaljati "lovce", a avanturistički triler preokrenuti u klasični slasher pojačan finim gore efektima. A onda baš kako ne bi trebalo, naracija skrene u u-domu-kod-koljača finale, a osrednje lošoj glumačkoj postavi popuca preostala užad kojom su koliko-toliko preživljavali penjanje po planini mog velikog očekivanja. Šteta!

Omiljeno oruđe hrvatskih lovaca
Omiljeno oruđe hrvatskih lovaca
Nešto mi je baš prošlo kroz glavu...
Nešto mi je baš prošlo kroz glavu...

Moglo je i bolje, ali opet, gledljivo svakako je, i zabavno, čak i u svojoj žalosnoj gluposti... Puno, puno bolji dojam ostavio bi da nije otišao u već milijun puta prežvakano, progutano i ispovraćano pričanje koljačeve priče. Bilo bi bolje da su nas Hrvate, ostavili mističnim planinskim ljudima koje nitko nikad nije vidio, barem nije ostao živ da bi o tome pričao. Ovako... ćorak!

Ali dobro,... nek sam gledao i prvi europski produciran horor film s elementom Hrvata-koljača! Barem naš MVP Gordan Jandroković ne mora hitno prosvjedovati u Bruxellesu, a MT Goran Bajs može fino pajkiti jer smo imali sreću da je Abel uspio usrati drugu polovicu, tja mlad je još momak. Stigne u nastavku popraviti stvar. Ovako, da je uspio i pronašao uvjerljivije i psihopatičnije koljače, imali bi propagandni poligon baš kakav su Kazahstanci imali Boratom ili Slovaci Hostelom.

Image

Dim lights Embed Embed this video on your site

Image Facebook komentari
Komentari (13)add comment

Ghost said:

...
pogledao sam ga prije nekih 6-7 dana, sasvim solidan film!
20.12.2009. u 15:42 h

Velimir said:

...
btw, čini se da je ipak cijeli ovaj film sniman u Alpama gdje su rekonstruirali Risnjak - zašto, ne znam, ali nitko nema podatke da je ijedan kadar snimljen u RH, unatoč natpisima na Hrvatskom i klasičnim gorskim pejzažima. osim ako nisu došli kao turisti... :)
22.12.2009. u 12:16 h

Ghost said:

...
pa cim ide ona grupna fotka(ala Descent) na pocetku filma vidi se da nema veze sa nama priroda i planine u pozadini.
mislim da ne bi bilo skupo da su kod nas snimili bar jedan dio filma :)
23.12.2009. u 03:11 h

Velimir said:

...
zvali su me iz jutarnjeg.... pa napravili i ovo:
http://www.jutarnji.hr/francuski-horor--hrvatski-gorstaci-kolju-mlade-turiste/422909/
23.12.2009. u 10:39 h

Velimir said:

...
ja sam se nadao da su snimili barem par kadrova ovdje na ulazu u Risnjak i to... ali mi smo ipak jako, jako skupa zemlja za snimanje filmova. davno su prošli oni dani kad smo bili jeftini pa su dolazili Đekičenovi i Orsonvelsovi...
23.12.2009. u 10:40 h

Arminio said:

...
'bem mu, propadamo u svakom pogledu! :(
23.12.2009. u 10:45 h

Velimir said:

...
ne propadamo. propali smo mi odavno. :)
23.12.2009. u 10:46 h

Arminio said:

...
Upravo htjedoh editirati komentar i napisati "propadosmo" kad si me preduhitrio :)
23.12.2009. u 10:51 h

se7en said:

...
propali smo mi odavno. :)
...
ma čini vam se, hehe...al koliko vidim gotovi svi portali najednom pišu o ovome...
ima li tko informaciju kakvu vezanu za rob cohena i navodno snimanje po dalmaciji??? stjecajem okolnosti bio sam potpuno slučajno u prostoru zakupljenom od strane studija koji radi na filmu, pa me izbacilo kad sam krenuo u obilazak :-))...
23.12.2009. u 12:04 h

Velimir said:

...
spašavaju nas Dubrovnik i Peristil :)

http://www.hrt.hr/index.php?id=94&tx_ttnews[backPid]=23&tx_ttnews[tt_news]=54569&cHash=dde8a3f5e6
23.12.2009. u 12:10 h

Ghost said:

...
pa ako je Uwe mogao u zgu snimat sa mizernim budjetom(kakav i ima za skoro sve filmove), onda su mogli i ovi po prirodi par kadrova okinut, jel.
hahaha
23.12.2009. u 13:38 h

sandi mance said:

...
Cohen je koliko sam ja cuo (a cuo sam prije par dana) preselio projekt u madarsku?
Ali sam isto tako nacuo negdje da bi novi pirati sa đonijem trebali biti snimani u du?...ma joj svasta sam ja cuo....hahahhaha
23.12.2009. u 13:45 h

Velimir said:

...
nije Uwe imao baš mizaran budžet, samo Jadran je zaradio milijune u koprodukciji toga... enivej, valjda su se bojali snimati na lokaciji, da ih primitivni Hrvati ne ubiju samostrelom i pojedu za vrijeme snimanja :)
23.12.2009. u 13:46 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije 2 tjedana
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 3 tjedana
Prije 4 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl