‘Death Of A President’ (2006) | Žuti titl

‘Death Of A President’ (2006)

Prosvjedi se otimaju kontroli
Prosvjedi se otimaju kontroli

ŠBBKBB

Vjerovatno se sjećate, a ako ne ili si premlad, nekad je u jednoj bivšoj državi išla dječja emisija edukativno-zabavnog karaktera ‘Aca Poštar i Poštarčići’ , a sadržavala je i maštovit segment sazdan od pitanja i odgovora nazvan Što bi bilo kad bi bilo? (ili skraćeno ŠBBKBB) u kojem su djeca iznosila maštovite vizije potencijalnih događaja i (nemogućih) situacija.

‘Death Of A President’ je nešto slično – ŠBBKBB da se u listopadu 2007. uspješno izvrši atentat na predsjednika Busha u vrijeme njegova posjeta Chicagu i masovnih prosvjeda? Odgovor je jednostavan i očekivan – politika i dalje pokazuje svoju nadmoć nad razumom i zakonom, teoretičari zavjera rešetaju javnost svojim, dokazima potkrepljenim verzijama, mediji eruptiraju špekulacijama i podgrijavanjem atmosfere, FBI maksimalnim naporima traži i najmanji mogući dokaz dok troma masa očekuje ime i prezime atentatora.

Sekunda prije atentata
Sekunda prije atentata
Sirijka čiji suprug ima nedemokratsko prezime
Sirijka čiji suprug ima nedemokratsko prezime

Izvrsno izveden mockumentary ili kako ja iz nekog razloga velim fakeumentary, a rekonstrukcija atentata, Busheva mimika, CGI kozmetika i montaža zvuka izvedeni krajnje uvjerljivo. Negdje sam pročitao da je ovo zabavan film, a mislim da je to upravo ono što ovaj film nije. Na dobar način se majstorski komentira nikad veća dominacija (i manipulacija) politike nad “običnim ljudima”, a upakirana je u vrhunski pop-proizvod – lažni atentat na jednog od najomraženijih ljudi. Znakovit je i odabir upravo Chicaga za mjesto stradavanja ako se prisjetimo kakva su se Valentinova slavila u vrijeme prohibicije.
Image

Marko
Televizijsko-filmski entuzijast i lovac na višak vremena.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj