‘633 Squadron’ (1964) | Žuti titl

‘633 Squadron’ (1964)

Uništit ćemo Vader... Hitlera!
Uništit ćemo Vader… Hitlera!

Britanska ‘Partizanska eskadrila’.

Svaka zemlja koji drobi novce na vojsku voli drobiti novce i na demonstraciju junaštva svoje militantne dike. Glavna tema ovog likovanja su pripadnici Kraljevskog ratnog zrakoplovstva. Uz to što su narodni heroji i čuvari neba, sastav im je vrlo politički korektan – uz sve što otočko bratstvo i jedinstvo nudi, tu su i pripadnici manjina kao i dragovoljci iz bivših kolonija. Svi se od reda utapaju u klišejima i stopostotno odgovaraju predrasudama. Da stvar bude nevjerovatnija, jedan od pilota ima umjetnu ruku, točnije onu grablju i baš s njom, kad ne pilotira, uvijek drži cigaretu, ili piće, ili djevojku koju je netom vješto zaveo u Pubu. Tako šarena i moćna gomilica upravlja Komarcima, opjevanim bombarderima britanske flote, a timski rad, čovjekoljublje i vjera daju im snagu u izvršenju nadljudski komplicirane misije, možda i najbitnije ikad u povijesti avijacije.

Švabe su labos za proizvodnju goriva dalekometnim projektilima smjestili u ekstremno čuvani norveški fjord. Zadatak 633. eskadrile je da u niskom letu i kroz labirint tjesnaca rokne bazu i ublaži bombardiranja rodne grude. Naravno, reda radi, mogao bi nešto pomoći i Norveški pokret otpora (zašto članovi svih Pokreta otpora, uvijek imaju smeđe ili sive sakoe / balonere, marame oko vrata i radničke kapice na glavi? Pogotovo ako su na selu u kojem, ne bi li se kamuflirali lokalnim stanovništvom, svi nose karirane košulje, hlače na hozin-tregere i ofucane kape dok voze traktor?) pa i oni nešto sudjeluju – otkrivaju super-tajne koordinate, dopisuju se Morzeom i svi umru u zasjedi.

Moraju uspjeti jer neću dobiti novu kolajnu
Moraju uspjeti jer neću dobiti novu kolajnu
Ratatatatrata Tatratat tatra
Ratatatatrata Tatratat tatra

George Lucas je priznao kako mu je sama akcija/misija bila inspiracija za kraj ‘Star Wars-a’. Možda je inspiracija blaga riječ jer je doslovno prekopirao sve elemente i preselio ih u jednu daleku daleku galaksiju. Iako nema Charlesa Bronsona i Telly Savalasa da se svađaju u tenku tko je koknuo više švaba, ovo je fini komad fenomenologije, a i jedan od primjera koje je Lucas posuđivao, prije nego je počeo trančirati samog sebe.

Image
Vidi trailer

Marko
Televizijsko-filmski entuzijast i lovac na višak vremena.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj