'Not Quite Hollywood: The Wild, Untold Story of Ozploitation' (2008)

odabrao: Davor


Ako ste mislili da su 'Crocodile Dundee' i 'Romper Stomper' jedini australski filmovi, grdno ste se prevarili.

Striptiz bar – savršeno mjesto za intervju
Striptiz bar – savršeno mjesto za intervju

Konačno! Dokumentarac o manje poznatoj, bizarnijoj strani jedne od najbizarnijih kinematografija na svijetu.

Iako je iznjedrila prvi dugometražni film na svijetu ('The Story of the Kelly Gang' iz 1906.), Australija je krajem 60-ih godina prošlog stoljeća po (ne) snimanju filmova bila u rangu sa Ekvadorom i Islandom, te je uglavnom služila stranim filmašima kao egzotična lokacija za njihove filmove. No, sve se mijenja početkom 70-ih, dolaskom progresivnije, filmu naklonjenije vlade, koja ublažava represivne cenzorske zakone (u to vrijeme jedne od najrepresivnijih u zapadnom svijetu), čime se stvaraju uvjeti za eksploziju niskobudžetnih filmova, čiji su autori manjak novca itekako uspješno nadomjestili ogromnom količinom talenta i mašte. No, kako su u isto vrijeme nastajali i australski novovalni art filmovi ('Walkabout', 'Picnic at Hanging Rock'...), ovi su dragulji gurnuti na marginu i do danas ostali uglavnom nepoznati (čak i u Australiji).

Redatelj Mark Hartley ispravlja tu nepravdu, te nas kroz razgovor sa većinom sudionika tog vremena (od početka 70-ih do prve polovice 80-ih) i kroz nevjerovatno zabavne ulomke iz gotovo svih filmova, uvodi u predivan svijet debilnih seksploatacijskih komedija, intrigantnih horora i akcića krcatih nasiljem i opakim autima.

Dr.Tarantino – ekspert za ozploataciju
Dr.Tarantino – ekspert za ozploataciju
Mlade nade
Mlade nade

U filmu se tako među ostalima pojavljuju: redatelji George Miller ('Mad Max' trilogija), Brian Trenchard-Smith ('The Man from Hong Kong', 'Turkey Shoot', 'BMX Bandits', 'Dead-End Drive In'), i nedavno preminuli Richard Franklin ('Patrick', 'Roadgames'), Everett De Roche, scenarist većine australskih horora ('Long Weekend', 'Razorback', 'Snapshot', 'Harlequin', i već spomenuti 'Patrick' i 'Roadgames'), mnoštvo glumaca, kako australskih, tako i stranih zvijezda (Dennis Hopper, Stacy Keach, Jamie Lee Curtis) koje su glumile u pojedinim ozploatacijskim filmovima, a poseban prostor dobio je i Quentin Tarantino, bolji poznavatelj australske kinematografije od tamošnjih filmskih povjesničara.

Zadnjih 5 minuta posvećeno je mladim australskim filmašima; Gregu McLeanu (izvrsni 'Wolf Creek'), Jamieu Blanksu (izvrsni 'Storm Warning'), te Jamesu Wanu i Leighu Whannellu (redatelju i scenaristu izvrsnog originalnog 'Saw-a'), koje se s razlogom proglašava nastavljačima tradicije ozploatacijskog filma.

Dakle, zaboravite zaglupljujuće holivudske blockbustere i evropska art izdrkavanja, te uronite u čudesni svijet ozploatacije.

Trailer možete pogledati tu.

Image


Facebook komentari
Komentari (2)add comment

se7en said:

...
pogleda konačno danas i osta u najmanju ruku osupnut svime šta san vidia...ovo je BLAGO...faking blago...iden u portagu za naslovima iz dokumentarca, a ako neko slučajno zna još koji da je moćan neka slobodno javi...iskreno prvi njihov je bia naravno BMX Bandits, tek kasnije je Max Rockatansky doša na red...a današnji horrori su im odlični...
18.09.2009. u 21:49 h

Velimir said:

...
koliko se sjećam, ovo je u dokumentarcu

http://www.zuti-titl.com/the-man-from-hong-kong-1975-2.html

i Razorback je super :)
19.09.2009. u 00:42 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
zutititl