Advertisement
'Seventh Moon' (2008)
Autor: Marko   
10.03.2010
Voljelo se dvoje mladih
Voljelo se dvoje mladih
Žrtvovanje je najbolji bračni poklon!

Mladi američki par provodi medeni mjesec u kineskim zaselcima gdje prisustvuju ceremoniji žrtvovanja papirnatih strašila što, navodno, tjera gladne noćne duhove za punog mjeseca. Pijani i pod dojmom viđenih rituala, zalutaju vozeći se ka prenoćištu pa i sami postaju žrtveni dar praznovjernih seljana. Džunglom, rižinim poljima i u mrklom mraku progone ih gola, pogrbljena i ćelava stvorenja, nalik na one iz 'Descenta'. Barem ostavljaju takav dojam dok ih se konačno ne odblura, a u tom momentu film već opasno tone.

Baš kao i njegov kolega po 'Blair Witchu' Daniel Myrick u 'The Objectiveu' i Eduardo Sánchez ima potrebu zasrat film na njegovoj polovici i odvest ga u najnepotrebnijem smjeru - onom dokazivanja ljubavi po cijenu smrti. Zamislio je to Sanchez izvesti nekako atipično, valjda je htio neku inovaciju, neku originalnost, jer neće valjda šumski ćelavci ganjati dvoje američkih turista po šumi cijeli film? Ipak je tisućljetni mit u pitanju! Razmišljao je on nekako u ovom smjeru - seljanima je žrtva prihvatljiva jer se radi o strancima, a možda se i duhovi primire uz malo inozemne ljudetine. Ali da ne bi bilo nismo znali, i seljani su ljudi, makar bili Kinezi pa mladima priušte posljednji seks dok ih ovi promatraju i potiču na razmjenu nježnosti uz svijećem osvijetljen hram čime cijelih osamdesetak minuta navigava do ponora strpljivosti i ruba zdrave pameti. I normalno da nije dosta jer tek potom krene ping-pong ljubavne ekspresije i dokazivanja tko koga više voli i obožava.

Legenda kaže: Kad je pun mjesec...
Legenda kaže: Kad je pun mjesec...
Dosta mi je kokoši, pasa i svinja!
Dosta mi je kokoši, pasa i svinja!
U pozitivnije strane svakako spada dobra glumačka postava koja, čak i sa bljutavim prevratom, film odvede do kraja na već solidno pogrbljenim plećima. Također treba spomenuti prednost snimanja na lokaciji koja sveukupni dojam od početka fino diže i gradi, ali ne zadugo jer je, nažalost, kamera toliko trzava da izaziva vrtoglavicu već nakon desetak minuta gledanja, a pretjerano potencirana jeka dozivanja nakon nekog vremena uništava inače neloš zvučni tepih. I tako, mic po mic ode film u krasan kroasan, a ja bi baš volio da je ostao u šumski slasher điru.

Dug je još život pred Myrickom i Sanchezom pa još, zajedno ili odvojeno, stignu dati nešto bolje i smislenije. Po mogućnosti bez, po zdravu pamet uvredljivih prevrata.

Image

Image

 
'The Objective' (2008)
Autor: Marko   
09.03.2010
Specijalci na specijalnom zadatku.
Specijalci na specijalnom zadatku.
Predator(i) u Afganistanu.

Američki satelit pokupi čudan signal u planinama na jugu Afganistana pa tajna vladina organizacija šalje odriješitog agenta da uz pomoć specijalne američke postrojbe otkrije o čemu je riječ. Kako misija napreduje nepregledna užarena pustinja prerasta u još nepregledniji planinski lanac, pitanja se gomilaju, logika postaje glavni neprijatelj, a film se pretvara u bizaran kohabitus mitskih Vimanas trokuta, duhova koji se vide jedino nightvisionom, nestajanja/premještanja zemljopisnih lokaliteta, (proljevastog) patriotizma i afganistanske sakralne glazbe sa jako puno eha.

Eksplodirao u potpunoj tišini
Eksplodirao u potpunoj tišini
Sad ih vidiš, sad ih ne vidiš!
Sad ih vidiš, sad ih ne vidiš!
Dan Myrick, jedan od tvoraca 'Blair Witch Projecta', napisao je i režirao pokušaj spajanja vojne akcijade i znanstvene fantastike te ga realizirao sa skromnim budžetom. Iako sniman u isto vrijeme kao i 'Red Sands' (s kojim ga mnogi uspoređuju zbog slične tematike), ipak je suptiliniji u korištenju CGI-a, jer ako ne možeš platiti da to na nešto liči, radije nemoj ni imati, tj. ubaci minimalno koliko treba. Sve u svemu nije baš brutalno loš, čak znatniji dio solidno funkcionira i nadograđuje se, ali poneki besmisleno zamišljeni i ubačeni elementi uz jadno izveden kraj ipak kvare sveukupni dojam. Image Image
 
'Without Warning' (1980)
Autor: Velimir   
09.03.2010

Ejlien
Ejlien
'Predator' prije 'Predatora'.

Malo ljudi zna da je još 1980. godine snimljen film koji je poslužio kao temeljna inspiracija jednom od najboljih filmova ikada – ne samo da je Schwarzeneggerova akcijada u džungli, snimljena sedam godina kasnije, imala istu premisu, već u oba zlog vanzemaljca glumi isti čovjek, Kevin Peter Hall!

Šteta što tu staje svaka veza s 'Predatorom' – jer ovo je u osnovi klasični B-SF-horor s početka osamdesetih, što znači jako puno praznog hoda i sporog tempa, u priči o svemircu koji dolazi u šumu američke selendre i lovi ljude, bacajući na njih neku vrstu bio-šurikena, letećih ejlienovskih priljepaka koji sišu krv i ubijaju žrtve kad im se zakvače na tijelo.

No sve to pristojno je atmosferično i fino upakirano za drive in klasik, plus ima nešto akcije, a i Jack Palance i Martin Landau su unutra pa ne vidim zašto ga ne bi pogledali. Ne samo zbog 'opće kulture', već i zbog pristojne zabave.

Oružje
Oružje
Žrtva
Žrtva

Image

 
'The Descent: Part 2' (2009)
Autor: Marko   
06.03.2010
Ćevapi?
Ćevapi?
Više krvi i akcije, a manje emocija (i smisla).

Postoji grupacija koja od horora uvijek očekuje isto ili slično - dobre i uzduž cijelog filma pobacane skerove, krv te jasnu i jednostavnu lineranu naraciju. Druga skupina bi možda radije nešto novo, izmijenjeno, koliko je to moguće originalno i svježe. Prvonavedeni će nakon gledanja biti zadovoljni i ne pretjerano zabrinuti jer za nastavkom uopće nije bilo ikakve potrebe, pogotovo s onako zatvorenim krajem (koji je, naravno, izmijenjen za američko tržište) i za takve je nastavak i snimljen.

Policija se uključuje u potragu za nestalim djevojkama, a Sarah, jedina preživjela im baš i nije od prevelike pomoći uslijed traume i amnezije. Šerifa njeno zdravlje previše i ne zanima pa je svejedno u takvom stanju, zajedno s troje vrsnih speleologa i svojom zamjenicom spušta kroz okno zaostalog rudnika (čiji oronulo hrđav sustav za divno čudo radi k'o urica (i nadživjet će to vaše sranje od MP3-ja). Pećinska bića su agresivnija nego u prethodniku iako iritira činjenica da u nekim situacijama reagiraju hitro i spretno, u drugim su zbunjena i njuškaju dok četveronoške čuče i okreću glavu lijevo desno. Skerovi su dobro raspoređeni i funkcioniraju, a klanja su izvedena uz puno više eksplicitnog gorea, dobrih ideja u izvedbi i uz litre fluidne spermaste sline i sluzave krvi.

Iako sam rasporena, štakor voli baš u usta
Iako sam rasporena, štakor mi voli baš u usta
Kolko nas ima! Jebote kolko nas ima!
Kolko nas ima! Jebote kolko nas ima!
Kamera je izvrsna i fino ponire u tamu pećina nakon kontrasta nedirnutih zelenih šuma. Klasutrofobično nabrijani nastavak je gledljiv i bolji od očekivanja, ali i dalje vrlo nepotreban, s dodacima koji su se mogli izbjeći ili barem malo manje forsirati (oživljavanja zaboravljenih likova, iritantna ubojstva posljednjim atomima snage, spasonosna žrtvovanja,...)

ImageVidi trailer
 
'The Horseman' (2008)
Autor: Velimir   
06.03.2010

Pogodite koga će boljeti?
Pogodite koga će boljeti?
Vigilante rape&revenge torture.

Koliko kul pojmova na jednom mjestu, ha? Ali da, 'The Horseman' je koktel svega pobrojanog, ali u osnovi još jedan dobar i beskompromisan osvetnički film iz Britanije. Nije 'Harry Brown' – ne, nije baš toliko dobar, a i jeftiniji je, plus svakako nasilniji, nekako bliže eksploataciji, unatoč trudu da ubaci i malo drame, tek toliko da razbije repetativnost osvete, tj. nizanje scena u kojima naš antijunak za stolac veže, maltretira i ubija negativce.

A tko su oni i tko je on? On je otac djevojke koju su drogirali, silovali i snimili za pornić, koji nakon njezine smrti dođe do šapa pomahnitalog i neuništivog tate. Naoružan pajserom i još pokojim zgodnim arsenalom (kuke na kitu, spaljivanje...), on kreće tamaniti gamad, a rezultat je mješavina svega na potezu od 'Hardcore' do 'Death Wish', samo po efektnom, ultranasilnom, mračnom i nihilističnom receptu modernog britanskog filma.

Dont fak vit d ded!
Dont fak vit d ded!
Bijes daje snagu
Bijes daje snagu

Image

 
'Alien Abduction: Incident in Lake County' (1998)
Autor: Velimir   
03.03.2010

Prokleti Marsovci!
Prokleti Marsovci!
'Paranormal Activity' sa svemircima.

Zapravo, američki 'Ghostwatch', ako imamo na umu da je riječ o TV proizvodu. Iako 1998. godine trend lažnih dokumentaraca nije bio toliki kao nakon 'Blair Witch Project', filma koji se pojavio tek godinu dana kasnije (!), kao i novog megarevivala u novom mileniju, Dean Alioto je još tada snimio svoju verziju klasičnog mockumentaryja 'pronađene snimke', u ovom slučaju snimke kućnog videa obitelji koju napadnu svemirci.

Sve počinje ugodnom obiteljskom večerom za Dan zahvalnosti, a stvari se zakompliciraju kad im u komšiluk sleti svemirski brod – mali sivi krenu opsjedati kućanstvo, poput duhova ulazeći u prostorije i glave ukućana. Sve to temeljeno na stvarnom događaju (Google: The McPherson Tape).

Nažalost, zbog osrednje glume i atmosfere film danas nije uvjerljiv kao mockumentary (kako možeš popušiti stvarnost u kojoj jedna od junakinja kaže: You're giving me the creeps; ipak, 1998. su mnogi pali u predinfarktno stanje gledajući ovo na TV-u kao pravu stvar), no unatoč tome, ako se ni ne pokušate uživjeti u divljenje rekonstrukciji izmišljene stvarnosti, ostaje sasvim zabavan i gledljiv B-SF-horor.

Image

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 13 - 18 od 1052

Nasumično odabrani

p-q-r-s-t'Sex Psycho Horror Porn' (1970.)

25.11.2004 | Velimir

article thumbnailZapravo, nisam siguran da je to uopće ispravan naslov filma, ali siguran sam u tri stvari – tako se zove .avi file koji mi je dopao u ruke, ovo je stvarno pravi...
više »

a-b-c-d-e'Convent Of The Sacred Beast' (1974.)

23.11.2004 | Velimir

article thumbnail JAPANSKI NUNSPLOITATION! Totalno ludilo! Znate kako to već ide u žanru – imate samostan i lijepe, mlade opatice koje se bičuju, tuku i za kose vuku. I seksaju,...
više »

u-v-w-x-y-z'Undefeatable' (1994)

21.04.2006 | Arminio

article thumbnail'Zašto Stingray drži očne jabučice u akvariju?' Ako nešto treba ponosno nositi etiketu trasha e onda je to ovo remek-djelce lošeg filma iz 1994 sa...
više »

k-l-m-n-o'Killer Fish' (1978.)

12.10.2005 | Arminio

article thumbnailLee Majors, Karen Black, James Franciscus, Margaux Hemingway, Marisa Berenson... zvijezde B-filma 70-ih u nepravedno zaboravljenom brazilsko-talijanskom klasiku B-filma...
više »

f-g-h-i-j'Ilsa – Harem Keeper Of The Oil Shakes' (1976.)

05.02.2005 | Velimir

article thumbnailNajzabavniji od 'Ilsa' filmova koje sam do sada uspio pogledati, a od ostalih suludih nacispoitation naslova ovaj se razlikuje po smještanju glavne anti-heroine,...
više »

k-l-m-n-o'Left For Dead' (2004)

01.08.2007 | Arminio

article thumbnailNakon drugog gledanja na domaćem RTL-u, samo se potvrdilo: ovo jednostavno moramo imati... Katane, pištolji, baseball palice, čupanje organa golim rukama,...
više »

f-g-h-i-j‘Golgo 13: Kowloon Assignment’ (1977)

07.05.2006 | Velimir

article thumbnailSonny Chiba kao Golgo – pa znate što to znači? Legendarni junak mangi i nešto kasnije anima (Takao Saitô autor je nacrtanog originala), razvalio je velika platna...
više »

p-q-r-s-t'Pterodactyl' (2005.)

20.02.2006 | Marko

article thumbnailU šumi na tursko-armenijskoj granici susretnu se skupina arheologa, američki marinci, turski gorski banditi i - pterodaktili. Iako sam naslov naslućuje da je riječ o jednoj...
više »

p-q-r-s-t'Prison On Fire' (1987.)

11.11.2005 | Velimir

article thumbnailZašto toliko volimo zatvorske filmove? Zato što nam pokazuju da ako i napravimo nekakvu pizdariju u životu, zatvor ipak nije toliki pakao kakav mislimo da jest? Ili da...
više »

k-l-m-n-o‘Nosferatu in Brazil’ (1970.)

07.11.2004 | Arminio

article thumbnail- Hej, dobio sam novu kameru - oćmo snimat šta? - Ajmo... a šta? - Ajd da snimimo neki horor s golotinjom... baš mi se to sviđa... - Može! Ajd da snimimo......
više »

k-l-m-n-o'Lion Man' (1975)

16.11.2004 | Arminio

article thumbnailEvo još jednog turskog (zapravo tursko-grčkog), ovog puta pustolovnog 'klasika'. Dosta, recimo, blažeg, kojeg mogu gledati i 'normalniji' ljubitelji...
više »

a-b-c-d-e'Amsterdamned' (1988)

11.12.2009 | Marko

article thumbnail Kako su Nizozemci snimili svoje 'Ralje'. Tik pred rat, kad sam ovo čudo donio iz videoteke, fino sam se zabavio, dobivši puno više od onog...
više »

Žuti titl YouTube kanal
Advertisement

Klupsko igranje

           
SpecijalTakashi Miike

24.02.2005 | Velimir

Japanski redatelj Takashi Miike (na fotki lijevo) jedan je od najproduktivnijih, najraznovrsnijih, najinteligentnijih, najhvaljenijih i najkontroverznijih redatelja...
više

SpecijalHOLLYWOOD I REAGANOVA POLITIKA, 2. dio

16.02.2007 | Velimir

Svaki rigidni politički sustav voli imati i filmski biznis na svojoj strani – Hitler nije imao ništa protiv Leni Riefenstahl, Tuđman je uživao u djelima Jakova...
više

intervjuEkskluzivni intervju: Apichatpong Weerasethakul

06.01.2006 | Velimir

Kad se jedan od vaših najdražih redatelja krene ispričavati što kasni s odgovorima za intervju, jer je previše zaposlen radom na svom novom filmu, dođe vam neugodno što...
više

intervjuEkskluzivni intervju: Christopher Doyle

21.11.2006 | Marko

Christopher Doyle nije 'samo' jedna od najznačajnijih osoba u povijesti suvremenog filma (bez pretjerivanja), već prije svega, što je važnije od ičega, prava...
više

FestivaliAzijski filmski festival u Udinama

10.04.2006 | Velimir

Ove godine, program Far East Film Festa u Udinama jak je kao Schwarzenegger u 'Conanu'! Odakle početi? Recimo od Takashija Miikea, čiji će 'Imprint', zabranjena...
više

FestivaliA-FEST: Festival amaterskog i trash filma, Tuzla

12.07.2007 | Arminio

26.07.2007. - DAN "A"! Počinje A-FEST - prvi festival amaterskog i trash filma u BiH! Prvi festival takvog tipa u Bosni i Hercegovini! I odmah vrlo bogat program:...
više


Žuti titl - promo // Bunika produkcija
Žuti titl