'Zinda' (2005)

odabrao: Velimir

ImageIndijski 'Oldboy'!

U očekivanju američkog remakea, kojeg sumnjam da će mi se dati gledati, eto i indijske verzije, što ne znači odmah i klasično bolivudske: ovdje nema pjevanja, sve je hiperstilizirano, a osnovni motivi korejskog izvornika su zadržani, od jačanja šaka udaranjem u zid do čekičarenja po zubima i masovnog fajta u jednom kadru. Štoviše, većina je rimejkana scenu po scenu, minus incest i plus drugačije, moronskije finale.

'Zinda' je tek jedan u nizu nebrojenih bolivudskih rimejkova (o kojima nešto više možete pročitati ovdje), režiran od strane dežurnog rimejkera Sanjay Gupte (ozloglašen, između ostalog, i po filmu 'Kaante', indijskim 'Reservoir Dogsima'), koji je većinu filma utemeljio kao doslovni preslik Par Chan-wookovog klasika. Priča je malo izmijenjena, a glavni junak ovdje je softverski ekspert koji u Bangkoku iznenada, nakon prilično debilnog uvoda, završi na 14-godišnjem boravku u samici. Kako i zašto, znate već ako ste gledali 'Oldboyja'...

Sve to snimljeno je s plavim filterom, što 'Zindi' daje fensi-šmensi auru, ali sve to nije dovoljno da bi zaboravili kako je ovo ipak jeftina verzija nečega što je revolucionariziralo simbiozu filmskog jezika i stila. Čovjek čak zažali što nema plesnih točaka (unatoč nekolicini songova i spotovskih trenutaka), jer najveći grijeh ovog filma nije 'oskrvnuće klasika', već jednostavno – dosada. Dva sata tupave, sapuničaste nategnutosti, kojoj previše ne pomažu ni lijepa taksistica, mučenje bušilicom, dokumentarne snimke tsunamija, tajlandski boks, katane... Pretpostavljam da bi 'Zinda' možda i bio zakon da nema izvornika pa bi se svi divili pomacima u modernoj bolivudskoj mainstream produkciji. Ovako, imate pametnijih načina za potrošiti dva sata života. Al' stvarno.

ImageImage


Facebook komentari
Komentari (5)add comment

jbtito said:

jezični problem
indiski mi ide ko turski, pa ima li tko ideju di nać titl za ovi film?
12.09.2006. u 22:18 h

velimir said:

...
hm, ja ga imam s titlom... ne znam jel eksterni, ako je, mogu ti mejlat... provjerit cu sutra...
12.09.2006. u 22:20 h

jbtito said:

preksutra
prošlo sutra pa da priupitam će bit ca od titla?
14.09.2006. u 13:54 h

velimir said:

...
daj mi svoj mejl
14.09.2006. u 14:07 h

jbtito said:

16.09.2006. u 14:35 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije 2 tjedana
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 3 tjedana
Prije 4 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl