Advertisement
'Turski Superman' (1979)
Autor: Arminio   
04.12.2004
ImageTursko viđenje Supermana, u originalu 'Supermen donuyor' ili 'Supermen 2', ne tako ludo kao indijska varijanta ('Indijski Superman'). I ne, nije greška - stvarno se zove Supermen, a ne Superman... :)

Dakle, za razliku od drugih turskih 'klasika' ovog tipa (kao što su 'Turski Star Warsi', 'Turski Spiderman aka 3 Dev Adam' i sl.), jednostavno ne mogu i ne želim vjerovati da 68 minuta ovog turskog celuloidnog bizarluka iz 1979 nije film za djecu! Jer, kako inače objasniti grandiozan Supemanov - ahm, pardon, Supermenov let kreiran genijalnim umovima FX majstora turske kinematografije, let u kojem plastična figurica sa plaštom nalik Supermanu - ahm, pardon, Supermenu, klizi na strunama između Božićnih ukrasa: kuglica za bor (u kojima se na par trenutaka može vidjeti i refleksija kamere) i staklenih zvjezdica obješenih ispred crne pozadine (ne, ne čini se da je tako nego JEST stvarno tako)?

I kako objasniti izgled Supermanovog - ahm, pardon, Supermenovog 'alter-ega', Clarka Kenta kao turskog 'geeka' sa impresivnim nosom i još impresivnijim naočalama koje teško da se mogu naći čak i u Ghetaldusovom cjeniku pod kategorijom najjeftinijih 'socijalki'?

Turski Clark Kent A kako, opet, objasniti upotrebu glavne teme iz filmova o Jamesu Bondu (uz, naravno, originalan soundtrack iz Donnerovog 'Supermana' i još koječega) ili, recimo, Supermanov - ahm, pardon, Supermenov znak na odjavnoj špici koji kao da je izrezan tupim škarama i lijepljen 'na žmirečke'?

Ili, kako objasniti Supermanov - ahm, pardon, Supermenov, rodni dom - socrealistički kutak namješten po zadnjoj rusko/istočnonjemačkoj modi? A 'zemaljski' roditelji: otac, čičica sa lakšom varijantom turskih brkova te majka u kućnom haljetku, marami kakvu je nosila Nela Eržisnik i bijelim dokoljenkama...

A kako objasniti činjenicu da Supermanov - ahm, pardon, Supermenov pravi otac nema par zubi?

Pa kako objasniti ledenu palaču, ovdje kamenu tursku spilju i kristal Kriptonita u obliku kocke fino obrađenih kutova?

Ja ne znam. Turci valjda znaju...

ImageAko Perisic ne pati zbog efekata u indijskoj verziji, evo mu ga na sad!

Superman - ahm, pardon, Supermen i Lois LaneImage

 
'Tales From The Crapper' (2004.)
Autor: Velimir   
03.12.2004
Genijalno! Remek-djelo! Briljantno! Tromin veliki, veliki povratak! Savršenstvo!


ImageImage



ImageImage



ImageImage



 
'Devil's Sword' (1984)
Autor: Arminio   
03.12.2004
Još jedan urnebes iz Indonezije! Ovaj puta suluda, bajkovita, fantasy kung-fu borilačka psihodelija nazvana 'Devil's Sword'...

Image Priča je jednostavna - u tajanstvenoj spilji u planinama nalazi se đavolji mač. Tko ga nađe bit će vladar svijeta i imat će apsolutnu moć.

U potragu kreću razni tipovi a između ostaloga i podanici kraljice krokodila, nimfomanke koja traži robove za svoje ljubavne igre te mladi junak (Barry Prima, legenda indonezijske fantasy-kinematografije) koji želi pronaći mač prije svih kako bi spriječio da se zlo proširi svijetom. Društvo mu pravi žena čijeg je muža otela kraljica krokodila i, zarobivši mu um, pretvorila ga u seksualnog roba. Putem se sukobljavaju sa raznim vješticama, čarobnjacima, lopovima, ljudima-krokodilima (!) i nečim što bi mogli nazvati - kiklopom! Da, velikim čudovistem sa jednim svjetlećim okom, koje čuva mač u spilji a'la ona iz uvodne scene 'Otimača izgubljenog kovčega' (gotovo doslovno kopirane klopke :) )...
I tako sve do konačnog obračuna sa samom kraljicom krokodila u sceni koja počinje orgijom (!?), a završava krvavim sukobom!

Moram priznati da je film dostojno kopirao sve klišeje klasika hongkonške fantasy kung-fu škole. Pojedine borbe su zaista spektakularne, a arsenal hladnog oružja impresivan: mačete, divovske pile (zapravo nekakve ogromne mačete sa velikim zubcima), mali i veliki noževi, bičevi... a tu je i klasik legendarne braće Shaw: leteća giljotina!

ImageImage

Sve navedeno obilato se koristi pri čemu lete ruke, noge, glave... ponekad u slowmotionu, a ponekad u ubrzanom snimku... nekad na žicama a nekad bez...
Osim hladnog oružja, tu su i kipovi koji bljuju vatru, a iz ruku glavnog junaka izlaze i nekakve laserske zrake koje ispucava 'kad mu pukne film'. Ima i drugih inventivnih ideja koje stvarno do sada nisam nigdje vidio (primjer: vještica koja se sama 'sastavlja' - garantirana superludorija! :) ).

ImageImage

Uz katastrofalnu masku (ljudi-krokodili, a posebno 'kiklop' opet izgledaju kao loši jeftini gumeni kostimi za maškare), povremeno impresivne kaskaderske egzibicije, vrlo dobro koreografirane borbe i pristojne efekte (unatoč svemu, žice se ne vide i sve je jako dobro sinkronizirano osim očajnih 'laserskih zraka') film je ultimativni trash!

I opet je šteta sto ga ne možemo gledati na originalnom jeziku i u originalnom widescreen formatu već samo na jadnim VHS snimkama i stvarno katastrofalnom DVD izdanju kojeg se ne bi posramio ni najlošiji pirat - naime, oficijelno DVD izdanje nema menija, chaptera - NIČEGA osim filma. Tu je očajan engleski dubbing, razilaženje zvuka i slike, slika je očigledno sa loše VHS kopije ispranih boja, bez detalja i rezana na 4:3 pa u nekim scenama glumci govore, a uopće se ne vide u kadru! :(((

ImageImage

A ovo je zaslužilo da se gleda u punoj seksi-krvavo-borilačko-lamerski-suludoj raskoši!
 
'Schramm' (1993.)
Autor: Velimir   
02.12.2004
ImageSkriveno 65-minutno njemačko remek-djelo, priča o Lotharu 'Lipstick Killeru' Schrammu, jedan od ponajboljih filmova o umu serijskog ubijice, upravo onakav kakav jedan takav film treba biti - prljav, tjeskoban, eksplicitan, beskomproimisan.

Ovako je trebala izgledati ekranizacija 'Američkog psiha', ali nema šanse kada novac stane na put smislu – Jorg Buttgereit, koji je sa 'Schrammom' debelo nadmašio oba 'Nekromantika', opet isporučuje niskobudžetni, jeftini i minimalistični film, ali i sjajnu režiju, nekoliko odličnih gore efekata i očekivanu dozu pristojnog šoka. To uključuje seks s vaginom na napuhavanje (i sisama), prikucavanje penisa za stol, napad zubate vagine, rezanje grkljana, vađenje očiju te sve u svemu istinski uznemiravajuće flashbackove. Obavezno pogledati!





ImageImage
 
'Wet And Rope' (1979.)
Autor: Velimir   
30.11.2004
ImageI tako, biznismeni maskirani u crnce siluju opaticu obučenu u kostim ovce, na oltaru samostana u kojem se časne sestre međusobno zadovoljavaju kiflama iz pekare... Dobrodošli u jedan od najvećih nunsploitation klasika svih vremena, film 'Wet And Rope' Koyu Ohare, o kojem se zapravo nema više što za reći osim ponoviti – još jedan film s opaticama koje se ševe, uživaju u bičevanju, plešu u disco klubovima i tamo bare frajere, a usput jedna drugu okrutno molestiraju. I traje samo 74 minute. Prekrasno.

ImageImage
 
'Desecration' (1999)
Autor: Arminio   
30.11.2004
Prvi film malo poznatog Dantea Tomasellia, ozbiljan je kandidat za titulu 'ultimate movie' kakvom 'časte' Argentov 'Inferno' i Fulcijev 'Beyond' (iako, po definiciji, 'Inferno' a posebno 'Beyond' ja baš ne bih svrstao u tu kategoriju). Bizaran je to horror relativno jasne fabule koja povremeno naginje u nadrealizam uz miješanje sna i jave, proslošti i sadašnjosti, nelinearne i linearne naracije nakon kojega gotovo da nemate pojma što vas je snašlo, ali znate da nije bilo ugodno...

Image U središtu je mladi 16-godišnjak Bobby, introvertan i čudan mladić koji je poslije smrti majke kojoj je prisustvao kao petogodišnjak, smješten u katolički internat. Jednom prilikom, dok se zabavljao daljinskim upravljanjem modelom aviona, gubi kontrolu nad avionom (očigledno vođen nekom silom) i izazove bizarnu nesreću u kojoj pogiba jedna od časnih sestara. No, to je samo početak niza još bizarnijih i šokantnijih događaja - Bobbyu se svuda počinje priviđati mrtva časna sestra, misterioze rupe u zemlji iz kojih se čuju užasni krici a slijede i nove šokantne smrti. Paralelno, Bobbyeva baka shvaća da nešto nije u redu, posebno kad i sama počinje doživljavati nadrealne situacije te pokuša izvući Bobbya iz internata no on jednostavno netragom nestaje u nizu još bizarnijih i zastrašujućih prizora...

Film definitivno ima potencijala iako je krcat amaterizmom. Odličan je potez izbor potpuno nepoznate glumačke postava (gotovo 'običnih' ljudi) pa je stoga gluma povremeno zaista loša. No, Danny Lopes koji glumi Bobbya je podnošljiv, a i Irma St. Paule kao baka - i to uglavnom zbog bizarnog izgleda i teatralne glume koja pristaje svakoj sceni u kojoj se pojavljuje. Ali, atmosfera je tako 'gusta' da se može 'nožem rezati'! Zaista, film je fantastično vođen i prepun nevjerojatno čudnih i zastrašujucih scena koje liče na mješavinu Lyncha i Argenta. Glazbu potpisuje drugi Tomaselli (sve ostaje u obitelji :)) i fenomenalno se uklapa (hipnotički tonovi prožeti jekom i kricima...).

Nekoliko scena 'izbacit' će vas sa stolca - posebno demonska časna sestra (čija maska je jedna od apsolutno najjezovitijih koje sam ikad vidio u nekom horroru - i ne, nije ni na jednoj od slika uz tekst) te prilično gadna scena sa škarama...

ImageImage

Na DVD-u se kao dodatak nalazi i insert iz Tomasellijevog originalnog kratkog filma istog naziva po kojem je i napravio ovu dugometražnu verziju. Isječak je priča za sebe a sadrži neke od kadrova koji su još jezovitiji od samog dugometražnog uratka! Šteta sto nije izdan cijeli kratki film... to bi vrijedilo vidjeti.

Drugi Tomasellijev horror, jednostavnog naziva 'Horror', još je zakučastiji i čudniji pa je očigledno da Dante naginje takvom tipu fima, a to mu jako dobro leži. Jer 'Desecration' je majstorska 'igra' horror atmosferom kakva se rijetko viđa i stvarno 'prvo pa muško' unatoč klasičnim 'dječijim bolestima' od kojih pati.

Na kraju bih se usudio parafraziti Stephena Kinga i njegove riječi originalno upućene Cliveu Barkeru: 'Vidio sam budućnost horrora. Zove se Dante Tomaselli'.

Preporučujem!

ImageImage
 
«« Početak « Prethodna 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1003 - 1008 od 1051

Nasumično odabrani

u-v-w-x-y-z'Wanted: Dead Or Alive' (1987.)

24.01.2006 | Marko

article thumbnail Ejtiz klasik. Rutger Hauer je Nick Randall, bivši agent CIA-e kojeg je administracija i politika natjerala na otkaz. Otad živi kao lovac na ucjenjene njuške, a...
više »

k-l-m-n-o'Mortuary Blues' (1990)

25.06.2007 | Velimir

article thumbnail Ultrazabavna horor-komedija s osvetničkim vampiricama i čudovištem kojeg ubijaju zlatnici, ravno iz Hong Konga. Kad kažem vampiri, onda mislim na kineske vampire,...
više »

a-b-c-d-e'Antenna' (2003)

17.01.2006 | Velimir

article thumbnailNa prvi se pogled čini nemogućim da je ‘Antennu’ snimio Kazuyoshi Kumakiri, isti čovjek koji je šest godina ranije isporučio 'Kichiku' , no negdje...
više »

u-v-w-x-y-z'Vibrator' (2003.)

23.05.2005 | Velimir

article thumbnailNe znam jel' se ovo zove ljubavna drama ili road movie (ili ljubav na putu? ili put s ljubavi?) i nije me briga, jer znam da je savršeno. O da - dobili smo još jedno...
više »

a-b-c-d-e'The Butcher' (2007)

09.01.2010 | Velimir

article thumbnail Korejski torture porn. Koliko je još prostora na svijetu ostalo za filmove snimljene digitalkom iz prvog lica? Do sada je manje-više formula uspijevala,...
više »

a-b-c-d-e'Born to Fight - original verzija' (1978)

30.06.2005 | Arminio

article thumbnailKonačno nabavih i to čudo! Prvi film sad već legendarnog tajlandskog kaskaderskog manijaka Panne Rittikraia i originalna verzija famoznog Panninog nazovi-remakea istog naziva...
više »

f-g-h-i-j'Getting Any' (1995.)

12.12.2004 | Velimir

article thumbnailPriča o moronu koji želi nešto poševiti, a svjestan je da su mu za to potrebni skupi auto, gomila novca ili barem slava - ovakve pokušaje dolaska do cilja može...
više »

a-b-c-d-e'The Big Bus' (1976)

25.04.2007 | Arminio

article thumbnail Ima li pilota u autobusu? Snimljen 1976, 4 godine prije vjerojatno najpoznatijeg predstavnika žanra parodije filma katastrofe, klasika "Ima li pilota u...
više »

k-l-m-n-o'Kiss me quick!' (1964)

06.09.2007 | Zeljko

article thumbnailVeć toliko puta oproban recept. Uloži u film malo dolara, pokaži mnogo grudi i zaradi hrpu novaca. Priča je veoma jednostavna i na tragu bezbrojnih SF filmova pedesetih...
više »

k-l-m-n-o'Lost Souls' (1980)

20.09.2007 | Velimir

article thumbnail Jedan od najšokantnijih filmova svih vremena? Aha. A pogodite tko ga je radio? 'Lost Souls' danas je gotovo nemoguće kupiti (hvala Dr. Goreu na kopiji!),...
više »

a-b-c-d-e'Eli, Eli, rema, sabachthani?' (2005)

20.09.2006 | Velimir

article thumbnail Poput glazbe, ljudi su samo san. Što će se dogoditi onog dana kada Tadanobu Asano bude glumio u lošem filmu? More će progutati Japan, vulkani će izbaciti...
više »

f-g-h-i-j'How To Keep My Love' (2004)

15.11.2006 | Velimir

article thumbnail Ako ga itko zna zakopat, onda je to Koreja. Nije teško biti saker za romantične korejske komedije/drame – za razliku od većine štanceraja koji unutar...
više »

Žuti titl YouTube kanal
Advertisement

Klupsko igranje

           
Specijal HOLLYWOOD I REAGANOVA POLITIKA, 3. dio

24.02.2007 | Velimir

Ovaj put će biti drukčije, Rusu! - Jason Stillwell, ‘No Retreat, No Surrender’ (1986.)  Cannon je bio itekako aktivan i na polju vanjske politike,...
više

SpecijalWong Kar Wai

17.08.2006 | Velimir

Wong Kar Wai, čovjek ili mit? Jedan o ponajboljih redatelja na svijetu, u svakom slučaju. Simbol odmetnika od standardnih kanona filmske industrije Hong Konga, art...
više

intervjuEkskluzivni intervju: Udo Kier

02.03.2006 | Velimir

Najveći zlikovac u glumačkoj povijesti filma u svojoj karijeri bio je između ostalog Dracula, Frankenstein, Dr. Jackyll i Mr. Hyde, Sotona, Sotonino dijete, Hitler i Jack...
više

intervjuEkskluzivni intervju: Stephen Chow

07.05.2005 | Velimir

U Kliku br. 47 (svibanj, 2005.) mogli ste čitati skraćenu verziju ovog intervjua. Sada, pročitajte integralnu... ‘Jako mi se sviđa tvoj magazin. Možeš li mi...
više

FestivaliProdukcija Žutog titla na POOL FILM FESTU

28.05.2007 | Arminio

Treći ivanić-gradski POOL FILM FEST, festival dokumentarnog, igranog i animiranog filma sa vjerojatno najoriginalnijim mjestom održavanja - bazenom, ove godine donosi remek...
više

FestivaliUdine Far East Film Festival 8

30.04.2006 | Velimir

Galerija fotografija iz Udina 2006. Cro Copov high kick, sperma Shinye Tsukamota, tajne snimanja sedam filmova u jednoj godini, 'Hostel', 'Masters Of...
više


Žuti titl - promo // Bunika produkcija
Žuti titl