‘Seven Notes in Black’ (1977) | Žuti titl

‘Seven Notes in Black’ (1977)

Ultimativno remek djelo gialla! Definitivno ponajbolji Fulcijev giallo, a možda čak i ponajbolji Fulcijev film uopće. Ova nevjerojatna slagalica sastoji se od mozaika flashbackova i stvarnih situacija koje se iz minute u minutu preokreću i vode gledatelja čas u jednom, čas u drugom smjeru – onako kako to samo pravi giallo može.

DVD Fenomenalna Jennifer O’Neil (poznata domaćoj publici uglavnom po ulozi u seriji ‘Na tajnom zadatku’) glumi dizajnericu interijera, Virginiu, ženu paranormalnih sposobnosti koje posjeduje još od djetinjstva. Svježe udana za uspješnog poslovnog čovjeka, odluči mužu, koji upravo odlazi na službeno putovanje, prirediti malo iznenađenje i renovirati njegovu staru kuću.
Putem do kuće, u fantastičnoj sceni vožnje kroz tunele, pri ulasku u mrak tunela iznenada dobija vizije naoko nepovezanih prizora prepunih bizarnih i uznemirujućih detalja: žutog taksija, crvenog svjetla, sobe ukrašene velikom crvenom lampom i razbijenim ogledalom te ubojstva žene koju hramljući čovjek zazida u zid prostorije.
Vidno potresena uspijeva se dovesti do suprugove stare kuće gdje želi razbistriti glavu. No tamo je čeka novi šok – u jednoj sobi, frapantno sličnoj onoj koju je vidjela u viziji, zaista pronalazi zazidani ljudski kostur!
Tek tada počinju problemi jer prvooptuženi je njen muž, vlasnik kuće. Virginia će uz pomoć svojih vizija i parapsihologa koji istražuje njene nadnaravne sposobnosti i pomaže joj u tumačenju vizija, pokušati razotkriti istinu i osloboditi muža…

Fantastični obrat dolazi pola sata prije kraja, uz razjašnjenje. A kad već pomislite da ste sve shvatili, kreće još jedan obrat te upravo genijalan kraj koji će u potpunosti rasvjetliti zašto se film zove ‘Sedam nota u crnom’ (ovo je jedan od primjera najbolje uklopljenog klasično-bizarnog giallo naslova u samu priču). Fulci je pokazao da zna kako se to radi i bez hrpetine gore scena (ima tek jedna prilično gnjusna u uvodnoj sceni). Vožnja kroz tunele i vizije koje se pojavljuju samo u mraku tunela uz naglu promjenu soundtracka iz romantičnog (fenomenalan song!) u jezoviti kako automobil tone u mrak (temu je iskoristio i Tarantino u svojoj ‘kopiraoni’ popularno nazvanoj ‘Kill Bill’), odmah na početku vas zalijepe za ekran i natjeraju da i sami pokušate rješiti enigmu. Film je sve 94 minute iznimno interesantan, bez praznog hoda, ne dozvoljava ni trenutak predaha već traži potpunu koncentraciju. Zapravo, tjera vas da ga gledate praktično u jednom dahu jer se događaji, zaključci, teorije i ideje nižu jedna za drugom i jednostavno ga ne možete ‘pustiti iz ruku’.

Kostur u ziduPogled u užas

Ovo je giallo u pravom smislu te riječi, definitivno jedan od najboljih koje sam ikad gledao i stvarno je šteta što je potpuno marginaliziran i gotovo nepoznat. Jedino DVD izdanje (ne računajući očajni japanski DVD-R VHS transfer koji cirkulira uokolo) relativno je jadan bootleg brazilske firme ‘Alfa Digital’. Iako anamorphne slike dobre kvalitete i podnošljive kvalitete zvuka, sadrži ponešto vrlo iritantnih dropouta i slike i zvuka, ali sa vrlo impresivnim animiranim menijima na kojima se, između ostalog, vrti glazba iz Fulcijevog ‘Beyond’ (?!) i prekrasan song ‘With you’ iz ovog filma…

SupružniciParapsiholog i policija

Kao zanimljivost, postoji i indijski remake pod nazivom ‘100 Days’! Tražio sam ga prije godinu/dvije i našao ali odustao od kupnje jer su mi za oko zapeli zanimljiviji naslovi (Don, Shaan, Shakti, Indijski Superman i drugo…) pa ga, na koncu, nisam imao priliku vidjeti… Možda sad ponovo krenem u nabavku da vidim kako su ovu intrigatnu priču izveli Indijci 🙂

Ja sam nevin!...

U svakom slučaju, u nedostatku boljeg izdanja, obavezno nabavite ovaj bootleg. Jer ovo je stvarno remek djelo giallo žanra koje se ne smije propustiti.

Arminio
Voli sve što vole mladi ... iz 70-ih i 80-ih.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj