'Zone of the Dead / Zona mrtvih' (2009) [updated]

odabrao: Arminio


"Brz tempo filma diktiraće analitička montaža više kratkih kadrova, koji će kao voz postepeno ubrzavati ka klimaksu. Red međuljudskih odnosa, red strave i užasa, red ličnih priča likova, red saspensa, red prijateljskih osećanja, red akcije, red tragičnih sudbina..."

Plakat
Plakat

Da. Vratili smo se sa premijere. I pukla nas gripa i/ili neka od hrpetine viroza koje harače ovih dana. Nadamo se da se nećemo "pozombiti" iako se osjećamo mrtvo... Pa s mozgom na pol' dvanaest i suznim očima, što od gripe a što od impresija sa premijere, počinjem citatom iz press materijala koji dovoljno precizno i bolje od mene, govori što je "Zona mrtvih". Zapravo, previše precizno. Ili, konkretnije, film je upravo to što piše. Doslovno! I to je problem... Naime, "Zona mrtvih" nije ono što smo očekivali - a očekivali jesmo sve gore citirano i smixano u zabavni "tour de force". "Zona mrtvih" je na žalost kolaž grubo naslaganih gore navedenih "redova" međusobno (ne)povezanih montažom. I to, blago rečeno, lošom montažom... A to je samo jedan od problema. A ima ih dosta. Ozbiljnih. Pa da nabrojim neke najozbiljnije:

- gluma: stranci uglavnom OK (izuzmemo li Stevea Agneva čiji lik profesora je impresivno loš - no, nisam siguran je li to domaći ili strani glumac, pa... hm). No domaći (sa izuzetkom Vukote Brajovića koji je uglavnom precool :) da ne bude solidan iako ima svojih loših trenutaka i Bojana Dimitrijevića koji briljira kao zombi policajac) su jednostavno loši! Vjerujem da je dio problema gluma na engleskom a u slučaju Krstovića i Vukote katastrofalan engleski dubbing potpuno promašenim glasovima (zakleo bih se da je Vukotu sinkronizirao crnac!)

- dijalozi i ne-akcijske scene: ni uz najbolju volju nisam mogao suspregnuti smijeh na neke izgovorene rečenice što zbog totalno neobičnog prijevoda na engleski, a što zbog potpuno apsurdnog konteksta u kojem se izgovaraju. Poput npr. posljednjih riječi žrtve prije transformacije u zombija kad priča o tragedijama iz prošlosti i pri tome povremeno zareži kako ga obuzima "zombifikacija". Pa još uz nevjerojatno klišeiziranu otužnu glazbenu temu... Umjesto tragedije i suspensa, eto smijeha i urnebesa!. A kakav može biti rezultat prikaza tragičnih sudbina likova u kombinaciji sa lošom glumom... :(

- kamera iz (nervozne) ruke: stvarno mi nije jasno zašto se inzistiralo na toliko ekstremnim trzanjima kamere u gotovo svakoj akcijskoj sceni! FX, maske, prostetika, gore - sve je apsolutno na najvišem nivou i fascinantno dobro napravljeno - ali džaba kad se ne vidi ni 'ko pije ni 'ko plaća jer kamera se trza toliko da je teško uopće pohvatati radnju a neke od najboljih maski (poput zombija "aveti" - lika čije oči možete vidjeti na famoznom "zelenom" plakatu ili u našem videu sa snimanja) nisu uopće iskorištene i gotovo da nema ni jednog mirnog krupnog kadra gdje bi se vidjela sva impresivnost zombija Lakobrijinog tima (koji je za svoj rad i rad svog tima potpuno zasluženo nagrađen najvećim pljeskom pet tisuća pari ruku pune velike dvorane Sava centra!). Nemam ništa protiv "drmave" kamere ali imam ako sve izgleda kao rad snimatelja prištekanog na 220...

- montaža: otpustiti montažera...

Srpski Savini priprema zombije za premijeru...
Srpski Savini priprema zombije za premijeru...
Zombiji u Sava centru
Zombiji u Sava centru

Prekritičan sam? Radi se o prvom zombi filmu na ovim prostorima koji si ne može dozvoliti onu "prvi mačići se u vodu bacaju" jer u njemu se Ken Foree obračunava sa zombijima po prvi put 30 godina nakon antologijskog "Dawn of the Dead"! A takvom filmu ne mogu se oprostiti mikroskopske karakterizacije pojedinih likova koji izgovaraju povremeno nebulozne i klišeizirane dijaloge recitirajući, a ne glumeći uz loš tempo radnje... Greške koje ovo svode na "straight to video" naslov čija sudbina bi mogla biti dno košare sa DVD-ima od jednog dolara. A to ovakav pokušaj nije zavrijedio. Pa autorima preporučujem da uzmu drugog montažera koji nije opsjednut jump-cutovima i kadrovima od pola sekunde te sa njim još jednom prevrte snimljeni materijal te predubbiraju sve dijaloge (i pri tome neke izmjene jer nekoliko ozbiljnih scena sada su nepotrebno urnebesne) jer vjerujem da se stvar još može spasiti od, u ovom slučaju zlosretne, STV trash etikete jer autorskom timu STV nije bio cilj.

Kraj
Kraj
Lakobrija zasluženo prima ovacije (foto: Facebook)
Lakobrija zasluženo prima ovacije (foto: Facebook)

I da ne bude zabune - takve filmove mi obožavamo pa unatoč nedostacima, sve ovo ne znači da nam se "Zona" ne sviđa. Samo smo je htjeli voljeti zato što je dobra a ne zato što je loša... :)

P.S. Za one koji misle da sam prekritičan jer su izbacili mojih par sekundi: e nisam! Ima me u čak četiri kadra! Bar je bilo u verziji filma u distribuciji prije ove kritike... ;)

[UPDATE: 05.03.2009.]

S obzirom da smo po forumima i newsgrupama prozivani kao najveći pljuvači filma u čijoj smo promociji tokom njegova nastanka kao fanovi žanra, ideje i koncepta gorljivo sudjelovali, u ovom dodatku teksta pojasnit ćemo naše mišljenje onima koji su gore napisano protumačili kao pljuvanje i totalno gaženje filma. "Zona mrtvih" nije negledljivo smeće kako su pojedinci pogrešno shvatili iz naših impresija. Nije čak ni obično smeće. Daleko od toga! "Zona" je jedan mali pokušaj da se napravi žanrovski zombi horror koji nije 100% uspio i koji je, ako se gleda nepretenciozno i bez očekivanja kakva su hoćeš-nećeš nametnuta temom, glumačkom ekipom i ostalim činjenicama koje ne bih ponavljao, sasvim solidna zabava. A šteta je što nije više od toga jer je mogla, a s obzirom i na solidan scenarij koji sam u međuvremenu pročitao, i trebala biti. Da li je po krivu pošlo zbog malog budžeta, nedostatka vremena ili nečeg trećeg ne znam niti želim analizirati. Ali po krivu je pošlo i tu nema dileme. No "Zona" je još uvijek zabavan film kojeg nedostaci čine još zabavnijim a zbog nekoliko njih najozbiljnijih, na žalost više naginje trashy STV etiketi nego ozbiljnom zombi horroru što se silom trudio biti (razloge neću spominjati ponovo).

A tražili ste i da napišemo što valja a ne samo što ne valja. Pa, da ne ostane sve na negativnim kometarima, evo nekoliko pluseva koje smo izostavili u gornjem tekstu:

- akcija je dobro koreografirana i snimljena (ako izuzmemo pretjeranu trešnju kamere u prvoj polovici filma i gore spomenute probleme)
- Emilio Roso je jako dobro odradio posao iako smo imali predrasude prema njegovoj glumi s obzirom na background. Usudio bih se reći da nam je njegov lik čak najbolje legao!
- FX i maske su impresivni
- Neki dijelovi priče sadrže odlične ideje prilično originalno povezane sa stvarnim događajima iz prošlosti (ne bih spoilao pa neću detalje ali skidam kapu)
- Neka vizualna rješenja i scene su za pamćenje (u pozitivom smislu, naravno :) i opet neću detaljizirati radi spoilanja) i šteta je što ih nema više ili što su pretjeranim shaky camom i/ili lošom montažom svedene na djeliće...

Lako je moguće da će ovo biti jedan od onih filmova koji sjedaju na drugo gledanje posebno ako na DVD izdanju osvane kakav director's cut i popravi stvar. Za sada je u ladici pod "guilty pleasure". Dakle, kako smo već rekli, plus od nas iako rezultat nije ono što smo očekivali. Ali sad se već ponavljam i vrijeme je da zaključimo ovu temu do kakvog ponovnog gledanja ili osvrta na DVD.

Bilo je to sve o "Zoni mrtvih" za sada. S nestrpljenjem čekamo već najavljeni nastavak a sa još većim nestrpljenjem i najavljeni novi vampirski horror Milana&Milana za koji vjerujemo da neće patiti od spomenutih "Zoninih" boljki.

Image


Facebook komentari
Komentari (3)add comment

sandi mance said:

...
pa da zapravo ako naprave novu montazu mogli bi izvuć...
27.02.2009. u 14:26 h

seppuku82 said:

...
Medellin sindrom!
01.03.2009. u 20:38 h

Velimir said:

...
hahahaha - potpuno si u pravu! :) :)
01.03.2009. u 21:22 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije jedan tjedan
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 3 tjedana
Prije 4 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl