Home Arhiva a-b-c-d-e ‘Black Mirror’ (2011)

‘Black Mirror’ (2011)

‘Black Mirror’ (2011)
1
0
Svinja, pornić, jedna kamera i jedan političar
Svinja, pornić, jedna kamera i jedan političar

Sadašnjost, budućnost i satira u tri maestralna čina.

Genijalac Charlie Brooker, kreator zombija u ‘Big Brother’ kući (‘Dead Set’) i fenomenalne satirične doku-serije ‘How TV Ruined Your Life’ ponovo napada! Iako mu novi projekt, mini seriju od tri epizode, generalno opisuju kao SF ‘Zonu sumraka’, prva priča zapravo je genijalna društveno-politička satira za kakvu su se Britanci stvarno majstorski specijalizirali – ali i više od toga, zapravo jedan od ponajboljih komada televizije viđen u zadnjih nekoliko godina! ‘The National Anthem’ bavi se otmicom princeze, koja će biti smaknuta ako premijer ne ispuni jedan jedini uvjet – uživo na televiziji mora poševiti svinju! Rezultat je miks uzbudljivog trilera te inteligentne i urnebesne smijalice usmjerene na Zapad 21. stoljeća.

Druge dvije epizode zajebane su na drugi način – ’15 Million Merits’ vodi nas u zastrašujuće blisku budućnost, savršeno mireći ljubavni kontekst, socijalni komentar i mračnu distopiju s ljudima koji beskrajno pedaliraju za televizijske užitke, izgubljeni u digitalnom pejzažu avatara i reality showova; ‘The Entire History Of You’ je opet u svom, sasvim drugom stilskom svemiru, iako se tematski također drži opasnosti transhumanizma, s ljudima koji zahvaljujući modernoj tehnologiji postaju u stanu pregledavati, premotavati i analizirati sva svoja sjećanja.

Briljantno od prve do zadnje sekunde.

Ovisnost o ekranima
Ovisnost o ekranima
Revolucija u svijetu masturbacije
Revolucija u svijetu masturbacije

(1)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT