‘Plague Of The Zombies’ (1966) | Žuti titl

‘Plague Of The Zombies’ (1966)

Vrlo dobar film iz legendarne Hammerove produkcije – i to još zombie tematike! Film iz
1966. u kojem su već tada prisutni svi klasični elementi zombie podžanra (oživljeni mrtvaci groznog izgleda, ‘izranjanje’ iz zemlje, sporo teturanje, glad za ljudskim mesom…).

Image
Radnja je smještena u jedno malo englesko selo u kojem mlađi stanovnici misteriozno umiru. Sa sumnjom na neku novu neobičnu bolest, mladi seoski doktor poziva svog bivšeg profesora u pomoć kako bi istražili o čemu se radi. Profesor vodi i svoju kćer čija školska kolegica je doktorova žena… Već dolaskom u selo, počinju bizarni događaji – nailaze na sprovod koji brutalno omete grupa lovaca na lisice jureći na konjima… Pomalo, stvari postaju sve složenije i sve bizarnije – mrtvaci nestaju iz grobova, ljudi se čudno ponašaju…

Film pokušava zombie staviti u kontekst u kojem im je i mjesto – kao ‘produkt Vudu vradžbina’ no ipak skreće na pogrešni (ili, bolje rečeno, klasični) kolosijek prikazujući na koncu zombije kao stvarne mrtvace koji oživljavaju i pretvaraju se pri tome u čudovišne kreature (bijelih očiju, blijede poluraspadnute kože, sa oštrim zubima…). Za 1966 i za Hammerovu produkciju, prikaz zombija je iznenađujuće smion! Svi izgledaju vrlo gadno – čak, usudio bih se reći, bolje (tj. odvratnije 🙂 ) nego neki kasniji radovi (dobro, sa Fulcijevim zombie filmovima se ipak ne može usporediti – no, kažem, za 1966., ovo je vrhunski odrađeno).

ImageImage

Nekoliko scena je za pamćenje: sjena zombija koja pada na užasnutu žrtvu, ustajanje iz grobova – u kasnijim filmovima neizostavna sekvenca, ovdje fenomenalno izvedena (može se čak mjeriti i sa sličnom scenom iz Fulcijevog klasika ‘Zombie’), jezovite Vudu maske…

Unatoč nekoliko rupa u priči i relativno naivnih dijaloga, ovo je Hammer u jednom od boljih i impresivnijih izdanja (ako ne računamo njihov Dracula mega-serijal).

ImageImage

Arminio
Voli sve što vole mladi ... iz 70-ih i 80-ih.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj