head-bg-8.jpg


'D.C. Cab' (1983)

Mr.T-ja za predsjednika
Mr.T-ja za predsjednika
Mr.T, Gary Busey i Barbarian Brothers su taksisti koji se natječu s konkurentskom taksi kompanijom.

Zaboravite 'Taxi Driver' i 'Taxi', jer ovo je najbolji taksi film svih vremena!

Ne, ozbiljno, 'D.C.Cab' je urnebesna komedija u rangu 'Animal House' i 'Police Academy', a to zašto nije poznatija, ostat će vječna misterija. Bacite samo pogled na filmsku ekipu: - osim Mr.T-ja (moralni centar grupe), Gary Buseyja (roker opsjednut teorijama urote) i Barbarian Brothersa (divovski taksisti sa morbidnim smislom za humor, čiji taksi vozi samo unatrag), u filmu se pojavljuju i Adam Baldwin (nije u srodstvu sa slavnom braćom), stand up komičar i filsmki/TV satiričar Bill Maher (ovo mu je prva i jedna od rijetkih filmskih uloga), a važnu ulogu igra i Bruce Lee (ozbiljno!).
Izvršni producenti su mega uspješni wonder duo Guber-Peters (Peter Guber i Jon Peters) čiji se producentski rad u osamdesetima kretao u rasponu od nezahtjevnih razbibriga kao što su 'Caddyshack' i 'Innerspace', pa sve do oskarovskih hitova 'The Color Purple' i 'Rain Man'.

Kameru potpisuje Dean Cundey, koji je u vrijeme 'D.C. Caba', kao kućni snimatelj Johna Carpentera, iza sebe već imao rad na klasicima kao što su 'Halloween' i 'The Thing', a u nastavku karijere je proširio suradnju i na velikane kao što su Robert Zemeckis (na 'Romancing the Stone' i 'Back to the Future' trilogiji) i Stevenom Spielbergom (na 'Hook' i 'Jurassic Park'). Glazbu je radio Giorgio Moroder, legendarni groundbreaker na području elektronske glazbe, a glavnu temu filma, 'The Dream', izvodi Irene Cara (pojavljuje se i u cameo ulozi), koja će iste godine (također u suradnji sa Moroderom) snimiti 'What a Feeling', hit koji će obilježiti osamdesete.

No, sve to ne može vas pripremiti za šok spoznaje imena scenarista i redatelja filma, jer to je ni manje ni više nego Joel Schumacher, redatelj koji će u nastavku karijere snimiti 'St. Elmo's Fire' i 'The Lost Boys', dva spomenika 80s kinematografije!

Ali da ne bi sve ostalo na pukom nabrajanju imena, probat ću s nekoliko citata barem djelomično prenijeti atmosferu filma;
Baldwin: Da li si se ikad drogirao?
Busey: Ne sjećam se.

(Mr.t izbaci kurvu i njenu mušteriju iz taksija)
Kurva: Trebam kruh.
Mr.T: Zaposli se u pekari.

No, iako većim dijelom protječe u vedrom tonu, film se, netipično za osamdesete, dotiče i ozbiljnijih tema kao što su vijetnamski rat, težak položaj srednje klase i potlačenost crnaca, ali je zato temeljna poruka ipak u duhu tog optimističnog perioda, a to je da samo treba vjerovati i ne odustajati od snova, što je podcrtano glavnom glazbenom temom koja se proteže kroz cijeli film.

Što drugo reći, nego: kad bi u enciklopediji postojao pojam 'skriveni dragulj', uz njega bi trebala biti slika 'D.C. Caba' .

Sitni kvar
Sitni kvar
Stresan je to posao
Stresan je to posao

Image



Facebook komentari
Komentari (4)add comment

sandi mance said:

...
'zaposli se u pekari...'aaaaaaaahahhahahah predobro!!
31.05.2009. u 17:45 h

Dečko koji obečava said:

...
ok, nagovorio si me, skidam!:-)
31.05.2009. u 22:54 h

mladjo said:

...
i ja..nikad čuo a obično znam za ovakve vrste filmiča :-)
31.05.2009. u 23:05 h

Dzenan said:

...
Oook, ovo izgleda odlicno, bacam se u potragu :D
04.06.2009. u 17:47 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
Kaufen Sie Medikamente und Viagra online ohne Rezept.