'Balls Of Fury' (2007)

odabrao: Velimir


U potrazi za svježim sushijem
U potrazi za svježim sushijem
Predana i duhovita parodija na borilačke filmove s gladijatorskim turnirima i cage fightovima, kakvih smo se nagledali osamdesetih i ranih devedesetih.

Na neke od najboljih filmova naše mladosti, dakle – 'Balls Of Fury' savršeno prati strukturu prosječnog turnir-akcića, počevši od gubitnika koji na karatekidovskoj izobrazbi kod slijepog mastera stječe potrebna znanja za konačni obračun u internacionalnoj borbi živopisnih fajtera iz svih krajeva svijeta. Samo što borba nije tučnjava na smrt u kavezu, već – natjecanje u stolnom tenisu! Na smrt!

Posebna pažnja posvećena je castingu – uz Christophera Walkena koji se pojavljuje u ulozi negativca te uvijek seksi Maggie Q, tu su i legendarni James Hong (čovjek s 326 zabilježenih uloga na Imdbu!) te Cary-Hiroyuki Tagawa, vječni negativac kojeg smo gledali, između ostalog i u 'Kickboxer 2' te 'Showdown In Little Tokyo', jednom od najboljih filmova ikad (je, on je onaj kojeg razapnu na vatrometu). George Lopez, ovdje FBI agent, prvu je ulogu u životu odradio kao Tornado u 'Fist Of Fury' Bruce Leeja, a i Jason Scott Lee ima svoju genijalnu ulogu (aha, on je ovaj sa štapićima u nosu). Kao i Robert 'Terminator' Patrick, u maloj, ali vrijednoj ulogici. A bogami i dežurni talijanski gangster David Proval ('Mean Streets', 'Miami Vice', 'Cagney & Lacey'...) je tu.

'Balls Of Fury' je, ukratko, fanovski film za fanove. S fajnal fajtom među bambusima i na visećem mostu! I prigodnim power rock songovima!

Najbolji film o stolnom tenisu i dalje ostaje genijalni japanski 'Ping Pong', ali ovo je jedan od zabavnijih naslova 2007, koji će u potpunosti znati cijeniti samo oni koji su se nagledali šampiona žanra, ovdje parodiranog korak-po-korak, žanra ispunjenog klasicima od 'Kickboxera' preko 'Best Of The Best' i 'The Fighter' do 'American Samurai', što objašnjava zašto je ostao neshvaćen kod većine novije generacije, jer fore bez razumijevanja konteksta nisu dovoljne. Iako uopće nisu loše, dapače – retro humor nije za svakog, ali za nas svakako jest!

Way Of The Ping Pong
Way Of The Ping Pong
I malo Indiane Jonesa...
I malo Indiane Jonesa...

ImageFacebook komentari
Komentari (6)add comment

dekard said:

...
Ukrali mi ideju.
Ali ja sam više razmišljao o parodiji na 80s sportske filmove općenito, sa onim klasičnim elementima; smrt/ozljeda bliske osobe (Kickboxer, Rocky 4), zaljubljivanje u curu iz suprotnog tabora (Thrashin, Karate Kid), naivni rituali (okretanje šilterice u "Over the Top"), optimistične upbeat pjesme tipa "You're the best around", "Never surrender", "Touch the sky", naporni treninzi, ljigavi glavni negativac...

A da sve bude urnebesnije, radilo bi se (kao i ovdje) o nekom bezveznom sportu, tipa skok u dalj ili tako nešto.
No, u svakom slučaju, drago mi je što se s "Hot Rodom" i ovim filmom vraća u modu najneobičniji period u povijesti kinematografije.
18.01.2008. u 11:53 h

Velimir said:

...
šteta je samo što takvi filmovi ne uspijevaju kad klinci ništa ne kuže :)
neka, još ima vremena da napišeš svoj scenarij i prodaš ga. sad dok traje štrajk ti je pravi trenutak :)
18.01.2008. u 12:11 h

Marko said:

Pravi ejtiz osjećaj
baš je pravi ejtiz film, hommage svemu i svačemu što smo voljeli i još uvijek volimo. Joško mi kaže da ga ni kritičari ni mlađa publika nisu baš mazili. kako su samo Reaganovi bili tužni kad ga je švabo pobijedio. :)
18.01.2008. u 17:58 h

Velimir said:

...
"i kritičari ni mlađa publika nisu baš mazili"

pa kao što svi znamo, ni jedni ni drugi ne kuže ništa :)
18.01.2008. u 19:16 h

pajo said:

...
genijalan film, još samo da je onaj švabo, karl, imao traku oko glave s natpisom adidas ili puma umjesto nike ;D
20.01.2008. u 09:04 h

Velimir said:

...
hehehe... slažem se
20.01.2008. u 12:55 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije jedan tjedan
Velimir je dodao/la novi video Zombie Walk Ljutomer,Slovenia 2009 Sij 02
Prije 1 mjesec
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 2 mjeseci
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl