‘Disorderlies’ (1987) | Žuti titl

‘Disorderlies’ (1987)

disorderlies1

S Fat Boysima nikad nije dosadno

Debeli dečki u akciji.

‘The Fat Boys’ (Buffy, Kool i Markie) možda nisu bili najbolji hip-hop trio 80-ih, ali su definitivno bili najteži (zajedno su imali oko 500 kg), a to je bio dovoljan razlog da dobiju vlastiti film, točnije komediju, čiji se humor, pogađate, temelji na njihovoj debljini.

Dečki u filmu glume trojicu nespretnih bolničara koji dobiju otkaz u bruklinškom staračkom domu nakon što su uhvaćeni u konzumiranju 60 čokoladnih torti.

No, na njihovu sreću, baš je u to vrijeme ljigavi nećak 80-godišnjeg bogataša (kojeg glumi Ralph Bellamy, poznatiji kao Randolph Duke iz ‘Trading Places’), u potrazi za što nespretnijim bolničarima koji bi se ‘brinuli’ za njegovog bolesnog ujaka koji zadnje dane provodi u svom prekrasnom domu na Palm Beachu…

Filmovi sa glazbenim grupama u glavnoj ulozi (kao npr. izvrsni ‘A Hard Day’s Night’ sa Beatlesima ili katastrofalni ‘Spice World’ sa Spice Girls) u pravilu su postajali hitovi i prije nego što bi stigli u kina, što je bio slučaj i sa ‘Disorderlies’.
No, iako je solidno prošao na box officeu, riječ je ipak o filmu ispodprosječne kvalitete.

Trio očito nije trošio vrijeme na satove glume, već su se usredotočili na ono što znaju najbolje; repanje (na sredini filma imamo ničim izazvan četverominutni spot) i jedenje, a humor im se uglavnom sastoji od jeftinih slapstick fora kao što su konstantno međusobno šamaranje i svlačenje hlača, poteškoće pri pokušaju prolaska kroz vrata, upadanje u bazen i slično.

Dakle, film je u osnovi 90-minutna eksploatacija prekomjerne težine glavnih junaka, što znači da imamo niz situacija, međusobno povezanih jedino njihovom nespretnošću, a sveopćoj debilnosti pridonose iritantni ‘looney toones’ zvučni efekti kojima se poprati svaki geg.

disorderlies2

Lagana večera
disorderlies3

Tko se nije skrio

 

 

 

 

 

 

 

Od ostalog ću još spomenuti šaroliki hip-hop/pop/rock soundtrack na kojem su se našli i ‘Bon Jovi’, a originalnu glazbu za film radila je Anne Dudley iz avantgardnog britanskog synthpop benda ‘Art of Noise’, koja je deset godina kasnije osvojila oskara za glazbu u ‘The Full Monty’.

Režiju potpisuje Michael Schultz, čovjek odgovoran za džumbus zvan ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ i hip-hop mjuzikl ‘Krush Groove’ (u kojem se pojavljuju i ‘The Fat Boys’).

Dakle, ako nemate ništa protiv dobre stare ‘brainless’ zabave, a k tome još volite i old-school hip-hop, svakako pogledajte ‘Disorderlies’. Za potpuni dojam, preporučio bih da konzumirate neko opojno sredstvo (po mogućnosti, legalno) prije gledanja.


cijeli film je dostupan i na YouTubeu

Image

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj

Logiraj se preko: