'Zombi 3' (1988)

odabrao: Arminio

Zombi 3! Ne, ne radi se o 'Zombie Holocaustu' koji je u USA izašao pod naslovom 'Zombie 3'! Radi se o (ne)službenom nastavku Fulcijevog 'Zombi 2' koji je pak poznat i kao 'Zombie' zbog čega je 'Zombi 3' poznat i kao 'Zombie 2' ali je zbog distribucije 'Dawn of the dead' pod naslovom 'Zombie' u Italiji, kršten sa '3' jer je pravi 'Zombie' (inače koncipiran prije talijanske distribucije 'Dawn of the dead') numeriran sa '2' da se ne pobrka sa Dawn of the dead' aka 'Zombie'... Zbrka? Ma nije!

DVD Dakle, 'Zombi 3' režirao je opet Fulci. No, producenti nezadovoljni trajanjem materijala (Fulci jednostavno nije htio snimiti scene koje je smatrao neizvedivima a i dijabetes mu se pogoršavao) odlučiše da Bruno Mattei dosnimi još. Tako je scenarist Fragasso prepravio scenarij u konzultacijiama sa Fulcijem koji se filma ionako odrekao i rekao im nek' se nose u **** i rade što hoće. Fragasso je izmjene prekrižio i napravio nove u suradnji sa Brunom koji je na filmu već radio kao redatelj druge ekipe a sad dosnimavao i glavni materijal i to bez glavnih glumaca pa se scenario opet prepravljao kako bi se rastegla minutaža sa drugim likovima... Zbrka? Ma nije!

Unatoč činjenici da se u naslovu javlja riječ 'Zombi', 'zombiji' su ovdje 'zomboidni' koliko i demoni u 'Demons' ili kontaminirani pomahnitali jadnici u 'The Crazies'! Naime bakteriološko oružje inficira drskog kradljivca koji nije ni svjestan kakve se opačine dočepao. Kako bi zataškala problem, vojska spali njegovo tijelo a dim u atmosferi (poznato? :) ) inficira ptice koje zatim napadnu ljude i prošire zarazu od koje neki, poput klasičnih zombija, umru pa ožive u jezivim ranama, neki uopće ne umru već se odmah pretvore u kreature sa jezivim ranama, neki jure k'o atletičari, neki se vuku sporo kao klasični zombiji, neke ubiješ bez problema metkom u prsa a neke ne možeš satrti ni kolcem kroz vrat, neki pričaju a neki samo mumljaju, neki tumaraju bez reda dok drugi vrebaju na strateškim mjestima a odrezane mutirane glave (u jezivim ranama, naravno) u stanju su i letjeti kroz zrak ako spaze dobar komad ljudetine na vidiku!... Zbrka? Ma nije!

Magla? Ne! Zombi 3!'Bežanija'

Većini je zajedničko da se pojavljuju uz sablasno plavo/zeleno svjetlo (!?!) i tonu magle koja se pojavi niotkuda (dođe čovjeku da pomisli kako to možda i nije magla već te mutacije izazivaju opake probleme s probavom! Ili to ili svi nose džepne strojeve za maglu sa plavo/zelenim led diodama 8-) ). I tako se kroz horde kreatura, koje netko nazva zombijima kako bi što bolje prodao film, probija mala skupina predvođena trojicom opakih vojničina od kojih je jedan glavom i bradom sam Deran Sarafian (danas relativno poznati redatelj najpoznatiji po filmu 'Terminal Velocity' i režiji epizoda 'Buffy...') čija gluma je jedino što se može nazvati tom imenicom jer ostatak ekipe briljira u očaju a izdvajaju se nezaboravni glavni doktor koji se sa neizrecivo lošim gestikuliranjem i artikuliranjem, istražujući lijek za epidemiju, nonstop sukobljava sa još traljavije preglumljenim zapovjednikom čija vojska koka sve što stigne kako bi suzbili širenje zaraze. I sve tako, začinjeno manje/više kvalitetnim goreom (ma kako debilan bio), do kraja koji je toliko debilno stupidan da bi stvarno stršao od ostatka filma da je kojim slučajem smislen i bolji (a gori ne može biti :) ) - za one koji žele detalje, slijedi spoiler:

Komadanje u akcijiDoktor (u trenutku inspiracije) pojašnjava moguće posljedice

SPOILER (za lakše čitanje označite tekst mišem):
Inficirani (i već u jezivim ranama tj. licem pretvorenim u kašastu masu) radio-voditelj pušta glazbu uz objavu da je ovo početak novog svjetskog poretka u kojem će vladati 'nemrtvi' i pušta glazbenu posvetu svima inficiranima (!!) a Deran u helikopteru, slušajući ga na radiju, tješi jedini preživjeli komad kraj sebe riječima: 'Vraćamo se da bi pobijedili!'! I kreće odjavna špica sa ultracheesymegaturboljigavim pop pjesmuljkom!
KRAJ SPOILERA

I tako ja nabavih DVD! Zapravo, za sitne novce nabavih na rasprodaji 'The Zombie Pack' - DVD box set sa ovim i preostala 2 nastavka: 'Zombie 4' (ili 3 ako računamo Fulcijev 'Zombie' kao 'Zombie' a ne 'Zombie 2' a onda 'Zombi 3' kao 'Zombie 2') i 'Zombie 5' (priljepljen mu ovaj broj da se progura kao 'nastavak' a u stvari je snimljen prije 'Zombi 3' ili 'Zombie 2' ako Fulcijev 'Zombie' računamo kao 'Zombie' - a onda ga možemo nazvati 'Zombie 4' ako ostalima smanjimo broj... ili možda 'Zombie 0' ako ga tretiramo kao prequel Fulcijevog 'Zombie' a njega kao 'Zombie' ako 'Zombie' ne zovemo 'Dawn of the dead' ...). Zbrka? Ma nije!

Deri po svemu što se miče!Frižider nikad nije prazan

DVD donosi interesantne dodatke - između ostalog audio komentar dvoje glavnih glumaca i inerviewe sa scenaristom, ostatkom glavnih glumaca, legendarnim Brunom Matteiem, sa FX majstorom Girolamijem a sam transfer je mix neke uncut japanske verzije filma valjda sa VHS-a, DVD-a ili LD-a čije scene su ubačene na mjesta gdje fale u 'cutanoj' verziji koja je korištena kao master pri izradi DVD-a. Tako da u najzanimljivijim gore scenama kvaliteta slike varira jer malo gledamo japanski source, malo kvalitetan transfer, malo valjda VHS a cijeli uvod je opet iz neke treće kopije... Zbrka? Ma nije!Facebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije jedan tjedan
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 3 tjedana
Prije 4 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl