'Werewolves on wheels' (1971)

odabrao: Davor

Vođa bande
Vođa bande
Što je jedino bolje od vukodlaka i motora? Pa, naravno, vukodlaci na motorima.

'The Devil's Advocates' su motociklistička banda koja dane provodi opijajući se, drogirajući i terorizirajući slučajne prolaznike. Na svom putu kroz ruralni dio Amerike jednog dana nalete na grupu sotonističkih redovnika koji ih pretvore u krvoločne vukodlake (doslovno, jer za punog mjeseca žrtvama kroz vrat sišu krv)...

Da, da, teške su se droge jele u to doba. 'Werewolves on Wheels' nastao je na vrhuncu bikesploitation ere (započete Cormanovim 'The Wild Angels'), pod nadzorom Paula Lewisa, producenta najpoznatijeg predstavnika tog žanra, 'Easy Ridera', čiji je utjecaj ovdje posebno vidljiv u početnim kadrovima motociklista koji se voze praznom autocestom, te u scenama filozofiranja pod zvijezdama.

No, iako bi se iz senzacionalističkog naslova moglo zaključiti da je riječ o eksploatacijskom smeću, ipak se radi o pristojnom uratku, koji bi se zbog neobičnih kuteva kamere, psihodeličnog soundtracka i nekoliko prilično bizarnih twistova, mogao čak smatrati i art filmom.

Biti ili ne biti
Biti ili ne biti
Previše vremena pred ekranom
Previše vremena pred ekranom


Ali, bez brige, ima mnogo toga i za ljubitelje dobrih starih nenamjerno urnebesnih trenutaka; vrhunac je naporna 15-minutna sotonistička ceremonija koja uključuje sve i jedan klišej kojeg su se mogli sjetiti: golotinju, zmije, lubanje, crne svijeće, dim, žrtvovanje mačaka, a sve pod ravnanjem vođe redovnika koji priča na latinskom i o sebi govori u trećem licu, zatim imamo duhovnog vođu bande, zvanog Tarot, koji mora objašnjavati kako 'čita iz karata, ali ne proriče budućnost', a jedan od urnebesnijih likova je i (stvarni) djelatnik benzinske pumpe kojemu su dali da glumi (djelatnika benzinske pumpe) u filmu, jer nisu imali novca da plate gorivo.
Još vrijedi spomenuti masku vukodlaka koja je identična onoj iz 30 godina starijeg 'The Wolf Mana', te 'krvave' specijalne efekte posuđene od H.G.Lewisa.

Dakle, o kvaliteti filma bi se još i moglo raspravljati, ali jedno je sigurno; 'Werewolves on Wheels' je najbolji motociklistički film s vukodlacima ikad snimljen. Image


Facebook komentari
Komentari (1)add comment

sandi mance said:

...
'Werewolves on Wheels' je najbolji motociklistički film s vukodlacima ikad snimljen. -da nije i jedini!??XD-al ideja hvale vrijedna!!
28.02.2009. u 14:36 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije 2 tjedana
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 3 tjedana
Prije 4 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl