Home Specijal NAJBOLJI FILMOVI 2013.

NAJBOLJI FILMOVI 2013.

NAJBOLJI FILMOVI 2013.
16
5

35 NAJBOLJIH IGRANIH FILMOVA 2013.

 

Spring Breakers'
Spring Breakers’

1. SPRING BREAKERS
Kad James Franco kaže da će buduće generacije filmaša odrastati inspirirane onime što je Harmony Korine postigao uhvativši se režije dirljivo divlje sage o naličju američke mladosti i hedonizma, itekako zna što govori – ne događa se svaki dan da revolucija medija dolazi su paketu s destrukcijom najvećih zvijezda Disneyjeve generacije, baš kao što se onakva audiovizualna-verzija balade Britney Spears više nikada neće ponoviti. Nakon nezaboravne VHS lobotomije ‘Trash Humpers’, genijalac Korine donio je još jednu potvrdu na šalter prijava za najboljeg i najzanimljivijeg živućeg redatelja američke kinematografije.

2. DRUG WAR
Hong Kong je mrtav? Dobrim dijelom da, ali iako je nekoć unikatni azijski filmski eko-sistem izgubio snagu i kvalitetu koju je imao tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, dobar dio duha kao da je u bocu uspio zarobiti posljednji HK junak Johnnie To, koji s briljantnom triler-dramom ‘Drug War’ donosi još jednu modernu, relevantnu i prokleto zabavnu priču o novim panazijskim narko-kartelima. I to na način koji ga je proslavio: miješajući arthouse i žanr, uz savršenu izložbu stila.

3. NORTE, THE END OF HISTORY
‘Zločinom i kaznom’ inspirirana saga o neukom, ali dobrom mladiću koji nevin završi u zatvoru zbog grijeha osobnim demonima progonjenog intelektualca, rezigniranog bogataša rođenog u provinciji Ilocos Norte, tamo gdje je – nimalo slučajno – svijet ugledao i Ferdinand Marcos, novi je uradak filipinskog genijalca Lava Diaza. Osim od Dostojevskog, Diaz posuđuje i od stvarnosti, od brojnih lekcija bliske političke povijesti, kritizirajući moralni relativizam revolucionarnih ideja u četiri sata koja donose boju, pokretnu kameru i nešto kraću minutažu u novi Diazov slo-mo opus, ali nimalo ne umanjuju konačno efekt jedinstvenog, izvanvremenskog filmskog putovanja kroz ljudsku prirodu i animalno društvo.

4. TOUCH OF SIN
Osvetničke lamentacije o životu, smrti, ljubavi, mržnji i pravdi obilježile su 2013. i u drugim naslovima zajedničkog nazivnika, poput Refnove filozofske azijosploatacije ‘Only God Forgives’ ili kazahstanskog darvinizma ‘Harmony Lessons’, a negdje između se smjestio i Jia Zhangke, čiji je ‘Touch Of Sin’, posve drugačiji od bilo čega što smo do sada gledali s potpisom ikone kineskog festivalskog filma, izvrsni, primalni, glasni i krvavi obračun sa svim mračnim ponorima suvremene Kine: korupcijom, eksploatacijom i seksizmom.

5. ONLY GOD FORGIVES
Opet Refn i Gosling? O da – novi redateljsko-glumački duo iznikao iz eksplozivnog susreta nezavisne Europe i velikog Hollywooda ovog je puta završio u Tajlandu te pri povratku dostavio simboličku osvetničku epopeju s potocima krvi razasutima po ulicama Bangkoka, uznemirujuću koliko i poetsku, filozofsku i vizualno stiliziranu urbanu bajku, zapakiranu poput kjubrikovske izložbe slika u muzeju suvremene umjetnosti.

6. MOEBIUS
Sirovi, niskobudžetni Kim Ki-duk bez dijaloga, seljački rečeno ‘korejski Visitor Q’, minus nekrofilija, ali apsolutna orgija seksa, nasilja, sadizma, mazohizma, incesta, silovanja, rezanja, ponižavanja i kastriranja, kao glasna detonacija TNT-a gurnutog u sagu o destrukciji korejske nuklearne obitelji. Instant-klasik azijske crne komedije, lakanovski mokri san, najradikalniji film Kim Ki-dukove karijere i njegov najbolji u zadnjih oho-ho godina.

7. OUTRAGE BEYOND
Klasična, koliko i kitanovska jakuza eiga s maratonskim dijalozima ispresijecanim urlanjem i dozom crnog humora, drama koja govori o preraspodjeli snaga u podzemlju, pokrenutoj pritiskom policije i visokom korupcijom, ali prije svega sukobom klinaca koji zločin kombiniraju s financijskom burzom i starih jaraca koji ne žele nestanak pravila i običaja – kao podlogom borbe za moć, ultimativnog pogona svake krimi epike. I jedne osvete iznad svega, naravno, s Kitanom u transformacijskom modu – od smirenog umirovljenika do sadista s bušilicom u tuđoj lubanji.

8. ILO ILO
Singapursko remek-djelo obiteljske drame: ‘Ilo Ilo’ svoju snagu crpi iz detalja, izuzetnog scenarija, svakodnevnih situacija oslikanih nagrađivanom kamerom i fantastičnom glumom. Na čelu s Angeli Bayani, novom azijskom princezom, filipinskom glumicom koju smo gledali i u ‘Norte, kraj povijesti’. Rezultat je savršeno opušteni, koliko i emocionalno nabijeni vrtuljak niza osobnih drama uhvaćenih u žrvanj društvenih problema, prošaran humorom i tragedijom točno onoliko koliko je potrebno da se zatvori ‘filmski tao’ novog ‘azijskog lava’.

9. STRAY DOGS
Vizualno očaravajuće vinjete iz života obitelji na rubu, koja prolazi kroz naglu transformaciju nakon što joj rutinu bijede prekine milost prodavačice. ‘Psi lutalice’ prvi su Ming-liangov film nakon pauze duge četiri godine, a ako se pokaže istinitim da je, kako kažu vijesti, to ujedno i njego posljednji upliv u sedmu umjetnost, ikona azijskog arthousea oprašta se jednim uistinu izuzetnim, velikim filmom.

10. HARMONY LESSONS
Kazahstanski darvinistički film o 13-godišnjaku kojeg maltretiraju u školi, sve dok nagomilana frustracija ne pukne u osveti; drama koja se gleda kao triler te se putem okrzne u sve, od postsovjetske depresije do problema adolescencije i kritike zastrašujuće uloge nasilja u društvenoj i institucionalnoj svakodnevici. ‘Poduke iz harmonije’ savršeno plešu u međuprostoru između suzdržanosti i emocionalnih ekstrema, ruralne kazahstanske verzije američkih 80’s filmova o školskim bandama i poetske stilizacije.

11. BEHIND THE CANDELABRA
12. LIKE FATHER, LIKE SON
13. GRAVITY
14. MISS VIOLENCE
15. LA JAULA DE ORO (THE GOLDEN CAGE)
16. MAN’S MANUAL
17. VHS 2
18. EVIL DEAD
19. NEW WORLD
20. THIS IS THE END

21. SHIELD OF STRAW
22. MOVIE 43
23. WORLD WAR Z
24. STOKER
25. A HAUNTED HOUSE
26. BRAIN MAN
27. LOVELACE
28. HATCHET 3
29. BEFORE MIDNIGHT
30. THE ETERNAL RETURN OF ANTONIS PARASKEVAS

31. PAIN & GAIN
32. BLUE IS THE WARMEST COLOUR
33. MONTAGE
34. GANGS OF WASSEYPUR
35. FRANKENSTEIN’S ARMY

 

NAJBOLJI VIDEO MIXTAPE GODINE: RETARD-O-TRON VOLUME III


10 NAJBOLJIH DOKUMENTARACA 2013.

1. ACT OF KILLING
2. CUTIE AND THE BOXER
3. REWIND THIS!
4. THE STONE ROSES: MADE OF STONE
5. THE UNBELIEVERS
6. DIRTY WARS
7. MANAKAMANA
8. STORIES WE TELL
9. THE MACHINE WHICH MAKES EVERYTHING DISAPPEAR
10. BLACKFISH


NAJBOLJI TV DOKUMENTARAC 2013.

HOW VIDEOGAMES CHANGED THE WORLD


NAJBOLJA DOKUMENTARNA TV SERIJA 2013.

WONDERS OF LIFE

(16)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Comment(5)

LEAVE YOUR COMMENT