Početna

p-q-r-s-t

'Povratak'

'Povratak' - pogledaj film

Goran Brekalo stari je čitatelj Žutog titla - koji je sada snimio i vlastiti film!

Riječ je o kratkom filmu 'Povratak', koji se nalazio i u regionalnom natjecateljskom programu Festivala srpskog filma fantastike (gdje je 'izgubio' od pobjednika 'Događaj', kratkog filma redatelja Darija Lonjaka), a sada ga možete cijelog pogledati i na YouTubeu.

Sinopsis: Dejo (Dino Duraković) se nalazi u vrlo teškom psihičkom stanju. Proganja ga osjećaj krivice zbog smrti koju je skrivio prije nekoliko godina. Ima halucinacije u kojima se pojavljuje ta osoba koja je mrtva, na rubu je ludila. Prijatelj (Nedzad Prcić), koji je takodjer učestvovao u pomenutom dogadjaju, zajedno sa Dejinom djevojkom Anom, pokusava mu pomoći. Ali, da li je to sve halucinacija ili nešto više?
Režija, scenario, spec. efekti, montaža - Goran Brekalo
Fotografija, osvjetljenje - Nedzad Prcić, Goran Brekalo
Glumci (po redu pojavljivanja) - Dino Duraković, Nedzad Prcić, Samra Mahmutović, Ahmed Korlatović
Trajanje - 07:35
Žanr - Horror

 
Nunčake vs pištolj

'Smuggler' (2011)

Katsuhito Ishii se vraća korijenima.

Prije nego se na zapadu proslavio s 'Taste Of Tea' i ludilom 'Funky Forest', Kastuhito Ishii bio je animator i redatelj spotova, koji je u svijet dugometražnog igranog filma ušao oživljavajući kultne mange, s danas jednako kultnim adaptacijama 'Shark Skin Man and Peach Hip Girl' i 'Party 7'. One su mu donijele i gažu animiranja dijelova Tarantinovog 'Kill Billa'. Danas, više od deset godina kasnije, Ishii se ponovo hvata mange - izvornik je 2000. objavio Shohei Manabe, a Ishii dostavlja svoju, autorsku, ali i prilično dosljednu, koliko i razigranu igranu verziju koja sadrži divlji šarm njegovih ranih adaptacija, ali ga dodatno podebljava modernim jezikom, od fantastično ispolirane fotografije do CGI ekstravagance.

'Smuggler' je saga o... pa, više toga u isto vrijeme - prije svega o propalom mladom glumcu koji zbog dugova jakuzama završi kao prijevoznik mafijaških leševa do spalionice te o dvojcu gotovo nadljudskih kineskih egzekutora u ratu s japanskim gangsterima. Nažalost, spoj humoresknog kreveljenja i ultranasilnog mračnjaka ne funkcionira uvijek baš najbolje, baš kao što naraciju komada dijeljenje priče na stripovska poglavlja, pri čemu imamo jasni raskorak između akcijsko-mračno-komičarskog prvog dijela i surovog torture porna u finalu. Miike je u 'Ichi The Killeru', svojevrsnom duhovnom bratu 'Smugglera', bolje balansirao ekstremima.

Ipak, manama unatoč, 'Smuggler' je Ishii kakvog smo očekivali nakon što je privremeno odlutao u meditativne drame pa koliko god mogao biti bolji, ostaje nam suludo zabavan, hiper-cool komad modernog filmskog Japana, nakrcanog vrhunskim stilom, glumačkim zvijezdama i bačvama krvi.

 

 

 

 

 

 
Tuširanje, ludom radovanje

'Sleep Tight' (2011)

Eci-peci-pec, kome treba 'Rec'?

Dok je njegov kolega Paco Plaza radio na trećem nastavku serijala 'Rec', zabavnoj, ali Marku nemiloj biblijskoj verziji zombi-infestacije, Jaume Balaguero bio je zauzet promoviranjem svog prvog samostalnog uratka nakon globalnog uspjeha franšize koju je naštancao proslavljeni dvojac - promoviranjem filma 'Sleep Tight' ('Mientras duermes'), još jedne 'bio je tako tih i miran' priče, koja život i avanture 'tihog i mirnog' priča iz njegove pozicije. Ali kako!

Naš antijunak nije samo običan psihopat koji drže dijelove ljudetine u svom frižideru - on je kod stanara omiljeni kućepazitelj zgrade nalik na onu iz prvog nastavka 'Rec', opsjednut sustavnim, ali diskretnim maltretiranjem odabrane djevojke, kojoj... pa, da ne spojlam previše, radi koješta dok ona mirno spava, nesvjesna što se događa i kuda će sve to odvesti dok film polako, ali zastrašujuće uvjerljivo juri naprijed.

Savršena progresija radnje, sjajna fotografija, genijalna gluma, tempo, glazba, atmosfera, ludilo... Još jedan odličan suvremeni španjolski žanrovski biser i jedan od ponajboljih psiholoških trilera u zadnje vrijeme.

 

 

 

 

   
Oprostite, znate li gdje je najbliži cirkus?

'Scary Or Die' (2012)

Još jedan horor omnibus. Sa zombi-klaunom i zombi-Meksikancima.

Trend horor omnibusa ide dalje pa red je da, nakon što smo odgledali dobar 'V/H/S' i ne tako dobar 'The Theatre Bizarre', bacimo oko i na friški komad američke kompilacije strašnih priča, ovog puta iz radionice Boba Badwayja ('The Uninvited'), Michaela Emanuela (redatelj raznih TV serija, poput nekih epizoda 'Weedsa') i Igora Meglica (snimatelj na koječemu, uključujući i 'World War Z') - dakle redom ne pretjerano velikih imena koji ujedinjenjem snaga pokušavaju poručiti: hej, i mi možemo biti strašni, bez prevelikog budžeta, ali s naramkom zgodnih ideja i kompetentnim izražajem filmskog jezika.

I jesu li uspjeli?

Pa, 'Scary Or Die' je po kvaliteti nažalost ipak bliže 'The Theatre Bizarre'; nešto manje ambiciozan, ali jednako neujednačen u odnosu kvalitete i šrota. Priče nas vode od američke pustinje, u kojoj se redneci nakon ubojstva meksičkih imigranata nađu na meti zombija iste nacionalnosti preko mračnih ljubavnih avantura korejske zajednice u SAD-u do kilera kojeg proganjaju slike raskomadanog tijela u kadi i čovjeka koji postaje zombi-klaun nakon što ga isti ugrize!

Iako je ovo jedan od gledljivijih naslova u nevjerojatnoj svaki-dan-jedno-smeće invaziji niskobudžetnog indie horora te je svakako inovativan po tome što su mu priče, iako samostalne, ujedno i spojene te isprepletene, u cjelini ipak nije ništa bez čega ne bi mogli živjeti.

 
Više tisuća dolara? Svaka?!?

'Toy Hunters' (2012)

Lukrativna nostalgija u plastici.

Svi smo se mi nekad igrali (plastičnim) figuricama — He-Man (omiljeni scenarij: Skeletor protiv Čovjeka-oružje), kauboji i indijanci, mali vojnici (još čuvam kolekciju od preko 4000 komada), bilo je nešto Playmobila, poneki Lego, pretežno Biserka, Jugoplastika, Matchbox i Majorette pa lagana pauza uz peljkanje i samoljepljivi crack tvrtke iz Gornjeg Milanovca. Šteta da Bonelli nije imao američkog osjećaja za biznis jer bi njegovi likovi sigurno bili među najpopularnijima, ali i tome se našlo rješenje... Sjećam se da je netko imao Supermana "prerađenog" u Zagora bojama za makete. Uglavnom, na telki su nam se servirali neki heroji čiju su džepnu, plastičnu varijantu instantno nudili lokalni štandovi, a igračke su služile svrsi pa se njima i igralo, znači da su se otvarale iz pakiranja, lomile, lijepile pa na kraju završile u nekoj kutiji na tavanu.

Kako to obično bude, gdje ima nostalgije ima i prilike za ogromnom zaradom! U Americi se takve prilike ne propuštaju pa je industrija memorabilije suludo unosna i generator kapitala koji se mjeri u milijardama dolara. Samo scena sportske memorabilije okreće preko milijardu godišnje. Reality showovi koji prate kolekcionare su u konstantnom porastu, a konačno su i sakupljači retro igrački došli na svoje — Travel channel je isproducirao serijal posvećen samo njima! I nakon prve četiri epizode, dojam je pozitivan. Voditelj i stari lisac kolekcionarstva Jordan Hembrough je dovoljno zabavan i zanimljiv u bombardiranju trivijom, a opet je dovoljan šmokljan da vidiš da ga cijeli taj svijet raduje i veseli (ponekad možda i previše). Uz njegova prekopavanja tavanskih prostora kolekcionara u financijskoj gabuli uzduž Amerike, Jordan traži ono što može dobro prodati na stripovskim konferencijima i dražbama po lokalnim buvljacima što mu kritika i "pravi kolekcionari" ne mogu oprostiti te na blogosferi rafalno rešetaju njegov trud i rad. Uz kolekcionarsku strast, spoznajemo i svakakvih informacija o cijelom biznisu - na kakvim iskopinama je trenutni fokus kolekcionara, što ruši cijenu, a što košta i do 15.000 dolara. Svjetski nrdluk & gikluk kaže da je ovo loša emisija s tendencijom ka potpunoj katastrofi te da je jedini serijal koji oni priznaju "Collection Intervention". Meni je 'Toy Hunters' dovoljno začudan i zanimljiv u svoje četiri epizode pa dok ne pribavim vremena za Collection Intervention, iskrena preporuka uz pitalicu-skitalicu za kraj — treba li lovcu na igračke dozvola za nošenje plastičnog oružja?

   
  • «
  •  Početak 
  •  « 
  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  4 
  •  5 
  •  6 
  •  7 
  •  8 
  •  9 
  •  10 
  •  » 
  •  Kraj 
  • »

Družimo se:

TwitterFacebookYoutubeTumblrFeed

Nasumični

pret sljed

'Doomsday Book' (2012)

'Doomsday Book' (2012)

Kim Ji-woon, svemirci i roboti.Prije negoli se punom snagom baci na 'Last Stand', svoj prvi američki projekt i veliki povratak Arnolda Schwarzeneggera u kina, Kim Ji-woon, redatelj klasika kakvi su 'A Tale Of Two Sisters',...

Velimir / 12. Kolovoz 2012. / a-b-c-d-e

'La horde' (2009)

'La horde' (2009)

Čista epikaDivlja horda. Europa : Amerika – 1: 0. Ponovo. Jednostavno, ovako prljav i pozitivno dinamičan, klaustrofobičan, mračan i nemilosrdan, a opet žanrovski razigran i zabavan film jednostavno je morao doći iz novog vala europskog horora...

Velimir / 22. Svibanj 2010. / k-l-m-n-o

'Hard Rock Zombies' (1984)

'Hard Rock Zombies' (1984)

Hitler i njegova igračkaZombiji, gayiš metalci, monstruozne fudbe, gole plavuše s natapiranom kosom u slow motionu pod tušem i rednek šerif s rejbanicama – veeeeliki spomenik 80's čizu! Plavuša koja se s odrezanom rukom gladi po...

Velimir / 27. Siječanj 2008. / f-g-h-i-j

'Lola' (1969)

'Lola' (1969)

Zaljubljeni duoBezbrki Charles Bronson je zaljubljen! U 16-godišnjakinju! Što se to dogodilo i kako su se poslagale zvijezde te davne 1969. godine da je Richard Donner odlučio snimiti svoju verziju 'Lolite' sa Charlesom Bronsonom u glavnoj...

Velimir / 08. Srpanj 2008. / k-l-m-n-o

'Blind Pig Who Wants To Fly' (2008)

'Blind Pig Who Wants To Fly' (2008)

Indonezijsko ludilo.Indonezijska kinematografija baš i nije poznata po ovakvim stvarima, a možda je upravo zato redatelj znan samo kao Edwin postao novom festivalskom zvijezdom – ove godine, njegov drugi dugometražni uradak 'Postcards From The Zoo'...

Velimir / 02. Veljača 2012. / a-b-c-d-e

'Kiss me quick!' (1964)

'Kiss me quick!' (1964)

Već toliko puta oproban recept. Uloži u film malo dolara, pokaži mnogo grudi i zaradi hrpu novaca. hm...Dr. Breedlove, glavom i frizurom Priča je veoma jednostavna i na tragu bezbrojnih SF filmova pedesetih i šezdesetih, ali s...

Zeljko / 06. Rujan 2007. / k-l-m-n-o

'Invasion Of The Bee Girls' (1973)

'Invasion Of The Bee Girls' (1973)

Jedna od brojnih žrtavaŽene-pčele ubijaju muškarce seksom. Slijedi istraga... Ispucala slika, fenomenalan soundtrack, super fontovi na špici, brkati policajci... toliko je 'malih' razloga za voljeti eksploatacijske filmove sedamdesetih, a još kad im pribrojimo onaj glavni –...

Velimir / 19. Listopad 2007. / f-g-h-i-j

Don LaFontaine (1940-2008)

Don LaFontaine (1940-2008)

Napustio nas je legendarni glas filmske promocije i iza sebe ostavio bogat opus od preko 750,000 televizijskih spotova i više od 5,000 filmskih trailera.

Marko / 03. Rujan 2008. / Žute vijesti

'Surveillance' (2008)

'Surveillance' (2008)

Tko je kiler s maskom?Jednostavno genijalno. Kad sam u Cannesu uspio propustiti novi film Jennifer Lynch, njezin prvi nakon 15 godina, bio sam tužan sve dok se nisam sjetio da ću ga ionako kad tad pogledati...

Velimir / 29. Studeni 2008. / p-q-r-s-t

'Dogtooth' (2009)

'Dogtooth' (2009)

Krvari od dosadePička je velika lampa. Jedna od najboljih lajni u filmu s nekim od najboljih dijaloga ikada. 'Dogtooth' je, najkraće rečeno, suluda i urnebesna saga o obiteljskoj utopiji, a nešto opširnije, satirična vizitorkjuovska priča o...

Velimir / 04. Srpanj 2010. / a-b-c-d-e

Na mreži

Jučer
Prije 6 dan(a)
12:02

Twitter:

Plakati