head-bg-25.jpg


'Elephant White' (2011)

Ti likvidiraš, ja zarađujem Bangkok kroz zapadnjački teleskop.

Prachya Pinkaew nas je i te kako zabavljao svojom posebnom fajterskom akcijadom, onom koju smo počeli nazivati prototipno tajlandskom, a koju krase jackiechanovske kaskade bez dublera, lude ideje i još luđa koreografija borbi, pucanja i sučeljavanja uz neizbježna nabrijana ganjanja vozilima, a sve upakirano u moderno snimljene tajlandske razglednice. Malo opušta istočnjačkim tradicionalizmom i svetinjama, malo hrani oči predivnim pejzažima, a puno zabavlja u ludilu i erupciji testosterona. Kako to izgleda kad Prachya realizira pod zapadnjačkom produkcijskom palicom?

Pomalo dosadno i klasično stereotipno (red socijalne kritike traffickinga, red prenapuhane duhovnosti mirisnih štapića i duševne snage, red apsolutnog pretjerivanja u dekoraciji (uz neizbježnu slonovaču), a sve pojačano zapadnjačkim protagonistima (nit smrdi-nit miriše Djimon Hounsou i macho Kevin Bacon s tvrdim australskim engleskim naglaskom). Uglavnom scenarij kao da je pisala osoba koja o svijetu uči preko televizora, a kriminal doživljava opisima iz policijskih udžbenika. A o čemu se zapravo radi?

Stvarnost, duh ili podsvijest? Zlikovčad

Tajlandski krimos svodniči i organizira lanac maloljetničke prostitucije, a jedini koji mu se može suprotstaviti je plaćeni ubojica (Hounsou), koji uz pomoć trgovca oružjem (Bacon) kažnjava zlikovce za zlo koje čine. I to je više manje to, uz funkcionalne dijelove demonstracije moći snajpera, pokoji fini bljesak klasične akcijade i rokačine, rupe krpaju turističke snimke noćne panorame Bangkoka i religijskih rituala. Velika šteta za neiskorišteni potencijal, ali rezultat je ispodprosječan akcić po thai receptu sa zapadnjačkim kuharima.

Tajlanđani definitivno trebaju lokalno raditi potpuno neovisno, a gotov proizvod lansirati u svijet preko jakog distributera i definitvno ne trebaju dozvoliti da im strani kapital nudi svoja viđenja kako njihov (akcijski) film treba izgledati.

trailer



Facebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
Kaufen Sie Medikamente und Viagra online ohne Rezept.