‘Cannibal Holocaust’ – Deluxe DVD Edition | Žuti titl

‘Cannibal Holocaust’ – Deluxe DVD Edition

'Cannibal Holocaust'Konačno! Sve donedavno, samo je Italija na svojim policama imala dvostruko, uncut i dodacima nakrcano izdanje najomraženijeg i, kako se hvali naslovnica ovog izdanja, ‘najkontroverznijeg filma ikada snimljenog’, no sada se u prodaji napokon pojavilo i američko izdanje s audio komentarom, punim diskom dodataka i titlovima na ključnim intervjuima, u kojima čak i glumci izražavaju svoje gađenje prema onom što se danas smatra jednim od važnijih klasika ‘problematične ere’.

Čak i ako već imate DVD s filmom, ovo esencijalno izdanje se, između ostalog, isplati nabaviti zbog ‘provokativnog komentara’ redatelja Rugera Deodata i glumca Roberta Kermana, koji se baš previše ne podnose i međusobno se svako malo podbadaju za mikrofonom.

Deodatov užasni engleski ima svog šarma jer vas zabavlja dešifriranjem, a legendarni Kerman savršeno nadopunjava stvari svojom trivijom, kritikom i vrlo rijetkim komadom pohvale, uglavnom sarkazmom na svoj račun. Deodato kritizira ‘Blair Witch Project’ zbog lošeg plagijata, otkriva sitne greške u vlastitom filmu i komentira ubijanje životinja, kao i cijelu hajku koja je usljedila nakon finalizacije projekta, kada je na sudu morao dokazivati da glumci nisu usitinu ubijeni i pojedeni na setu! Otkriva nam i da je ozloglašena ‘prava scena’ ubijanja djeteta tek njegova vijerna rekonstrukcija ubačena u stvarne, dokumentarističke mondo scene.

YatesDeodato

Saznali smo i da je pilot koji je prevozio ekipu do seta i vozio avion u filmu dvije godine kasnije poginuo nakon što se slupao, kao i to da je za vrijeme snimanja vjerojatno sudjelovao u lancu šverca droge. Mučna scena abortusa utemeljena je na stvarnom ritualu, žrtvu silovanja kamenom u blatu glumila je kostimografkinja, a ubijena kornjača zapravo je lokalni ekvivalent slavonskog klanja svinje pa iako je scena šokirala svijet, Deodato se brani da je tim potezom nahranio cijelo selo za sljedeća tri dana…

Osim restauriranog filma s opcionalnim komentarom, tu su i grozomorno debilan ‘spot’ Necrophagije, metal benda s pjesmom koja nosi naslov filma, odličan making of dokumentarac ‘In The Jungle’ i tri sjajna intervjua – s Kermanom iz 2000., s kompozitorom Rizom Ortolanijem iz 2003. i s glumcem Gabrielom Yorkeom (Alan Yates) iz 2005.
Yorke priča kako se nakon snimanja ubojstva majmuna uistinu uplašio kako bi on mogao biti sljedeći, tj. da je zalutao na snimanje snuff filma u Amazoni. Otkriva i da su na setu ubijena zapravo dva majmuna, jer je Deodato htio imati backup materijal za montažu, ali i da je prva zamisao ipak bila ubijanje lažnog majmuna. Štoviše, izrađena je lutka s tunom umjesto mozga, ali kada su pronašli urođenika koji bi to trebao odglumiti, on je žarko želio pojesti pravu stvar, obzirom da je žderanje svježeg mozga iz lubanje još živog majmuna najveća delicija u tamošnjoj kulturi. Nevjerojatan je i podatak da su sve scene silovanja snimane dva puta – jednom sa žrtvom u odjeći, drugi put bez nje, jer je Deodato planirao film prodati na arapskom tržištu, gdje nije smio pokazati golotinju.

Tvrtka Griundhouse, izdavač ovog DVD-a koji je stavio glavu na panj izdavši necenzurirano izdanje po prvi put u povijesti angloameričkog tržišta, u vlasništvu je Boba Murawskija i Sagea Stallonea, sina – pogodili ste – starog Sylvestera. Sage je svima znan i po ulozi Rockyjeva sina u petom nastavku očeve boksačke sage, no nedavno je odbio glumiti u šestom dijelu, jer je prezauzet s restauracijom, očuvanjem i izdavanjem kultnih i rijetkih eksploatacijskih filmova te vođenjem svoje firme. Rispekt!

Kerman nekada...Kerman sada...

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj