'Virus' (1980)

odabrao: Arminio


"Life is wonderful"

DVD ovitak
DVD ovitak
Na što asocira film naslova "Virus"? Većinu vjerojatno na film katastrofe, možda zombi akcijadu, možda čak hororac sa hrpom gnjusnih scena... Ali ovaj "Virus" baš i nije ništa od toga iako dotiče ponešto od svega. Ovo je film o sumraku civilizacije koji smo, naravno, sami izazvali, film koji cijelo svoje trajanje čeka finalnih pola sata da vas udari svom snagom. A do tada lagano šamara turobnom, sporom, tugaljivom i na trenutke pomalo patetičnom pričom o neuništivom bakteriološkom oružju koje se proširi zemljom i izazove katastrofu. Preživi samo šačica istraživača na južnom polu, šarolika grupa znanstvenika iz raznih zemalja koja se ujedini i nastoji opstati osnivajući nešto nalik vlastitoj državi a kroz čije patnje, dileme i očaj pratimo posljednje dane svijeta kakvog znamo. Ali ono najgore sa čime se trebaju suočiti nije ni smrt vlastitih obitelji kojima svjedoče putem radio stanica, ni činjenica da su posljednji preživjeli ni moralne dileme oko brige za opstanak ljudske vrste već nešto puno gore što im se tek sprema.

Ovaj biser pokojne legende Kinjia Fukasakua, koprodukcija Amerike i Japana prepuna poznatih glumaca i u svoje vrijeme najskuplji japanski film ikad, možda je i pretskazanje skore sudbine ljudskog roda jer previše je moći i smrtonosnog oružja u rukama ljudi, najblaže rečeno, upitne pameti.

Ni američki predsjednik nije pošteđen...
Ni američki predsjednik nije pošteđen...
Posljednji preživjeli
Posljednji preživjeli

A dok ne dođe kraj, valjda još ima vremena da nabavite integralnu japansku verziju filma koja, iako mi definitivno nije jasno zašto, dolazi u "Sonny Chiba Action Pack" DVD box-setu. Dobro, Chiba ovdje ima malu ulogu, ali ova teška drama nema ama baš nikakve veze sa akcijom a ni sa preostala dva filma - ekraniziranom mangom "Golgo 13" i osakaćenom, američkom, sinkroniziranom i izbjegavanja vrijednom verzijom  "Bullet Train" o čijoj smo genijalnoj integralnoj verziji već pisali.

Apokalipsa...
Apokalipsa...
...danas
...danas

Image


Facebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije jedan tjedan
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 3 tjedana
Prije 4 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl