‘Chinese Zodiac’ (2012) | Žuti titl

‘Chinese Zodiac’ (2012)

Džeki & džukela

Džeki & džukela

‘Božji oklop’ u 21. stoljeću.

Velik, raskošan, šaren, bogat CGI-jem i humorom – Jackie Chan vratio se svom svojoj franšizi iz osamdesetih i liku po imenu Asian Hawk, kradljivcu umjetnina i arheoloških iskopina koji se s pravom nazivao i ‘kineskim Indianom Jonesom’. Onako kako je prvi ‘Božji oklop’ dobrim dijelom također bio za djecu, tako je i ovaj, ali za neku drugu djecu, djecu CGI-ja, iPhonea, spektakla i 3D-a. Onaj na kojem smo odrasli jest bio igrani crtić, ali crtić koji smo gledali kao klinci – sada novu vrstu igranog crtića gledamo kao stari konji. I kako to izgleda?

Pa, ‘Chinese Zodiac’ počinje sjajno, štoviše, prvih pola sata su odlični, moderni, razigrani heist movie za sve generacije, duhovit, nabrijan, frenetičan – razlog za veselje! Jackie Chan se vratio! ‘Božji oklop 3′ ima smisla! Kakva avantura!
No onda se pogubi, na trenutke postane turbo-infantilan, u priču uvede hrpu stranaca koji očajno glume, pokojeg klišeizirano pirata pa čak i klasične komade nikad popularnijeg antizapadnjačkog nacionalizma. Kakav li je napad ludila imao onaj tko je u scenarij odlučio ubaciti dugu, iscrpnu i posve nepotrebnu scenu bizarne povijesne i geopolitičke rasprave o opijumskom ratu, usred svega toga?

Šteta. Jer, ova priča o novoj jurnjavi za zlatom, slikama i nacionalnim blagom Kine imala je puno potencijala. OK, jasno je da Jackie Chan u 2011. više ne gine za kaskaderske egzibicije o kojima će se pričati desetljećima kasnije, iako su koreografije fajtova i dalje zabavne, pretjerivanju sa žicama unatoč. Ipak, strast starog ‘Božjeg oklopa’ ostala je dijelom povijesti i nikada se neće ponoviti (ma koliko hommagea legendarnoj sceni sa žvakaćim gumama stavili unutra), ali najveći problem ipak se da riješiti: da netko ovih dva sata skrati na dobro probranih osamdesetak minuta, dobili bi dobru akcijsku komediju. Ovako nam ostaje rastegnuta papazjanija za multiplekse.

Kineske manekenke su bolje od Van Dammea

Kineske manekenke su bolje od Van Dammea

Napad na drvo

Napad na drvo

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:1 komentar

  1. markoni says:

    12 bronzanih glava
    Jackie Chan je uložio sebe u pravom smislu te reči u ovaj filmski projekat.Režira, jedan je od koscenarista, producent, snimatelj, umetnički direktor, a ko zna možda se brinuo i o keteringu na setovima. Polazeći od slave koju je simpatični lik, Asian Hawk (Jackie Chan) stekao još tamo sredinom 80-ih, kada je prikazan prvenac iz franšize ‘The Armour of God’, evo sada nakon više od 20 godina pratimo njegove nove, uzbudljive avanture.Asian Hawk i njegova dobro uigrana ekipa kreću u potragu za davno nestalim bronzanim glavama.Njihova misija prožeta je opasnostima koje ih vrebaju na svakom koraku, gde susreću raznorazne opake likove koji pokušavaju da im zagorčaju živote.Ali, odvažna banda kradljivaca umetničkih dela, čija vrednost doseže milionske iznose, spremna je na izazove, pa uz razvijeni timski duh uspeva da ostvari postavljene ciljeve…Radnja od nekih 2 sata obiluje akcionim scenama, u kojima Jackie Chan izvodi vratolomije na sebi svojstven način.Puno ubačenih specijalnih efekata čine ovu avanturu vizuelno privlačnom, a ako tome dodamo i nešto humora, onda je jasno da se radi o jednom zabavnom filmu, onako za relaksaciju.Nekoliko scenarističkih rupa ne kvare bitno kompletan ugođaj, jer je radnja brza, dinamična, gde prosto nemate vremena da razmišljate o logičnosti sleda događaja koji se smenjuju munjevitom brzinom.Angažovani glumački ansambl se potrudio da što ubedljivije iznese svoje uloge, pa vredi istaći nekoliko zanimljivih likova, kao što su šarmantna bogatunka Catherine (Laura Weissbecker), prepredeni Jonathan (Jonathan Lee) i moćnik iz senke Lawrence Morgan (Oliver Platt).Odlično režirane scene borbi, uz magične destinacije širom sveta na kojima je snimano (Vanuatu, Hong Kong, Australia, Taiwan, Peking, Pariz) ostavljaju povoljan utisak, te se može izvesti zaključak da je publika dobila baš ono što je i očekivala od ovog filma.Fanovi Jackie Chena ovo neće propustiti sasvim sigurno, a ako ste i vi za neobaveznu opuštajuću akcionu zabavu, onda slobodno utrošite dva sata vašeg slobodnog vremena na, možda, poslednji akcioni film svojevrsne ikone azijske, pa i svetske kinematografije.

Komentiraj

Logiraj se preko: