Početna

u-v-w-x-y-z


Pecanje na zadatku

'Vengeance Can Wait' (2010)

File under: bizarni Japan.

Nitko ne zna raditi drame kao Japanci - jedinstveni smisao za apsurd i ludilo susreću u osnovi klasični koncept ljudskih odnosa i analize posljedica seksualne represije, samo i ovdje proširen i ispričan na potpuno jedinstven način. Dobro, možda ne jedinstven kada je u pitanju Japan, ali u globalnom filmskom kontekstu, ovakvo što možete dobiti samo iz Japana.

S druge strane, 'Vengeance Can Wait' se predstavlja kao komedija, a iako ima nekoliko scena koje šokantnim tretmanom svakodnevnog uistinu nasmijavaju, sve zajedno je jedan nedefinirani miks farse i ljudske drame, kojim je redatelj Masanori Tominaga zbunio mnoge.

No ovo je ujedno i prvi 'ludi', suvremeni japanski film s Tadanobu Asanom dostupan s engleskom titlom, nakon puno, puno vremena - Asano je čudak koji promatra vlastitu, hm, sestru s tavana, dok se ova ševi s oženjenim luzerom, mužem trudnice koja ju mrzi još od školskih dana. Sve to zvuči, ovako, pomalo 'normalno', ali imajte na umu da gledate film u kojem se likovi ponašaju kao da su redom pobjegli iz umobolnice, ne bi li sve rezultiralo kaosom razbijenih nosova i krvave oštrice noža.

Bizarno? O, da. Dobro? Ne sjajno, ali dobro, da.

 

 

 

 

 

 
Heroj puca

'Universal Soldier: Day Of Reckoning' (2012)

Lundgren, Van Damme i puno krvi u 3D-u.

Novi nastavak svakako je najbizarniji do sada - počinje kao horor, ima savršene trileraste noćne vožnje s retro soundtrackom, svako malo pada u epileptično stanje s neopisivo iritantnim stroboskopskim efektom, a sadrži čak i nevjerojatnu scenu pokolja u super-kupleraju, s egzekucijama nalik na FPS i MMA fajterom Andreijem Arlovskim kao glavnim kilerom - i sve to u prvih pola sata!

Naš glavni junak John (Scott Adkins, sporedni negativac u 'Expendables 2') budi se iz kome i shvaća da mu je Deveraux (Van Damme, glavni negativac u 'Expendables 2') ubio ženu i dijete. Dolph Lundgren (glavni klošar u 'Expendables 2') s kolegom zlikovcem organizira privatni odred supervojnika. I sve to savršeno je razvučeno na dva sata - red pokolja, red drame, red fleševa...

Nema veze što su Van Damme i Lundgren ovdje na razini proširene cameo uloge - 'Day Of Reckoning' svejedno je daleko bolji od prošlog 'Regenerationa', s odličnim fajtovima i produkcijom na visini, a komercijalne aspiracije očite su i u tome što je snimljen u 3D-u, tako da ga valja vidjeti i u kinu. Osim toga navodno je riječ o prvom u nizu 3D naslova oživljene franšize. Ona odavno nema baš previše veze s 'Universal Soldierom' uz koji smo odrasli, ali ovo je začuđujuće atmosferičan i koherentan uradak za jedan B-filmić koji se uspio iskobeljati iz pakla istočnoeuropske štancaone (u koji su u pred-'Expendables' fazi upali ovakvi i slični naslovi) te u konačnici dostavio skroz finu, razuzdanu, mračnu i krvavu zabavu.

 

 

 

 

 
Dražesno malo biće u lovu na penise

'V/H/S' (2012)

Found footage o found footageu, u formatu omnibusa.

Bilo je samo pitanje vremena kada ćemo dobiti ovakvu ekstenziju žanra i to, naravno, uronjenu u nostalgični VHS fetiš u stilu trećeg 'Paranormala'. S cijelim timom redatelja (Adam Wingard, David Bruckner, Ti West, Glenn McQuaid, Joe Swanberg i kolektiv Radio Silence), koji trajanje od dva sata pokušavaju učiniti što raznolikijim (te utoliko gledljivijim), kao i jakim brendom (Bloody Disgusting) na produkciji. Sve to kako bi fanovi znali da ovo nije samo još jedan od 24348 found footage horora koji se snime na dnevnoj bazi, već ipak nešto... pa, malo posebnije.

I jel' se trud isplatio?

Dobrim dijelom da, jer 'V/H/S' uistinu jest drugačiji i bolji found footage od većine naslova koji su zatrpali žanrovsko tržište, jedan od rijetkih primjera kako iskoristiti jeftinu i atraktivnu formu za nešto relativno intrigantno. Unatoč tome što, kako to često biva, kvaliteta varira unutar gomilice priča, ali i to je u neku ruku bonus, jer svatko će pronaći nešto po svom ukusu - ima tu i golih ženskih čudovišta koje otkidaju penise golim rukama, road movie ležernosti koja nakon creepy atmosfere prerasta u gorefest, klasičnih priča o mladima na krvavom kampiranju... Kompilacija klasičnih motiva žanra, samo oživljenih uz pomoć male digitalke iz ruke (a katkada i kamerom iz naočala) te gomilom VHS kaseta na koje je materijal presnimljen, a zatim i, kao, pronađen u napuštenoj kući.

Najbolji found footage horor godine i dalje ostaje početna scena 'Rec 3: Genesis', dok je prvih dvadesetak minuta ovog filma nepodnošljivo iritantno. Ali stvari vrlo brzo krenu svojim tokom pa 'V/H/S' ipak pošteno zaradi svoje mjesto na sceni. Pa ako vam u životu nedostaje solidne trzave slike i pravog niskobudžetnog indie horora koji oslikava zeitgeist 'scene', nađite i vi mjesta u vašem danu da ga pogledate. Ili u noći, za još bolji efekt.

 

 

 

 

 

   
Miki i njegov pištolj

'Year Of The Dragon' (1985)

Mickey Rourke protiv trijada.

I ne samo on - paket čine Dino De Laurentiis kao producent, Oliver Stone i Michael 'Lovac na jelene' Cimino kao scenaristi te potonji kao redatelj, a zajedno su složili epski neo noir koji se jednim dijelom trudi biti pametniji nego što jest, ali u tom spoju slabašne emo drame i klasične, moćne 80's urbane eksploatacije dominira duh žanra, s prljavštinom i političkom nekorektnošću koja je danas uistinu arheološki komad Hollywooda - nevjerojatne količine predrasuda, klišeja, rasizma, mizognije, nasilja... I jednostavne iskrenosti pri oslikavanju ere.

Mladi Rourke je u svemu tome, makar katkad okružen daleko slabijim talentima, fantastičan kao tipični antiheroj krimi-akcijade osamdesetih - Poljak iz Brookylna, vijetnamski veteran koji postaje drtiharijevski policajac, dražesni seronja i rezignirani idealist s misijom čišćenja njujorške Kineske četvrti od trijada, iako nitko u gradskoj upravi ne priznaje njihovo postojanje.

Brakovi propadaju, seks pobjeđuje ksenofobiju, opatice prevode rijetke kineske dijalekte, glave se razlijeću pogođene mecima, tajlandska narko armija trguje sa Zapadom, a teret ratnog poraza lebdi nad ulicama okupanim krvlju trgovine heroinom.

Fali kung fua, al ajd.

 
Crveno je boja usana

'Viva Riva!' (2010)

Kongo kao prijestolnica novog hard boiled krimića?

Tko bi rekao da ćemo i to doživjeti, ali doživjeli smo - afrički film odavno nije samo negledljiva borelijasta snimka sa svadbe ispunjena debilnom glumom, crnom magijom, sapuničastim aferama i uzavrelim čahurama pronađenima u obližnjim šumama nakon bezbroj građanskih ratova nabijenih u kratkoj povijesti dekolonizacije kontinenta, a ovog se puta dogodilo to da nas je iznenadio pravi afrički filmski biser, koji gangsterskom žanru pristupa sa stilom. I to kakvim stilom!

'Viva Riva!' je, ukratko rečeno, jedan jako cool i jako seksi film - fotografija, atmosfera, tempo, glazba... Pa zatim i silni likovi, mafijaši, sponzoruše, korumpirani, luzeri i sanjari, miks koji je već toliko puno puta viđen i izlizan na Zapadu, a koji u novoj 'kapitalističkoj Africi' dobiva novo ruho i daje novi šut u guzicu gangsta filmu, bacivši ga u savanu u i oko Kinshase, sukobivši tako luksuz i socijalu, psihopatologiju i antijunake koji nisu ništa puno moralniji od negativaca u svojim pokušajima preživljavanja između pukotina crne svakodnevice.

Riva iz naslova je muškarac, šarmantni prljavi biznismen koji dila gorivo, ali se i zamjeri lokalnom bossu nakon što poševi njegovu ljubavnicu. S poštenom količinom seksa i nasilja,  'Viva Riva!' jest krimi-triler-drama koja je lani pomela afričke Oscare, ali i fini miks eksploatacije i klasičnih žanrovskih obrazaca. Jedino što u ovom slučaju nije sasvim jasno je li riječ o eksploataciji posoljenoj 'klasikom' ili 'klasici' začinjenom eksploatacijom, ali to samo pridodaje kvaliteti i atraktivnosti cjeline.

   
  • «
  •  Početak 
  •  « 
  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  4 
  •  5 
  •  6 
  •  7 
  •  8 
  •  9 
  •  10 
  •  » 
  •  Kraj 
  • »

Družimo se:

TwitterFacebookYoutubeTumblrFeed

Nasumični

pret sljed

'Cannibal Mercenary' (1983)

'Cannibal Mercenary' (1983)

Pogodite što slijedi...Tajlandska ejtiz gore-akcija u džungli! Rat je okrutan i nasilan, a takvi su i pravi filmovi o njemu, kažete? Možda, ali ovaj stvari odvodi do takvih ekstrema da postaje punopravnim članom eksploatacijskog društva, u...

Velimir / 18. Listopad 2007. / a-b-c-d-e

'Battle For Haditha' (2008)

'Battle For Haditha' (2008)

GoreNick Broomfield u svijetu američkih ratnih zločina. Posljednjih godina, format docudrame, zajedno s dokumentarcima, doživljava pravi procvat, na potezu od 'The Road To Guantanamo' i 'United 93' pa sve do 'Radacted', koji se također bavi američkim...

Velimir / 21. Ožujak 2008. / a-b-c-d-e

'All The Love You Cannes!' (2002.)

'All The Love You Cannes!' (2002.)

Troma na filmskom festivalu u Cannesu! Gledaj i uči, hrvatska alternativo, kako se jebe majka sistemu – Lloyd Kaufmann i ekipa otišli su, kao što to čine posljednjih 30 godina, prodavati svoje filmove u Cannes...

Velimir / 07. Prosinac 2004. / a-b-c-d-e

'Bruce Lee Against Supermen' (1976)

'Bruce Lee Against Supermen' (1976)

" 'Ko je jači? Bruce Lee ili Superman?"Ako se ovo nikad niste pitali onda niste generacija koja je odrasla na honkonškim kung fu eskapadama i kojoj je ovo bila glavna tema razgovora pod odmorom u...

Arminio / 18. Rujan 2011. / a-b-c-d-e

'Ecstasy Of The Angels' (1972.)

'Ecstasy Of The Angels' (1972.)

Samo ukratko - film o japanskim anarhistima, kojeg je režirao legendarni Koji Wakamatsu (kralj pinku eige, autor kultnih i odličnih 'Go Go Second Time Virgin' te 'Embryo Hunts In Secret'), a znate što od njega...

Velimir / 18. Veljača 2005. / a-b-c-d-e

Louie (2010)

Louie (2010)

Louis C.K. je otkriće samo takvo! Tko je on? Komičar u četrdesetdrugoj s propalim brakom iza sebe koji se jako trudi u odgoju dvije kćerke. Jako je realan te raspižđen na količinu bullshita koji nas...

Marko / 06. Listopad 2010. / TV serije

'13 Assassins' (2010)

'13 Assassins' (2010)

Novi Miikeovi samuraji. I to kakvi!Ova, prva verzija koja kruži Webom zapadnjački je cut, više od 20 minuta kraći od originala – no iako sam si rekao da ću ga preskočiti i čekati japansku izvornu...

Velimir / 10. Travanj 2011. / a-b-c-d-e

A-FEST

A-FEST

A-FEST je festival amaterskog-trash filma, prvi takve vrste u Tuzli, koji će se održati 26. srpnja 2007.godine u Kući Plamena Mira sa projekcijama filmova iz ex-YU regije. Ovdje pogledajte video najavu a detalje o festivalu pročitajte...

Marko / 13. Srpanj 2007. / Najave

Breaker! Breaker! (1977.)

Breaker! Breaker! (1977.)

Svaki novi komad starog Chucka Norrisa je dobrodošao u ovoj kući! Ima se još poprilično toga za nabaviti u kolekciji, ali ova opskurija iz 1977. nešto je što treba imati, ali samo ako ste pravi...

Velimir / 20. Siječanj 2006. / a-b-c-d-e

'Američki ninja 3: Blood Hunt' (1989.)

'Američki ninja 3: Blood Hunt' (1989.)

Hoćemo Dudikoffa! Majstor lica koje ne mijenja izraz ovdje je zamijenjen glumcem koji jednostavno ne zna glumiti! David Bradley, dame i gospodo, kao Sean Davidson. Srećom, tu je i Curtis Jackson, kako cijeli nastavak...

Velimir / 25. Svibanj 2005. / a-b-c-d-e

Na mreži

Prije jednog tjedna
Prije2 tjedan(a)

Twitter:

Plakati