ZagrebDox 2012: Noćni duh Zapada, slomljeni životi i jedan lažni ambasador | Žuti titl

ZagrebDox 2012: Noćni duh Zapada, slomljeni životi i jedan lažni ambasador

U posljednjih dvadesetak godina jedan od najvećih hrvatskih kolektivnih kompleksa odražavao se kroz još uvijek nedovršenu debatu oko geopolitičkog, kulturnog, sociološkog i antropološkog položaja države – jesmo li dio tog mitskog Zapada ili nismo? Pripadamo li istom klubu u koji su učlanjene Njemačka, Engleska, Francuska, Italija i zemlje Iberijskog poluotoka, uređujući svoje odnose na temeljima grčke filozofije, rimskog prava i judeokršćanske civilizacije, ili smo pak balkanski ljudožderi s planinskog kamenjara koji u horor filmovima napadaju strane turiste onda kada ne ratuju sa susjedima, poput afričkog plemena kojem prosječni stanovnik Abendlanda ne može zapamtiti ni ime, a kamoli zastavu?

Jedno oko bacite na ono što vidite na velikom platnu i(li) TV ekranu dok se nižu snimke iz radionice Nikolausa Geyrhaltera, a drugim gledajte kroz prozor pa probajte složiti usporedbu. Živi li i Hrvatska isto kao i zemlje koje čine krvotok modernog doba Starog kontinenta?

Univerzalnost ljudskosti, svijetlih strana ljubavi i mračnih strana ovisnosti, siromaštva i gubljenja životnog kompasa blago je koje se krije u dokumentarcu poljskog redatelja s filmskom misijom u Kambodži, ‘Uspavanka u Phnom Penhu’. Pawel Kloc kamerom je pratio neobičan par, Izraelca koji je u Aziji potražio novi život skupljajući sitniš večernjim čitanjima tarota na štandovima gradske džungle, i njegovu djevojku, alkoholičarku s nekoliko djece i puno više problema.

Na drugoj strani svijeta danski novinar Mads Brügger odradio je novi tajni zadatak pa nakon što si je izgradio ime u Sjevernoj Koreji (‘Crvena kapela’), primarno koristeći druge ‘žrtve’ kao oružje svog aktivizma, sada posve samostalno staje pred reflektore pa u isto vrijeme stavlja i glavu u torbu glumeći bogatog industrijalca i ambasadora u kolonijalnom posjetu Africi te razotkrivajući lice i naličje kolonijalizma, ali i beskrajnu dubinu mračne bare korupcije, zločina i nemorala kontinenta koji se već desetljećima gradi i urušava izvana i iznutra.

Link na cijeli tekst: tportal.hrKomentiraj

Logiraj se preko: