'Blind Fury' (1989)

odabrao: Arminio

Američki Zatoichi

DVD ovitak
DVD ovitak

Slijepi vijetnamski veteran vraća se nakon 20 godina kako bi posjetio starog ratnog druga Franka. Susreće mu ženu, klinca i sukobi se sa opakim mafijašima koji klinca pokušavaju oteti kako bi Franka ucijenili i natjerali da radi za njih. Kako bi spasio dijete i Franka, uplete se u cijeli taj kaos a zahvaljujući svojim supersosobnostima vitlanja mačem unatoč totalnom sljepilu, nema problema u srazu sa lošim momcima.

Solidno ostvarenje na kojemu su odrastale generacije današnjih ljubitelja azijskih akcijada tada impresionirane idejom o slijepom borcu većinom ne znajući da je sve skupa posuđeno od famoznog japanskog slijepog samuraja Zatoichia (konkretno, obrada 17. Zatoichi filma "Zatoichi Challenged (1967)" i podebljano posuđivanjem koječega iz ostalih). I ovdje imamo slijepca samotnjaka, i ovdje imamo vrsno baratanje mačem po sluhu, i ovdje imamo epske obračune...

Noyce se solidno snašao režirajući a legendarni Rutger Hauer glumeći ovakav lik. A u kratkom, ali "slatkom" finalnom obračunu imamo priliku vidjeti i legendarnog Shoa "dežurni-ninja-80-ih" Kosugia!

Rehabilitacija
Rehabilitacija
Slijepac i klinac - ubojita kombinacija
Slijepac i klinac - ubojita kombinacija

Unatoč povremenoj naivnosti, ponekad lošem humoru i djetinjastom štihu, a posebno patetičnom kraju, akcija i atmosfera čine ovo ipak jednim od posljednjih klasika akcijade 80-ih koji kao da predskazuje nadolazeću eru hollywoodskog akcijskog filma - PG13 obračuni gotovo bez kapi krvi (unatoč obilnom vitlanju hladnim oružjem) i očito usmjerenje mlađoj publici u godinama koje dolaze...

Ne vidim ništa!
Ne vidim ništa!
Sho Kosugi vs. American Zatoichi
Sho Kosugi vs. American Zatoichi

Image


Facebook komentari
Komentari (6)add comment

dekard said:

...
Film sam gledao pred nekih 15-ak godina (bio je preveden kao "slepa furija") i prilično mi je izbljedio. Urezale su mi se samo dvije scene; ono kad mu na početku podvale tortilju sa ekstra ljutim umakom, a on ju, na zaprepaštenje prisutnih, pojede sa smiješkom na licu, i ono kad jure nekog kombijem, a bijesni vozač retorički pita : "Jesi ti slijep?", na što će Hauer: "Pa, jesam.".
Inače, tad sam film smatrao (a i još uvijek ga smatram) odličnim spojem akcije i uvijek zanimljivog odnosa dječaka (Brandon Call iz "Step by step" koji sad radi na benzinskoj postaji? wtf?) i tvrdokornog junaka u kojem dječak vidi zamjenu za oca (slična formula je i u "Witness" i "Last action hero").
Slažem se da je to jedan od zadnjih zabavnih akcionih filmova, a Hauer se njime priključio tada prvoj klasi zvijezda akcijsko-borilačkih filmova (Norris, Seagal, Van Damme, Lundgren). Koga danas imamo kao akcijsku zvijezdu? Vin Diesela i Rocka kojima majica samo što ne pukne od mišića. Ma, dajte.
Hauer je, inače, jedan od mojih najvećih idola i žao mi je što ga u knjizi niste uvrstili među heroje (ja bih npr. ubacio njega, a izbacio Lamberta).
21.06.2007. u 06:06 h

stlolth said:

...
319 kuna po sezoni? Ha ha, mos mislit! Sta smo u ludom crtickom svijetu pobjesnjelih sakupljaca koji zive u prljavim sobicama sa zatvorenim roletama i gledaju tv dok iskopcavaju telefon i ne otvaraju postatru? Ajohohojoj.
21.06.2007. u 14:50 h

arminio said:

...
>319 kuna po sezoni? Ha ha, mos mislit! Sta smo u ludom crtickom svijetu pobjesnjelih sakupljaca koji zive u
>prljavim sobicama sa zatvorenim roletama i gledaju tv dok iskopcavaju telefon i ne otvaraju postatru?
>Ajohohojoj.

Ni uz najbolju volju, ne mogu ovo povezati sa Blind Fury - mozes li ti?
21.06.2007. u 22:37 h

Richard Richard said:

...
slazem se s dekardom, hauer je legendarna ikona 80-ih, a polako se vraca debeo i ostario u posljednje vrijeme (Sin City, Batman Begins, Goal 2) nakon brojnih... da ne kazem shitova...
ali covjek koji je snimio Turbulence 3: Heavy Metal, Nighthawks, Omega Doom, Buffy the Vampire Slayer i sl. zasluzuje status heroja.
btw, zna li itko gdje bih mogao pronaci hauerov The Blood of Heroes http://www.imdb.com/title/tt0094764/
01.07.2007. u 10:08 h

Davor Prpić said:

...
Evo ti adresa za "Blood of heroes":
http://www.retroflix.info/readarticle.php?article_id=1794
03.10.2007. u 23:32 h

Zeljko said:

...
to je zapravo salute to the juglers?
o sportu u postapokaliptičnoj budućnosti gdje se može i poginuti???
04.10.2007. u 09:17 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije jedan tjedan
Velimir je dodao/la novi video Zombie Walk Ljutomer,Slovenia 2009 Sij 02
Prije 1 mjesec
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 2 mjeseci
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl