'Soo' (2007)

odabrao: Velimir


Grglj!
Grglj!
Osveta. Opet. Ali toga nikad dosta...

Konačno! Nakon što je industrija počela nestajati u vlastitom šupku, eto jednog filma koji se izdiže iz mase prosječnosti u koju je upao korejski filmski štanceraj. Zanimljivo je da je do njega došlo tek kada se svega dočepao Yoichi Sai, pravim imenom Choi Yang-Il, korejski redatelj s adresom u Japanu, gdje je i snimio svoje prošle hitove, poput 'Quill' ili 'Blood And Bones' s Kitanom.

'Soo' je više od dva sata duga megadepresivna, emotivna gangsterska drama, ali i luda hard boiled akcijada s praktički neuništivim glavnim (anti)junakom, kao i najveća klaonica viđena u posljednjih nekoliko godina izvan žanra horora.

A temelj svega je, opet, osveta – 'Soo' cijeli život traži brata blizanca od kojeg se rastao kao klinac. Kada ga konačno pronađe, u trenutku susreta prospu njegov mozak pred njegovim očima. Tko je to učinio, morat će umrijeti od oštrice noža, pa makar to značilo suicidalnu operaciju u kojoj najmesnatiji trenuci osvetničkih K-klasika kao što su 'A Bittersweet Life' i 'Oldboy' dolaze na svoje.

OK, mogao je biti kraći, neki kritičari nakon zapadne premijere u Cannesu znali su kenjati zbog puno meni irelevantnih stvari (navodno je i sâm redatelj zamalo napustio snimanje uslijed sukoba s producentima, no korejski tisak je konačni rezultat nahvalio), ali u konačnici ovo je mračno, prljavo, okrutno i adiktivno kao malo što što smo u posljednje vrijeme vidjeli iz Koreje. Nije briljantno, ali je itekako dobro!

Gangsteri, ofkors
Gangsteri, ofkors
Klanje, klanje, klanje...
Klanje, klanje, klanje...

Image

 Facebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije 2 tjedana
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 3 tjedana
Prije 4 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl