'House' (1985)

odabrao: Arminio
Još jedan zaboravljeni biser 80-ih koji je u mom slučaju imao sličnu sudbinu kao i 'Zero Boysi': na staroj VHS kazeti, izlizanoj od pretjerane reprodukcije, bezbroj puta su odgledani isječci i trailer popraćen glazbenom temom čiji tekst sam već znao napamet... a film (kao i ni jedan od njegova 3 nastavka) nikad pogledan!
Pa eto, nakon 20 godina, došlo je vrijeme da 'Kuća' konačno uđe i u moju kuću i uleti u moj player...


DVD ovitak
DVD ovitak
Iz radionice producenta Seana Cunninghama ('Petak 13') i u režiji Stevea Minera ('Petak 13' 2 i 3) stiže ova horror komedija o Rogeru Cobbu, vijetnamskom veteranu a sada razvedenom uspješnom i popularnom piscu koji se, nakon samoubojstva svoje tete, seli u njenu kuću, monumentalnu i pomalo jezovitu vilu (koju je teta-čudakinja pred kraj života nazivala ukletom - a očigledno sa opravdanim razlogom...) za koju ga vežu dijelom lijepe (proveo je tamo dio djetinjstva), a dijelom ružne uspomene (sin mu je misteriozno nestao u bizarnoj nesreći na bazenu u dvorištu vile). U potrazi za samoćom i mirom koji se nada pronaći u tom velebnom zdanju, prihvaća se pisanja nove knjige tematski vezane uz vlastita vijetnamska sjećanja... A ta sjećanja, atmosfera u kući, jezovite slike na zidovima (djela tete-čudakinje) rezultiraju neobičnim halucinacijama. No, Roger uskoro shvaća da se ne radi o halucinacijama već o bizarno/komično/stravičnoj stvarnosti u kojoj se kuća igra sa njegovim živcima, a bogami i životom... E pa vrijeme je da se iz naftalina izvuče stara vojna uniforma i sredi situacija! A stvari postaju sve gore kad se počnu pojavljivati čudovišne kreature, predmeti u kući počinju oživljavati, a susjed zabadati nos gdje mu nije mjesto...

Na trenutke vrlo napeto, a istovremeno urnebesno bizarno i duhovito isprepletanje horrora i komičnih situacija, prepuno je čudovišnih a karikiranih kreatura koja izazivaju smijeh i odvratnost. One Rogeru stvaraju hrpetinu bizarnih problema u normalnim (zapravo 'normalnim' jer teško da se išta u filmu može nazvati normalnim) situacijama (susret sa prekrasnom plavušom umalo upropasti divovski monstrum spakiran u vreću i pripremljen za zakapanje u vrtu) i užasa u nenormalnim (famozni 'demon rata' koji posjećuje jedan tetin ormar - šteta je što se u filmu ne vidi u cjelosti zbog brze i frenetične montaže jer skulptura pretstavlja čudovišnu kreaturu načinjenu od stopljenih glava žrtava napalma omotanih bodljikavom žicom i sa mecima umjesto prstiju...).

'Ma kad vam kažem! Nešto se čudno događa...'
'Ma kad vam kažem! Nešto se čudno događa...'
Odlično tempiranje užasa i humora uz glazbenu podlogu koja varira od klasične orkestracije do poznatih pop pjesama kao podloge nekih od bizarnijih prizora, impresivna duga uvodna scena 'šetnje' po dvorištu, flashbackovi rata u Vijetnamu i nevjerojatno finale sa spuštanjem u mračno ništavilo, vodi do interesantnog raspleta i relativno neočekivanog razjašnjenja te odjavne špice sa spomenutim ultrazaraznim songom čije sam se glazbe i teksta i nakon 20 godina bez problema sjetio :) .

Specijalno Anchor Bayevo DVD izdanje, uz trailere, sadrži i odličan audio komentar i zabavni kraći featurette.

Definitivno urnebesna zabava od prve do zadnje minute i pravi primjer lakših horror komedija 80-ih kakve se (na žalost) odavno više ne snimaju.

'Komšije, komšije, šta bi da ve nije...'
'Komšije, komšije, šta bi da ve nije...'
Gulp!
Gulp!
Nešto je smiješno?
Nešto je smiješno?
Pa i ne baš...
Pa i ne baš...


Image
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Morate biti prijavljeni da biste mogli poslati komentar. Molimo vas da se registrirate ukoliko nemate već otvoren korisnički račun.

busy
 
zutititl