‘The Blob’ (1988) | Žuti titl

‘The Blob’ (1988)

Image
Prva žrtva

Ah, dobar stari 'Blob'…

 Zapravo, ovo je 'mladi' 'Blob' obzirom da je riječ o remakeu klasika iz 1958. (o kojem smo pisali u prvom Žutom titlu), iako sam ga gledao prije originala, kao klinac, taman koju godinu nakon što je snimljen. I sada opet, 15-ak godina kasnije. Uspomene, uspomene…

Ovaj 'Blob' je, u svakom slučaju, primjer dobrog, štoviše odličnog remakea, onog koji je daleko bolji od originala, iz jednostavnog razloga što pripada eri u kojoj su se remakeovi snimali koje desetljeće nakon izvornika, ne bi li mu dali novu vremensku dimenziju i nove specijalne efekte (za razliku od danas, kada se snimaju jednu do dvije godine, samo zbog zaobilaženja kulturoloških razlika i lakše, konzervirane prodaje površnosti). Sâm žele-ubojica daleko je bolji od onog gmižućeg pudinga iz verzije sa Steve McQueenom, a i metode ubijanja i vizualni šokovi aposlutno su briljantni (gotovo sve scene s blobom su ili impresivne, ili urnebesne ili urnebesno impresivne). Pored svega, tu su posveta 'Petku 13., Erika Eleniak kao sisata žrtva, Jack Nance kao doktor te, naravno, Kevin Dillon u glavnoj ulozi, puno prije negoli je posve zablistao kao svima najdraži Johnny Drama. Ovdje je zapravo isti lik – nosi kožnjak, vozi motor, mrzi autoritet – samo kao tinejdžer. jedini tinejdžer koji zna pucati iz zolje.(Novi remake, ma zar ste sumnjali, najavljen je za 2007. godinu… dokle više???)

Image
Evo ruke!
Image
Blobirani čovjek

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj