‘Chaos’ (2005) | Žuti titl

‘Chaos’ (2005)

Gore je offscrean, ali dovoljno jasan

Gore je offscrean, ali dovoljno jasan

Remake ‘The Last House On The Left’, samo s boljim krajem, ali manjom karizmom.

Da smo u Americi izdali Povratak Žutog titla, bili bi bogati, to je valjda svima jasno.  Posebno ako u obzir uzmemo tajming – nekim čudom, knjiga je izišla na vrhuncu eksploatacijskog/grindhouse revivala, koji se, kao i sve ostalo na svijetu, nije odvijao i u Hrvatskoj, ali količina DVD reizdanja, Tarantinov i Rodriguezov novi film, masa remakeova i posveta klasicima dokazuju da je 2005./2006. definitivno sezona retro-eksploatacije.

‘Chaos’ je samo jedan od primjera kako su klinci koji su odrasli na starim ‘opasnim’ VHS-icama posuđenim od starije braće i rođaka, sada kada su konačno dovoljno odrasli i vješti da mogu ušićariti neke pare za vlastiti film, te pare spremni potrošiti upravo na odavanje počasti filmovima koji su prije nekoliko desetljeća stvarali moralnu paniku. ‘Chaos’ je usto slobodni remake Cravenova klasika, jednog od najvećih eksploatacijskih rape&revenge filmova svih vremena (kojem je maznuo i tagline za omot DVD-a), a ako uzmemo u obzir da je u njemu trebao glumiti čak i David Hess (od čega se odustalo kada su mozgovi zaključili da film ipak neće biti čisti remake, mada se radnjom baš i nisu previše udaljili od izvornika), sve je jasno…

Jednu od uloga ima i Sage Stallone, poznat kao veliki fan eksploatacije te čovjek čija je firma izdala deluxe DVD edition ‘Cannibal Holocausta’, a rezultat je očekivani komad niskobudžetnog, kilavo odglumljenog i jadnjikavo napisanog, ali ne i pretjerano slabo nabrijanog eksplo-sadizma koji je ovdje samo zato da bi vas šokirao, bilo odsijecanjem i šopanjem bradavica, bilo nabijanjem oštrice noža u vaginalni i analni otvor. Naravno, obzirom da je imao jaku kampanju, film je uspio doprijeti i do šire mainstream publike, kao i velike količine balavaca kojima je jedini dodir sa zlatnim dobom eksploatacijske kinematografije jedan ‘Kill Bill’ pa nije čudo da su se silni moroni uhvatili pljuvanja po nečemu što kurca ne kuže. Spominjem to čisto da vas ne odbije posve nezaslužan ultranegativan hype.

‘Chaos’ je, u svakom slučaju, jeftinjava i jedan u moru, ali u konačnici i iznenađujuće gledljiv.

Lijepa mulatkinja u bondageu

Lijepa mulatkinja u bondageu
Nekoć Krug, danas Chaos

Nekoć Krug, danas Chaos

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj